Τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου

Τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου

Τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου
Τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου
Η Ακροκόρινθος
Πατήστε για μεγέθυνση

Ας γνωρίσουμε τα μικρά βουνά και τις "ενδιάμεσες" περιοχές της Πελοποννήσου.

Μερικά από τα "μικρά" βουνά της Πελοποννήσου είναι ωστόσο αρκετά μεγάλα και πολύ ψηλά για τα δεδομένα πολλών άλλων χωρών.

Στο αφιέρωμα για τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου παρουσιάζουμε πιο κάτω:

Μικρή Πελοπόννησος topoguide
Τα μικρά βουνά της Πελοποννήσου
Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και το Λύκαιον όρος

Ολίγυρτος

Ολίγυρτος
Ολίγυρτος
Ο όγκος της Σκίπιζας από την βορινή βάση του συγκροτήματος

Ο Ολίγυρτος είναι ένας από τους πιο άγριους και βλοσυρούς κρίκους της αλυσίδας βουνών που μεσολαβεί ανάμεσα στο βόρειο ορεινό τείχος της Πελοποννήσου - Ζήρεια, Χελμός, Παναχαϊκό, Ερύμανθος - και το αρκαδικό υψίπεδο. Ενωμένος με τη Ντουρτουβάνα, τον Σαϊτα, το Τραχύ και το Λύρκειο, αποτελεί τμήμα μιας καμπύλης σειράς βουνών που αν και δεν φτάνουν τα 2000μ, όπως τα μεγάλα ξαδέρφια τους, είναι εξαιρετικά δύσβατα, ακατοίκητα και εν πολλοίς ανεξερεύνητα.

Διαβάστε μια πλήρη περιγραφή του βουνού και μια παρουσίαση των βασικών ορειβατικών διαδρομών στο δύσκολο ανάγλυφό του στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε τον Ολίγυρτο.

Αρτεμίσιο

Αρτεμίσιο
Αρτεμίσιο
Ο βράχος όπου φωλιάζει η μονή Γοργοεπηκόου δεσπόζει πάνω από τη Νεστάνη
Στο βάθος οι ψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος

Το Αρτεμίσιο είναι ένα κομβικό στοιχείο του ορεινού τείχους που οριοθετεί την Αρκαδία από τα ανατολικά. Ο όγκος υψώνεται στα 1771 μ. και με τις τραχιές πλαγιές του κυριολεκτικά φράζει τη ζώνη της συντομότερης σύνδεσης των αρκαδικών οροπεδίων με τις άνω κοιλάδες της Αργολίδας, αναγκάζοντας τους παλιούς δρόμους να σκαρφαλώνουν επίπονα τα περάσματά του ή να το παρακάμπτουν χρονοβόρα.

Η σύγρονη οδοποιΐα το διαπέρασε, διατρώντας τη γνωστή σήραγγα του Αρτεμησίου στη βέλτιστη θέση και χαρίζοντας έτσι στην Τρίπολη μια πολύ ταχύτερη με την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Καθώς ορθώνεται απέναντι από το Μαίναλο και με τα παρακλάδια του Ξεροβούνι και Κτενιά αγκαλιάζει την μαντινειακή και την τεγεατική πεδιάδα, το Αρτεμίσιο προσφέρει εξαιρετικές εικόνες της κεντρικής Αρκαδίας. Και παρόλους τους αγροτικούς δρόμους που το διατρέχουν, η περιπλάνηση στο ανάγλυφό του και η ανάβαση στις κορυφές του παραμένουν μια μικρή περιπέτεια.

Διαβάστε μια πλήρη περιγραφή του βουνού και μια παρουσίαση των βασικών ορειβατικών διαδρομών από την Καρυά και τη Νεστάνη στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε το Αρτεμίσιο.

Ακροκόρινθος

Ακροκόρινθος
Ακροκόρινθος
Το σύστημα των τριών πυλών πρόσβασης στο κάστρο της Ακροκορίνθου

Η βράχινη έξαρση της Ακροκορίνθου υψώνεται στα 575 μ. στα νότια της αρχαίας Κορίνθου. Πρόκειται για ένα λόφο με εξαιρετικά κατάλληλη μορφολογία για οχυρό, αφού συνδυάζει την προστασία ενός περιμετρικού φυσικού τείχους βράχων με μια μοναδική και καλά ελεγχόμενη πρόσβαση από τα δυτικά. Ο λόφος φιλοξένησε την ακρόπολη της αρχαίας Κορίνθου και αργότερα ένα μεγάλο φράγκικο κάστρο, το ισχυρότερο της Πελοποννήσου.

Πέραν της αυτονόητης πολιτισμικής σπουδαιότητάς της, η Ακροκόρινθος έχει μεγάλο χλωριδικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μια σχετικά αδιατάρακτη νησίδα μέσα σε ένα έντονα εξανθρωπισμένο τοπίο.

Διαβάστε μια περιγραφή της φυσιογνωστικής πλευράς της Ακροκορίνθου και μια παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών της περιοχής στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε την Ακροκόρινθο και το Πεντεσκούφι.

Όνεια Όρη

Τα Όνεια όρη ή βουνά της Ξυλοκέριζας, είναι ένα μικρό ορεινό συγκρότημα νότια της Κορίνθου. Η δομή του βουνού είναι απλή και σχηματίζει μια κύρια κορυφογραμμή από το χωριό Σολωμός μέχρι τα Λουτρά Ωραίας Ελένης. Κυριότερες κορφές είναι ο Προφήτης Ηλίας (581μ) και το Οξύ (562μ).
Ο ΕΟΣ Κορίνθου έχει οργανώσει και σηματοδοτήσει ένα δίκτυο 4 διαδρομών, που προσφέρονται για ημερήσιες ή οικογενειακές διαδρομές.

Διαβάστε μια πλήρη περιγραφή του μικρού και παραγνωρισμένου συγκροτήματος βουνού και μια παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών στο κεφάλαιο Όνεια Όρη.

Η ενότητα της Νεμέας

Κλεωνές, Νεμέα, Αηδόνια, Φλειούς

Αρχαία Νεμέα
Αρχαία Νεμέα
Η στοά πρόσβασης του σταδίου

Η μεγάλη ημιορεινή ζώνη της Νεμέας, που περιλαμβάνει τις αρχαίες και νεότερες Κλεωνές, τη σημερινή Νεμέα και το αρχαίο στάδιο της Νεμέας και ενσωματώνοντας το μεγάλο Φλειάσιο πεδίο φτάνει μέχρι τα Αηδόνια και το αρχαίο Φλειούντα, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της Κορινθίας. Κύρια τοπόσημα της Νεμέας είναι οι τραχείς όγκοι Πολύφεγγος, Μεγαλοβούνι και Στρογγυλό, πάνω στις ράχες και τις κορυφές των οποίων εντοπίζονται και οι κυριότερες πεζοπορίες της ενότητας.

Στο κεφάλαιο Κλεωνές, Νεμέα, Αηδόνια, Φλειούς θα βρείτε μια κατατοπιστική αναφορά για την πλούσια σε αρχαιότητες και αμπελώνες περιοχή της Νεμέας και ενημερωθείτε για τις εντυπωσιακές πεζοπορίες στα γύρω βουνά.

Το Ρούσκιο

Το Ρούσκιο ή Βιλιβινιώτικο βουνό, είναι ένα μικρό βουνό της Αχαΐας, που έχει μια κύρια κορυφή με υψόμετρο 1.457 μέτρα. Αποτελεί τμήμα του όκου που αποκόπτουν ο Κερυνίτης και ο Βουραϊκός ποταμοί από το συμπαγές μέτωπο των κροκαλοπαγών μαζών της Βόρειας Πελοποννήσου. Στις βόρειες πλαγιές του βρίσκονται τα χωριά Δερβένι, Άγιος Ανδρέας και Μαμουσιά και ο παλιός συνοικισμός Σταυριά, ενώ στα νότια ησυχάζει το χωριό Βιλιβίνα. Ο δρόμος που συνδέει τη Βιλιβίνα με τη Ζαχλωρού περνά από το πέρασμα του Αγίου Βασιλείου, ανάμεσα στο Ρούσκιο και το σύμπλεγμα Προφήτης Ηλίας-Σκεπαστό, στα 920 μ. υψόμετρο.

Το Ρούσκιο
Ρούσκιο
Η δυτική πλευρά του βουνού, από το χωριό Πυργάκι

Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πεζοπορικών προτάσεων στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε το Ρούσκιο.

Ο Κλωκός

Κατ' αναλογία του Ρούσκιου, ο Κλωκός υψώνεται ανάμεσα στις χαράδρες του Κερυνίτη και του Σελινούντα ποταμών. Και - πάλι αντίστοιχα - είναι και αυτός ένας τραχύς όγκος, με πολλες απόκρημνες πλευρές, αλλά ψηλότερος, πολυσχιδής και πιο εκτεταμένος.

Η ψηλότερη κορυφή έχει υψόμετρο 1.778 μέτρα και φέρει την Παναγία Κλωκιώτισσα, παλαιό "ιερό κορυφής" της Αιγιάλειας.

Ο Κλωκός
Κλωκός
Οι όγκοι του Κλωκού (αριστερά) και του Μπαρμπά (δεξιά) οριοθετούν τη λεκάνη απορροής του Σελινούντα

Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση του Κλωκού και των πεζοπορικών διαδρομών της περιοχής στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε τον Κλωκό.

Το Ψάρι Κορινθίας

Η περιοχή γύρω από το χωριό Ψάρι στην Ορεινή Κορινθία είναι ένα λιτό, ορεινό τοπίο. Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, δημιουργήθηκε το 2014 ένα ενδιαφέρον δίκτυο 5 διαδρομών, που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τόσο το ορεινό τοπίο ανάμεσα στις ομαλές λεκάνες της Στυμφαλίας και της Νεμέας, όσο το ποικίλο αγροτικό τοπίο των ορεινών αμπελώνων γύρω από το χωριό.

Το Ψάρι Κορινθίας
Ψάρι Κορινθίας
Το χωριό Ψάρι και ο όγκος του Σταυραετού

Οι διαδρομές αρθρώνονται γύρω από το Ψάρι και αποτελούνται από έναν περίπατο, τρεις πεζοπορίες και μία ποδηλατική διαδρομή.

Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πιο πάνω διαδρομών της στο κεφάλαιο Διαδρομές στο Ψάρι Κορινθίας.

Κοιλάδα της Νέδας

Νέδα, Φιγάλεια, Άγιος Σώστης, Αμπελιώνα

Η Νέδα είναι το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Το ποτάμι πηγάζει από το όρος Λύκαιο, και μετά από έναν ρου 32 χλμ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος. Ο άξονας της Νέδας είναι βατός, ιδιαίτερα στο τμήμα από το ομώνυμο χωριό έως και στο ύψος του χωριού Καλίτσαινα.

Τα τελευταία χρόνια η διάσχιση της κοίτης έχει εξελιχθεί σε αυτόνομη πεζοπορική διαδρομή και προσελκύει, ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, πολλούς φίλους της περιπέτειας και του river trekking! Παράλληλα, μέσα στην κοιλάδα της Νέδας, έχουν αναπτυχθεί τρία κέντρα πεζοπορικών διαδρομών, η Φιγάλεια, ο Άγιος Σώστης και η Αμπελιώνα.

Διαβάστε μια κατατοπιστική παρουσίαση της περιοχής και των τεσσάρων πεζοπορικών πυρήνων στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε την κοιλάδα της Νέδας.

Λύκαιο Όρος

Λύκαιο Όρος
Λύκαιο Όρος
Η δυτική πλευρά του Λυκαίου όρους

Το Λύκαιο βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Αν και η ψηλότερη κορυφή του βουνού φτάνει μόλις τα 1.421 μ, ο όγκος του Λύκαιου κατέχει κεντρική θέση μέσα στο τοπίο της δυτικής Αρκαδίας. Στη μεγάλη αυτή ορεινή ενότητα, έχει σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο 5 διαδρομών γύρω από την Αμπελιώνα, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα τοπικές διαδρομές και κυρίως η περιοχή εντάσσεται στο πλέγμα των Παρρασίων Μονοπατιών.

Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πιο πάνω διαδρομών της στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε το Λύκαιο όρος.

Μίνθη

Ο όρος Μίνθη είναι αρχαίο τοπωνύμιο που έχει ταυτιστεί με το ορεινό συγκρότημα Άλβαινα, με ψηλότερη κορυφή το Κάστρο (1344μ.), όπου βρίσκεται το μεσαιωνικό οχυρό Κοπεκορέ.

Έχουν χαρτογραφηθεί δύο πεζοπορικές διαδρομές στη Μίνθη, η διαδρομή Λινίσταινα-κορυφή Κάστρο και η διαδρομή Αμυγδαλιές-κορυφή Κάστρο, που μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσχιση του βουνού. Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πιο πάνω διαδρομών της στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε τη Μίνθη.

Τετράζι

Το βουνό Τετράζι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Νόμια Όρη. Στην κορυφή του (Προφήτης Ηλίας, 1389m) βρίσκεται εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Έχουν χαρτογραφηθεί δύο πεζοπορικές διαδρομές στο Τετράζι, η διαδρομή Άνω Μέλπεια-κορυφή Προφήτης Ηλίας και η διαδρομή Βάστας-κορυφή Προφήτης Ηλίας, που ακολουθεί χωματόδρομο. Οι δύο διαδρομές μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσχιση του βουνού.

Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πιο πάνω διαδρομών της στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε το Τετράζι.

Πυλία

Η Πυλία, η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Πύλο, είναι από τις πιό όμορφες και πλούσιες σε ιστορικά και φυσικά μνημεία της Πελοποννήσου. Όλη η ζώνη που περιβάλλει τον κόλπο του Ναυαρίνου και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι κατάσπαρτη από αρχαία μνημεία, οχυρώσεις όλων των εποχών και ιστορικές θέσεις.

Μέσα στον πλούτο αυτό, αρκετές μικρές πεζοπορικές διαδρομές και ποικίλες διαδρομές ποδηλάτου σε ομαλό πεδίο προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία μιας άλλης γνωριμίας με το τοπίο: διαδρομές στο μεσαιωνικό Παλιόκαστρο και το σπήλαιο του Νέστορα, στην περιοχή της Γιάλοβας και της Βοϊδοκοιλιάς και στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Πολυλίμνιου. Διαβάστε μια πλήρη παρουσίαση της περιοχής και των πιο πάνω διαδρομών της στο κεφάλαιο Ανακαλύψτε την Πυλία.