Ανακαλύψτε την Ύδρα

Ανακαλύψτε την Ύδρα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Ύδρα Ύδρα Ύδρα Ύδρα

Η Ύδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου. Υπάρχουν αρκετοί διάσπαρτοι οικισμοί, κυρίως με παραθεριστικό χαρακτήρα. Ο μοναδικός οικισμός μόνιμης κατοίκησης είναι η ομώνυμη πόλη, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το μοναδικό λιμάνι. Στην απογραφή του 2011 βρέθηκαν 1.966 κάτοικοι.

Η Ύδρα δεν έχει οδικό δίκτυο, αλλά ένα πλέγμα από δρομάκια, καλντερίμια και μονοπάτια, που περιτρέχουν το νησί, από άκρη σε άκρη. Τα περισσότερα πό τα μονοπάτια αυτά είναι σε καλή κατάσταση, κάνοντας την Ύδρα ιδανικό πεδίο πεζοπορίας.

Με βάση τα μονοπάτια αυτά, έχουν σηματοδοτηθεί 4 κύριες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ έχουν αποτυπωθεί άλλες δύο (χωρίς σήμανση). Η επιστροφή από αρκετές πορείες, και ειδικά αυτές προς τη μονή Ζούρβας και την παραλία του Αγίου Νικολάου, μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα μικρά τουριστικά σκάφη που αναλαμβάνουν ρόλο θαλάσσιου ταξί το καλοκαίρι.

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης στην Ύδρα είναι η εφαρμογή Ύδρα topoGuide, διαθέσιμη για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή περιλαμβάνει μια αναλυτική παρουσίαση όλων των πτυχών του νησιού και προτείνει την εξερεύνησή του μέσα από 14 πεζοπορικές διαδρομές.
Οι διαδρομές πλαισιώνονται από αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες και τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και παροτρύνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.