Ανακαλύψτε τα βουνά της Καστοριάς

Τα βουνά της Καστοριάς

Τα βουνά της Καστοριάς: Η νότια περίμετρος της λίμνης Ορεστιάδα
Τα βουνά της Καστοριάς
Η νότια περίμετρος της λίμνης Ορεστιάδα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η λεκάνη της Καστοριάς, ένα από τα πιο συγκλονιστικά ορεινά τοπία της Βόρειας Ελλάδας, συντίθεται από την αντίθεση του φιλικού υδάτινου στοιχείου και της άγριας ορεινής περιμέτρου του. Πράγματι, ο χώρος γύρω από την λίμνη Ορεστιάδα καταλαμβάνεται από μια ατελείωτη σειρά βουνών, που περιγράφουν και τον υδροκρίτη της.

Η χερσόνησος της Καστοριάς

Η ογκώδης χερσόνησος που ξεκινά από την πόλη της Καστοριάς, κορυφώνεται στα 887 μ. στο ύψωμα του Αγίου Αθανασίου και πέφτει απότομα μέσα στη λίμνη, στην περιοχή της μονής Παναγίας Μαυριώτισας.

Η λίμνη της Καστοριάς: Η ζωή της λίμνης
Η λίμνη της Καστοριάς
Η ζωή της λίμνης
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η χερσόνησος της Καστοριάς είναι το πιο εμφανές ορεινό στοιχείο στην περιοχή της Ορεστιάδας: το μικρό, πετρώδες αυτό βουνό είναι το πεδίο της πρώτης επαφής όλων των Καστοριανών με την ορεινή μορφολογία και την πεζοπορία.

Κατ΄ αρχάς, το εμβληματικό αυτό στοιχείο της πόλης προσφέρει την ευκαιρία του πιο κλασικού περίπατου της Καστοριάς, την περίφημη Γυρολιμνιά. Πέραν του γαλήνιου αυτού περίπατου, πάνω στο βραχώδη όγκο της χερσονήσου έχει σηματοδοτηθεί και οργανωθεί ένα μικρό πλέγμα τριών πεζοπορικών διαδρομών.

Ο Ίστακος

Ο Ίστακος ή Γάβρος ή Κορησός (1386 μ.) είναι η ψηλότερη κορυφή ενός μεγάλου σε έκταση ορεινού συμπλέγματος, που με την κορυφή Προφήτης Ηλίας (1359 μ.) φτάνει στα νότια μέχρι το πέρασμα του Βογατσικού, όπου σβήνει στον Αλιάκμονα. Οι ανατολικές πλαγιές του βουνού, όπου βρίσκεται το κεφαλοχώρι Γέρμας, οριοθετούνται από το ρέμα Πόρος. Στα ΒΑ ο Ίστακος απλώνεται μέχρι το πέρασμα της Κλεισούρας, όπου αγγίζει το Βίτσι και τις απολήξεις του Μουρικίου, παρακλαδιού του Άσκιου.

Τα βουνά της Καστοριάς: Ο όγκος Ίστακος στα νότια της λίμνης Ορεστιάδα
Τα βουνά της Καστοριάς
Ο όγκος Ίστακος στα νότια της λίμνης Ορεστιάδα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το όνομα Κορησός παραπέμπει στην ομώνυμη αρχαία πόλη που αναφέρεται από την περιοχή. Το ίδιο όνομα χρησιμποείται σήμερα για το σημαντικό αγροτικό οικισμό Κορησός, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ίστακου. Ο οικισμός, που παλιότερα λεγόταν Γκορένση υπήρξε κομβικός μεταφορικός σταθμός στους δρόμους ανάμεσα στη ζώνη Βογατσικού και Καστοριάς και την εμπορική Κλεισούρα, που επέλεγαν την πιο βατή νότια περίμετρο της λίμνης.

Το σύμπλεγμα του Ίστακου έχει μεγάλες ζώνες με γάβρους και αραιές Μακεδονικές βελανιδιές, αλλά και εκτεταμένες πετροπλαγιές.

Αγία Τριάδα-Ψαλίδα

Ο όγκος Αγία Τριάδα - Ψαλίδα υψώνεται στα ΒΔ της Καστοριάς και κορυφώνεται στα 1384 μ. με την Ψαλίδα να φτάνει τα 1095 μ. Καθότι οι βορειότερες συνοικίες της πόλης Νταηλάκη, Καλλιθέα και Φουντουκλή απλώνονται στους πρόποδες της Ψαλίδας, η απότομη και γυμνή αυτή κορυφή είναι μέρος του τοπίου της πόλης, όπως και η λίμνη, μέσα στην οποία καθρεφτίζεται.

Τα βουνά της Καστοριάς: Η Ψαλίδα πάνω από την πόλη της Καστοριάς και τη λίμνη Ορεστιάδα
Τα βουνά της Καστοριάς
Η Ψαλίδα πάνω από την πόλη της Καστοριάς και τη λίμνη Ορεστιάδα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το μικρό συγκρότημα σβήνει στα βόρεια με τα Κορέστια, από όπου αρχίζει η περιοχή του Βίτσι (ή Βέρνο), ενώ στα ανατολικά και νότια διακόπτεται από τη βαθιά κοιλάδα του Λαδοπόταμου, τοπικού ποταμού που χύνεται στη λίμνη Ορεστιάδα.

Αν και η γενική εντύπωση που δίνουν οι κορυφές Αγία Τριάδα και Ψαλίδα είναι ότι οι πλαγιές τους είναι γυμνές, στην πραγματικότητα καλύπτονται από αραιές και μικρόσωμες Μακεδονικές βελανιδιές (Quercus trojana), με πολλούς ενδιάμεσους βραχώνες και πετρολίβαδα.

Πεζοπορία στην περιοχή της Καστοριάς

Περισσότερα στοιχεία για την πεζοπορία και περιήγηση στην περιοχή της Καστοριάς θα βρείτε στη σελίδα Τα μονοπάτια της Καστοριάς, που επίσης αναδιευθύνει τον αναγνώστη προς τα ειδικά κεφάλαια πέντε πεζοπορικών ενοτήτων, δηλαδή τα μονοπάτια στη Χερσόνησο της Καστοριάς, τα μονοπάτια της Ψαλίδας, το πεζοπορικό πλέγμα του Απόσκεπου, τις διαδρομές στο φαράγγι της Κορομηλιάς και το βουνό Αγία Τριάδα και τέλος τα μονοπάτια του Ίστακου, του βουνού πάνω από την Κορησό.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος