Πουλιά της Βάλια Κάλντα
Η φύση της Βάλια Κάλντα
Τα πουλιά της Βάλια Κάλντα
Η Βάλια Κάλντα

Ο Χρυσαετός είναι το κορυφαίο αρπακτικό πουλί της Πίνδου
Ο Χρυσαετός είναι το κορυφαίο αρπακτικό πουλί της Πίνδου
Η Βάλια Κάλντα είναι μια ορεινή κοιλάδα της ΒΑ Πίνδου, οριοθετημένη από τέσερεις ορεινούς όγκους: το Αυγό (2.177 μ), το σύμπλεγμα Φλέγκα-Μαυροβούνι, το Βουνό της Μηλιάς και τις Μπάλτσες. Η ενότητα της Βάλια Κάλντα συνέχεται με το σύμπλεγμα του Ζυγού και μέσω αυτού συνδέεται με τον ορεογραφικό άξονα της Πίνδου στο Διάσελο της Κατάρας, αλλά και με τα Χάσια. Στο δυτικό όριο της ενότητας της Βάλια Κάλντα απλώνονταν τα λιβάδια των Πολιτσών, όπου σήμερα έχει δημιουργηθεί ο μεγάλος ταμιευτήρας των Πηγών Αώου. Από το φράγμα του ταμιευτήρα και προς το βορά, το όριο της κοιλάδας το σχηματίζει ο άξονας του Αώου, που παραλαμβάνει και το σύνολο των απορροών της κοιλάδας μέσω του Αρκουδορέματος. Τέλος, η Βάλια Κάλντα χωρίζεται από το μεγάλο συγκρότημα της Βασιλίτσας στο πέρασμα του Τίζα, και από τα υπόλοιπα ορεινά ανάγλυφα της ΒΑ Πίνδου (Λιάγκουνα, Όρλιακα, Τσούκα Καραλή κλπ) με τον άνω κλάδο του Βενέτικου, που τοπικά λέγεται Ασπροπόταμος.
Μια μοναδική βιογεωγραφική θέση
Οριοθετημένη με τα τοπόσημα που αναφέραμε πιο πάνω, η Βάλια Κάλντα είναι ένα καθαρά ορεινό τοπίο, με ελάχιστο υψόμετρο 740 μ (συμβολή Ασπροπόταμου και ρέματος Κρανιάς στην Αρβανιτίτσα). Η ενότητα έχει μικρό υψομετρικό εύρος (από 740 έως 2177 μ.) και δεν περιλαμβάνει κάποιο εξέχον τοπογραφικό στοιχείο, πχ τις ατελείωτες ορθοπλαγιές του συγκροτήματος της Τύμφης. Ωστόσο, η Βάλια Κλαντα κατέχει μια εξέχουσα βιογεωγραφική θέση στον ορεινό χώρο της Πίνδου: αποτελεί τη χαμηλότερου υψομέτρου κλειστή τοπογραφία της οροσειράς, το πιο προστατευμένο ανάγλυφο μιας τεράστιας ορεινής ζώνης και παρέχει ιδιαίτερες συνθήκες ασφάλειας και κλίματος. Στην πραγματικότητα αυτή συνευσφέρει και το το καθεστώς του Εθνικού Πάρκου: σήμερα η Βάλια Κάλντα είναι τμήμα της ζώνης αυστηρής προστασίας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε αυτόνομ Εθνικό Δρυμό.

Το ανατολικό τμήμα του πετάλου της Βάλια Κάλντα, από τις πλαγιές της Φλέγκας
Το ανατολικό τμήμα του πετάλου της Βάλια Κάλντα, από τις πλαγιές της Φλέγκας
Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερεις όγκοι που σχηματίζουν τη Βάλια Κάλντα, περιβάλλουν με σχετικά απότομες πλαγιές μια σχεδόν επίπεδη λεκάνη, η οποία διαρρέεται από ένα μικρό ποτάμι, το Αρκουδόρεμα. Το Αρκουδόρεμα αποτελεί την τέταρτη από τις διόδους της λεκάνης: οι άλλες τρεις είναι τα διάσελα Σαλατούρα Σταυρού, Σαλατούρα Παπαγιάννη και Σαλατούρα Μηλιάς, ανάμεσα στους όγκους Αυγό-Μπάλτσες, Μπάλτσες-Βουνό Μηλιάς και Βουνό Μηλιάς-Μαυροβούνι αντίστοιχα. Ενώ τα τρία διάσελα επιτρέπουν εύκολη προσπέλαση της κοιλάδας, το Αρκουδόρεμα είναι δύσβατο.
Το χειμώνα ωστόσο η κοιλάδα είναι απροσπέλαστη, καθόσον τα διάσελα κλείνουν από το χιόνι και το ποτάμι είναι αδιάβατο. Έτσι, κάθε Άνοιξη, ενώ τα λιβάδια της κοιλάδας είναι καταπράσινα, τα τέσσερα περάσματα είναι κλειστά, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα φυσικό καταφύγιο, αδιατάρακτο από τον άνθρωπο. Χάρη στην ιδιόμορφη τοπογραφία της, η Βάλια Κάλντα είναι το ιδανικό σπίτι για τα μεγάλα θημαστικά, αλλά και τα πουλιά, που έχουν ένα παρατεταμένο ήσυχο διάστημα για την προετοιμασία της νέας ετήσιας περιόδου.
Οι βιότοποι της Βάλια Κάλντα

