Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Οι κορυφές της Τύμφης, αντιπροσωπευτική εικόνα των αλπικών τοπίων του πάρκου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Οι κορυφές της Τύμφης, αντιπροσωπευτική εικόνα των αλπικών τοπίων του πάρκου
Πατήστε για μεγέθυνση

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Η περιοχή της Βάλια Κάλντα βρίσκεται στον πυρήνα της εξαιρετικά σημαντικής από οικολογικής απόψεως περιοχής της Βόρειας Πίνδου. Για την καλύτερη προστασία και διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής, ιδρύθηκε το 2005 το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου να εδρεύει στους Ασπράγγελους (έδρα του Δήμου Ζαγορίου). Το Εθνικό Πάρκο με την σύστασή του ενσωμάτωσε στα όρια του τους δύο εθνικούς δρυμούς της περιοχής: τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα, κυρήχθηκε το 1966) και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αωού (κυρήχθηκε το 1973).

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Η κορυφογραμμή της Βασιλίτσας
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Χράνων
Ως εκ τούτου, το Εθνικό Πάρκο στα ανατολικά περιλαμβάνει την κοιλάδα Βάλια Κάλντα και την περιοχή της τεχνητής λίμνης πηγών Αωού, στα νότια το όρος Μιτσικέλι και στα βόρεια τα βουνά Σμόλικα, Βασιλίτσα και Όρλιακα. Η τεράστια αυτή έκταση με το έντονο ορεινό ανάγλυφο αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα που η οικολογική, πολιτιστική και γεωλογική της αξία ξεπερνούν κατά πολύ τα εθνικά επίπεδα.

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Η Δρακόλιμνη και η κορυφή του Σμόλικα, δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους του πάρκου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Η Δρακόλιμνη και η κορυφή του Σμόλικα, δύο από τους σημαντικότερους βιοτόπους του πάρκου
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)
GR1310002 & GR1310003

Η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα καλύπτεται από 2 σε μεγάλο βαθμό επικαλυπτόμενες προστατευόμενες περιοχές: την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα) – Ευρύτερη περιοχή (κωδικός: GR1310003) και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα «Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αωού» (κωδικός: GR1310002).

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Η Λίμνη Πηγών Αώου με τις κορυφές της Βάλια Κάλντα
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Η Λίμνη Πηγών Αώου με τις κορυφές της Βάλια Κάλντα
Πατήστε για μεγέθυνση

Οι περιοχές προστασίας του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αωού
GR2130001, GR2130004, GR2130011, GR2130011, GR2130008

Η σπουδαία βιοποικιλότητα της περιοχής του Ζαγορίου οδήγησε στην οριοθέτηση επιμέρους οικολογικών ενοτήτων, εν μέρει επικαλυπτόμενων, που περιλήφθηκαν ως προστατευόμενες περιοχές στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000. Πιο συγκεκριμένα, 4 περιοχές NATURA 2000 βρίσκονται στο σύνολό τους εντός της γεωγραφικής ενότητας του Ζαγορίου:

1) Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Κεντρικό Τμήμα Ζαγορίου» (κωδικός: GR2130004)
Η περιοχή ταυτίζεται χοντρικά με το Κεντρικό Ζαγόρι και φιλοξενεί ποικιλία δασών (ελάτης, μαύρης πεύκης, καστανιάς, δρυών κ.α.) και τύπων βλάστησης. Είναι σημαντική κυρίως για την πανίδα, καθώς υποστηρίζει πληθυσμούς από απειλούμενα ζώα όπως η καφέ αρκούδα και η βίδρα , ενώ από πλευράς χλωρίδας σημαντική θεωρείται η παρουσία ειδών όπως το βαλκανικό ενδημικό Achillea abrotanoides, το αρκουδοπούρναρο Ilex aquifolium, το σκλήθρο Alnus glutinosa κ.α.
2) Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα «Κεντρικό Ζαγόρι και ανατολικό τμήμα όρους Μιτσικέλι» (κωδικός: GR2130011)

Η ζώνη περιλαμβάνει χοντρικά όλο το Κεντρικό τμήμα το Ζαγορίου και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για δύο είδη που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές τα τελευταία χρόνια: τον Ασπροπάρη, τον πλέον απειλούμενο γύπα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τον Χρυσαετό. Άλλα είδη σημαντικά είδη που φωλιάζουν στην περιοχή είναι ο Γερακαετός, ο Φιδαετός, ο Μαυροπελαργός, ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, το Ορτύκι κ.α.

3) Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αωού» (κωδικός GR2130001).
Με επίκεντρο το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, η περιοχή περιλαμβάνει επίσης την χαράδρα του Αωού στα βόρεια του Ζαγορίου και μέρος του ορεινού όγκου της Τύμφης. Από άποψη βλάστησης, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη ποικιλία φυλλοβόλων δέντρων στα δάση της περιοχής, που περιλαμβάνει και σχετικά σπάνια είδη, όπως το σκλήθρο Alnus glutinosa και η ιπποκαστανιά Aesculus hippocastanum. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως η Ramonda serbica, Silene fabarioides, Campanula hawkinsiana, Taraxacum pindicola, Crocus veluchensis, Lilium chalcedonicum, Viola albanica κ.α., ενώ ως προς την πανίδα από την μεγάλη ποικιλία οργανισμών αξίζει να επισημανθεί η παρουσία θηλαστικών όπως του αγριόγιδου, της καφέ αρκούδας, του δασοκούναβου, αλλά και αμφίβιων και ερπετών, όπως ο αλπικός τρίτωνας και η νανόχεντρα.

4) Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα «’Ορος Τύμφη (Γκαμήλα)» (κωδικός: GR2130011).
Ο ορεινός όγκος της Τύμφης, με τις επιβλητικές ορθοπλαγιές της και τα εκτεταμένα υπαλπικά λιβάδια της, αποτελεί πολύτιμο βιότοπο για είδη αρπακτικών (όπως ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, ο Πετρίτης κ.α.) και ορεινά είδη (όπως ο Χιονόστρουθος, η Χιονάδα, η Κιτρινοκαλιακούδα κ.α.).

Άλλες 3 θεσμοθετημένες περιοχές NATURA 2000 περιλαμβάνουν τμήμα του Ζαγορίου εντός των ορίων τους:
5) Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Όρος Μιτσικέλι» (κωδικός: GR2130008)
6) Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα) – Ευρύτερη περιοχή (κωδικός: GR1310003)
7) Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα «Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αωού» (κωδικός: GR1310002)

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου: Χάρτης της κάλυψης του πάρκου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Χάρτης της κάλυψης του πάρκου
Πατήστε για μεγέθυνση

Κείμενο: Απ. Καλτσής
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος