Ανακαλύψτε τη Μάνη: Ταίναρο

Ανακαλύψτε τη Μάνη: Ταίναρο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μάνη: Ταίναρο topoguide
Η κάλυψη της εφαρμογής Ταίναρο topoguide

Ανάμεσα στις εγκολπώσεις της Μεζάπου και του Γερολιμένα, τα δύο μικρά αλλά πολύτιμα λιμανάκια της Μέσα Μάνης, υψώνεται ο απροσπέλαστος όγκος του Κάβο Γκρόσσο, που οφείλει τη γένεσή του στα παράλληλα ρήγματα του παράκτιου μετώπου και της χερσαίας πλευράς του. Η στέψη του ασβεστολιθικού αυτού τεμάχους σχηματίζει ένα εξαιρειτκά βραχώδες οροπέδιο, ένα πραγματικό φυσικό οχυρό, που στο παρελθόν φιλοξένησε και προστάτεψε τους κατοίκους της περιοχής.

Ταίναρο topoguide
Ταίναρο topoguide: Οι πύργοι Λιακόγκονα και Σουρδάκου, στην Οχιά

Νότια του Γερολιμένα, ξαναβρίσκουμε τη χαρακτηριστική τοπογραφία της δυτικής Μάνης: ανάμεσα στη βάση του βουνού και την βραχώδη ακτή απλώνεται ένα επικλινές πλάτωμα, που φτάνει μέχρι την Άλiκα. Νοτιότερα, ο Σαγγιάς πέφτει απότομα μέχρι τη θάλασσα, διατηρώντας ωστόσο μερικές επικλινείς κοιλάδες, όπως αυτή που φιλοξενεί τη Βάθεια. Στη συνέχεια το ανάγλυφο γίνεται πολύ απόκρημνο, σχηματίζοντας μεγάλους γκρεμούς μέχρι και το λαιμό του Ταινάρου.

Ταίναρο topoguide
Ταίναρο topoguide: Η χερσόνησος του Ταινάρου

Η χερσόνησος του Ταινάρου, τελευταία φάλαγγα του μεσαίου δακτύλου της Πελοποννήσου, έχει απλό και σχετικά ομαλό ανάγλυφο: στην ουσία πρόκειται για μια μονοκόρυφη μάζα που διαβρώθηκε και έδωσε ένα ήπιο τοπίο με 2-3 κορυφές και ανάλογες ρεματιές που καταλήγουν σε ισάριθμους όρμους. Η ψηλότερη κορυφή (Σκούρκα, 314 μ.) βρίσκεται περίπου στο γεωμετρικό κέντρο της χερσονήσου, βόρεια από το μικρό οροπέδιο των Μιανών.

Ταίναρο topoguide
Ταίναρο topoguide: Λαξεμένα στο βράχο αρχαία καταλύμματα στο Πόρτο Στέρνες

Λόγω της προβεβλημένης θέσης του Ταινάρου στο πέλαγος, το ομώνυμο ακρωτήρι υπήρξε ανέκαθεν ένα επίφοβο πέρασμα για τα πλοία - ένα επικίνδυνο σημείο για τα ξύλινα σκάφη της αρχαιότητας. Ο όρμος στα ανατολικά του ακρωτηρίου, το Πόρτο Στέρνες, πρόσφερε καταφύγιο στις δύσκολες περιστάσεις και σταδιακά εξοπλίστηκε με ένα αξιόλογο ιερό, αφιερωμένο στο θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, υποδομές συλλογής νερού και καταλύμματα - όλα λαξεμένα στο βράχο.

Ταίναρο topoguide
Ταίναρο topoguide: Το τοπικό ενδημικό Onosma sagiasense

Η γεωγραφία της νότιας άκρης της Μάνης επιτείνει την βιογεωγραφική απομόνωση που βορειότερα έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη ιδιαίτερων χλωριδικών στοιχείων. Έτσι, στο Ταίναρο θα βρούμε ακόμα περισσότερα τοπικά ενδημικά φυτά, που μαζί με την ιδιαίτερη πανίδα της Μάνης και τις τοπικές εκπλήξεις του τοπίου, συνθέτουν ένα εξόχως ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον.

Ταίναρο topoguide
Ταίναρο topoguide: Στη διαδρομή Αγριοκάμπι-Άγιοι Θεόδωροι, θέα στο Κάβο Γκρόσσο

Στον άγριο αυτόν τόπο, η γεωμετρία των παλιών μονοπατιών έχει περισωθεί της ανάπτυξης του οδικού δικτύου. Λόγω των ακόμα πιο ξερών συνθηκών, η βλάστηση - που βορειότερα έχει κατακλύσει τα μονοπάτια - επεκτείνεται πιο αργά και έτσι ο πεζοπόρος θα βρει τα μονοπάτια πιο καθαρά και φανερά. Περισσότερα για την πεζοπορία στο Ταίναρο στη σελίδα Τα μονοπάτια του Ταινάρου.

Η εφαρμογή Ταίναρο topoguide περιλαμβάνει ακριβέστατη χαρτογράφηση και αναλυτικά κείμενα για όλα τα αξιόλογα στοιχεία της περιοχής, ενώ παρέχει λεπτομερείς περιγραφές και ενεργητική πλοήγηση σε 15 πεζοπορικές διαδρομές.

To Ταίναρο topoguide είναι διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην περιφερειακή εφαρμογή Μάνη topoguide, διαθέσιμη για συσκευές Android.

To Ταίναρο topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).