Το Διπλοσάινο (Accipiter gentilis) είναι το μεγαλύτερο γεράκι του δάσους
Η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και οι όγκοι που την περιβάλλουν αποτελούν ένα μεγάλο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει κυρίως δασικούς βιοτόπους, υποαλπικά λιβάδια και - σε μικρότερο βαθμό - ορθοπλαγιές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ενδοχώρα της Πίνδου και ειδικά στους οφιόλιθους δεν ευδοκιμούν τα μεσογειακά είδη θάμνων και έτσι η χαμηλότερη ζώνη της Βάλια Κάλντα καλύπτεται από πυξάρια, μια μορφή θαμνώδους βλάστησης που δεν προσφέρει το εύρος ευκαιριών του μεσογειακού θαμνώνα.
Ως άμεσο επακόλουθο αυτής της διάρθωσης και σε ότι αφορά στην ορνιθοπανίδα, η ευρύτερη ενότητα της Βάλια Κάλντα φιλοξενεί κυρίως πουλιά του δάσους και των ορεινών λιβαδιών και πολύ λιγότερο πουλιά του θαμνώνα. Η τεράστια ποικιλία περιβαλλοντικών καταστάσεων μέσα στο δάσος εξασφαλίζει θώκους για όλα σχεδόν τα ελληνικά είδη δασόβιων πουλιών, χαρίζοντας στην περιοχή ένα βιολογικό πλούτο συγκρίσιμο μόνο με αυτόν της Ροδόπης.
Οι κορυφές και τα υποαλπικά πετρολίβαδα

Δημιούργημα της κτηνοτροφίας, το μωσαϊκό δάσους και υποαλπικών λιβαδιών
αποτελούν τον πιο εκτεταμένο και χαρακτηριστικό βιότοπο της Βάλια Κάλντα
Η ζώνη ανάμεσα στο πάνω όριο του δάσους και τις κορυφές, δηλαδή οι εκτάσεις ανάμεσα στα 1300 και 2177 μέτρα υψόμετρο, αποτέλεσαν επί αιώνες τον προτιμώμενο θερινό πεδίο της ημινομαδικής κτηνοτροφίας. Τα κοπάδια των Βλάχων κτηνοτρόφων έφταναν εδώ περί τα τέλη Μάη από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας και εγκαθίσταντο μέχρι τα πρώτα βαριά κρύα, κάπου στα τέλη Οκτωβρίου. Κατά την πολύμηνη παραμονή τους, οι κτηνοτρόφοι οδηγούσαν τα κοπάδια γύρω και μέσα από τα φυσικά και τεχνητά διάκενα, ενώ παράλληλα τα διεύρυναν, καθώς χρησιμοποιούσαν την Οξιά και το Ρόμπολο ως καύσιμη και δομική ύλη. Η σύντομη αυξητική περίοδος της ζώνης αυτής συνέβαλε στην διατήρηση των ανοιχτών εκτάσεων, καθώς τα διάκενα σταδιακά ενώθηκαν σε ένα τεράστιο μωσαϊκό πετρολίβαδων και δάσους.

Δεκάδες αναβλύσεις δημιουργούν μικρούς υγρότοπους στην υποαλπική ζώνη
(εδώ στο Βουνό της Μηλιάς)
Πάνω από τα 1800 μέτρα υψόμετρο, το μωσαϊκό αυτό παραχωρεί τη θέση του σε ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο πετρολίβαδων με μεμονωμένα Ρόμπολα και μικρών βραχώνων. Το πολύ ήπιο ανάγλυφο ποικίλεται με ρεματιές και ορεινούς βάλτους που σχηματίζονται από πολυάριθμες αναβλύσεις. Το πεδίο αυτό δέχεται εποχικά τις μικρές ομάδες Αγριόγιδων της ΒΑ Πίνδου, τα οποία μαζί με τα μικρά και μεγαλύτερα τρωκτικά και τα ερπετά του βουνού συντηρούν ένα μικρό αλλά σταθερό πληθυσμό από μεσαία και αρπακτικά πουλιά, όπως το Ξεφτέρι, ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός και το Βραχοκιρκίνεζο.
Η καλπάζουσα θερινή περίοδος της ζώνης αυτής προσφέρει μια σύντομη αλλά εκρηκτική περίοδο δημογραφικής έντασης σε μια ποικιλία από έντομα, που τροφοδοτούν αξιόλογους πληθυσμούς θερινών επισκεπτών, όπως η Ασπροκωλίνα και ο συγγενικός Σταχτοπετρόκλης.

