Ανακαλύψτε τη Βάλια Κάλντα

Ανακαλύψτε τη Βάλια Κάλντα

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Η κορυφή του Αυγού

Η κοιλάδα Βάλια Κάλντα (στη λατινογενή γλώσσα των Βλάχων κατοίκων των γύρω χωριών Βάλια Κάλντα σημαίνει "Ζεστή Κοιλάδα") είναι μια βαθιά και σχετικά κλειστή κοιλάδα της Βόρειας Πίνδου. Απο το κέντρο της κοιλάδας πηγάζει το Αρκουδόρεμα, που είναι ο κυριότερος παραπόταμος του άνω ρου του Αώου ποταμού.

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Η λίμνη Πηγών Αώου από τη Φλέγκα

Η περίμετρος της Βάλια Κάλντα οριοθετείται από τους οικισμούς Βοβούσα, Περιβόλι, Μηλιά, Κρανιά και Μικρολίβαδο, ενώ η πλησιέστερη πόλη είναι το Μέτσοβο.

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Το Μαυροβούνι, από τον ταμιευτήρα των Πηγών Αώου

Το σύνολο της κοιλάδας προστατεύεται ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου. Ο Δρυμός ιδρύθηκε το 1966 και καλύπτει έκταση 68.8 τετρ.χλμ., από τα οποία τα 33.5 τετρ.χλμ. αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα 35.2 τετρ.χλμ. την περιφερειακή ζώνη. Σήμερα αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου Εθνικού Πάρκου Βορείου Πίνδου.

Η ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Το οδικό δίκτυο προσπέλασης της Βάλια Κάλντα ξεκινά από τα χωριά Μηλιά, Κρανιά και Περιβόλι και συνίσταται κυρίως από χωματόδρομους μέτριας βατότητας. Το χειμώνα οι δρόμοι αυτοί κλείνουν από το χιόνι.

Διαδρομές στις κορυφές της Βάλια Κάλντα και το Αρκουδόρεμα

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Στην κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου

Οι πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές της Βάλια Κάλντα και στο Αρκουδόρεμα ξεκινούν είτε από τα τρία διάσελα εισόδου (Σαλατούρα Σταυρού από το Περιβόλι, Σαλατούρα Παπαγιάνη από την Κρανιά και Σαλατούρα Μηλιάς από τη Μηλιά), είτε από το κέντρο της κοιλάδας, είτε τέλος από τη Μηλιά και τη Βοβούσα. Μεγάλο μέρος των αναβάσεων στις κορυφές Φλέγκα και Αυγό έχει ενταχθεί στη διαδρομή του Ultra Ursa Trail και επωφελείται από τη βελτίωση βατότητας και τη σήμανση του δημοφιλή αυτού αγώνα ορεινού τρεξίματος.
Περισσότερα ...

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Το Ε6 διατρέχει το Αρκουδόρεμα

Στην πορεία του από την Ηγουμενίτσα στα ανατολικά σύνορα της χώρας, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 διέρχεται από την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Πιο συγκεκριμένα, την κοιλάδα και τη γύρω περιοχή διασχίζουν τρία ημερήσια σκέλη, από τη Βοβούσα μέχρι το Μέτσοβο.
Περισσότερα ...

Το "Πίχτιο" δίκτυο

Από το Δήμο Μετσόβου και το φυσιολατρικό Σύλλογο "Κολάκης Πίχτος" σχεδιάστηκε και σηματοδοτήθηκε ένα πλέγμα επτά μεγάλων πεζοπορικών διαδρομών. Τρεις από αυτές τις διαδρομές διατρέχουν την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Οι διαδρομές σηματοδοτήθηκαν αρχικά με τετράγωνα πορτοκαλί σήματα πάνω σε μεταλλικούς πασσάλους, με το διακριτικό όνομα της κάθε διαδρομής.
Περισσότερα ...

Χάρτες και οδηγοί

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για τη Βάλια Κάλντα είναι η εφαρμογή Βάλια Κάλντα topoguide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.


Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα βρίσκεται στη θέση Λάριανη, 3 χλμ. πριν από τον οικισμό της Βοβούσας. Είναι χωρητικότητας 50 ατόμων, ενώ διαθέτει χώρους υποδοχής και μεγάλο εστιατόριο που μπορεί να εξυπηρετήσουν έως 100 άτομα. Επικοινωνία: τηλ. 26510.29445, 26510.22226 και 26560.22200.

Βάλια Κάλντα topoGuide: Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα
Βάλια Κάλντα topoGuide: Το καταφύγιο Βάλια Κάλντα

Το καταφύγιο Μαυροβουνίου

Στη θέση Kόκκινη Bρύση και σε υψόμετρο 1950μ. βρίσκεται το πετρόχτιστο ορειβατικό καταφύγιο Μαυροβουνίου του Δήμου Μετσόβου. Έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει νερό, κουζίνα και μαγειρικά σκεύη. Για διαμονή επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του καταφυγίου στο Μέτσοβο στο τηλ. 26560 41207.

Βάλια Κάλντα topoGuide: Το καταφύγιο Μαυροβουνίου
Βάλια Κάλντα topoGuide: Το καταφύγιο Μαυροβουνίου