Λίγα μέτρα ψηλότερο από τις άλλες κορυφές της Βάλια Κάλντα, το Αυγό (2.177 μ) είναι η πιο απόκρημνη και εμβληματική κορυφή του συγκροτήματος
Λίγα μέτρα ψηλότερο από τις άλλες κορυφές της Βάλια Κάλντα, το Αυγό (2.177 μ) είναι η πιο απόκρημνη και εμβληματική κορυφή του συγκροτήματος
Λόγω της μικρής περατότητας των οφιολίθων, τα επιφανειακά νερά σχηματίζουν αναρίθμητα ρυάκια, που η ροή τους επεκτείνεται χρονικά σε όλο σχεδόν το έτος. Παράλληλα, η δράση των τελευταίων παγετωνικών περιόδων δημιούργησε στην ανώτερη υψομετρικά ζώνη, πολλές υφέσεις μικρού βάθους και κυκλικού σχήματος με στάσιμα νερά, τα οποία τροφοδοτούνται από ρυάκια και πηγές. Οι λίμνες αυτές συμπληρώνουν τους υδατικούς πόρους των κορυφών και προσφέρουν μια ακόμα πηγή τροφής στα πουλιά που θηρεύουν αμφίβια και μεγάλα έντομα. Τυπικοί επισκέπτες των υποαλπικών λιμνών είναι τα κορακοειδή - με πιο χαρακτηριστικά τα Κοράκια.

Μια δεκάδα λίμνες συμπληρώνουν την ποικιλία ενδιαιτημάτων της ανώτερης ζώνης
Εδώ οι δίδυμες λίμνες της Φλέγκας
Το ορεινό δάσος
Λόγω της συγκεκριμένης υψομετρικής κλιμάκωσης (740-2177 μ.), η βλάστηση της Βάλια Κάλντα ανήκει σχεδόν εξ' ολοκλήρου στη ζώνη του ορεινού δάσους. Στην Πίνδο, τα κυριάρχα είδη της ζώνης αυτής είναι το Έλατο, το Μαυρόπευκο και η Οξιά. Στα οφιολιθικά εδάφη ωστόσο το Έλατο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Μαυρόπευκο, που έχει καταλάβει όλο το διαθέσιμο χώρο, αφήνοντας τις πιο υγρές και κρύες θέσεις στην Οξιά και ελάχιστες τοποθεσίες στην Υβριδογενή Ελάτη.

Το μεγαλύτερο τμήμα της μέσης ζώνης της Βάλια Κάλντα καλύπτεται από υγιές, ψηλό δάσος Μαυρόπευκου
Το μεγαλύτερο τμήμα της μέσης ζώνης της Βάλια Κάλντα καλύπτεται από υγιές, ψηλό δάσος Μαυρόπευκου
Από την οπτική της ορνιθοπανίδας, τόσο το Μαυρόπευκο, όσο και η Οξιά προσφέρουν ικανές ποσότητες καρπών στα σποροφάγα πουλιά του δάσους, ενώ φιλοξενούν και αρκετά έντομα για τα πουλιά που αναζητούν έντομα στο φλοιό και τα κλαδιά. Ως εκ τούτου, τα πουλιά του δάσους - παπαδίτσες, Σταυρομύτης, δασικές σπίζες, δεντροβάτες, Δεντροτσοπανάκος κλπ - διατηρούν υψηλή ποικιλότητα και αξιόλογους πληθυσμούς στην κοιλάδα.
Τη νύχτα, το ορεινό δάσος αναστατώνεται από η διαπεραστική επαναλαμβανόμενη κραυγή του Χουχουριστή (Strix aluco) και το "τρομακτικό" κάλεσμα του Μπούφου (Bubo bubo).

Ο Λευκονώτης (Dendrocopos leucotos), ένας από τους πιο δυσεύρετους δρυοκολάπτες,
βρίσκει ένα ιδανικό πεδίο στα δάση της κοιλάδας
Παράλληλα, το καθεστώς προστασίας ευνοεί την παρουσία στρεβλών, γέρικων και προσβεβλημένων από έντομα δέντρων, που θα είχαν απομακρυνθεί αν η περιοχή βρισκόταν υπό παραγωγική δασική εκμετάλλευση. Οι σημερινές συνθήκες του ορεινού δάσους της περιοχής προσελκύουν μια εντυπωσιακή ποικιλία δρυοκολαπτών - πρακτικά όλα τα είδη δρυοκολαπτών της χώρας, εκτός του σπάνιου Τριδάκτυλου, που ζει μόνο στη Ροδόπη.
Τέλος, η πολύ μικρή συστάδα Δασόπευκων στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας δεν φαίνεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο σε σχέση με τα πουλιά.
Ο ημιορεινός περίγυρος

Τα χειμώνα, τα προκεχωρημένα χωριά, όπως το Περιβόλι, προσφέρουν νησίδες
επιβίωσης στα πουλιά που παραμένουν στο βουνό
Με εξαίρεση τις λιβαδικές εκτάσεις γύρω από την κεφαλή του Αρκουδορέματος - το γνωστό λιβάδι της Βάλια Κάλντα - η ζώνη κάτω από τα 1400 βρίσκεται έξω από την αγκαλιά των βουνών, στις πλαγιές γύρω από τον Ασπροπόταμο, τη Βοβούσα και τη λίμνη Πηγών Αώου. Εδώ, κυριαρχεί το Μαυρόπευκο με υπόροφο από Πυξάρι, ενώ διατηρούνται σημαντικές λιβαδικές εκτάσεις, με κατά τόπους κέδρα και πυξάρια. Τη σχετική ομοιομορφία της ζώνης αυτής διακόπτουν τα χωριά - Μηλιά, Κρανιά, Μικρολίβαδο, Περιβόλι, Βοβούσα - και οι λιγοστές εν ενεργεία κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις: και τα δύο προσφέρουν σημαντικές πηγές τροφής στα πουλιά, είτε όλη τη χρονιά (ήμερα και ημιάγρια καρποφόρα στα χωριά), είτε μόνο το καλοκαίρι (κοπριές και άλλα απορρίμματα στα μαντριά).

Η Κουρούνα (Corvus cornix) είναι μόνιμος σύντροφος των κτηνοτρόφων της Πίνδου
Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις προσελκύουν οπουρτινιστικά είδη - στην κρουφή της κατηγορίας βρίσκεται σίγουρα η Κουρούνα. Στη ζώνη γύρω από τα χωριά κυκλοφορούν ο Αετομάχος, το Βραχοκιρκίνεζο και το Ξεφτέρι, ενώ πιο μακριά αναπάγονται το Βουνοτσίχλονο, η Δεντροσταρήθρα, το Βλαχοτσίχλονο, καθώς και λίγα ζευγάρια από Χρυσοτσίχλονα. Τέλος, η παρουσία της Κουκουβάγιας (Athene noctua) περιορίζεται στη ζώνη γύρω στα χωριά.
Η λίμνη των Πηγών Αώου

Ο ταμιευτήρας και τα ήπια ανάγλυφα της λεκάνης των Πηγών Αώου
συμπληρώνουν καίρια τους βλοσυρούς όγκους της Βάλια Κάλντα
Ο ταμιευτήρας και τα ήπια ανάγλυφα της λεκάνης των Πηγών Αώου
συμπληρώνουν καίρια τους βλοσυρούς όγκους της Βάλια Κάλντα
Η λίμνη Πηγών Αώου είναι μια μεγάλη ορεινή επιφάνεια νερού, που δημιουργήθηκε επί του οροπεδίου Πολιτσές για να συλλέξει τα νερά των πηγών και ρεματιών της περιοχής και να τα εκτρέψει προς τα ΝΔ, με σκοπό την τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού Χρυσοβίτσας και την ενίσχυση του υδρολογικού καθεστώτος του Άραχθου ποταμού. Η τεχνητή λίμνη οριοθετείται στα ανατολικά από τις πλαγιές του Μαυροβουνίου και της Φλέγκας και στα δυτικά από τα ανάγλυφα των μετσοβίτικων βουνών. Οι παλιές οδοί απορροής της λεκάνης κλείνουν με τη βοήθεια τριών φραγμάτων, το μεγαλύτερο από τα οποία ορθώνεται στην κοίτη του Αώου.

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) θεωρείται ότι φωλιάζει στην περίμετρο της λίμνης Πηγών Αώου
Η λίμνη έχει αρκετά μεγάλη διακύμανση στάθμης, χάρη ωστόσο στην ομαλή περίμετρο οι εκτάσεις που χερσεύουν αποικούνται από πόες και υδροχαρή είδη φυτών, ενώ όλος ο περίγυρος καλύπτεται από δάση οξιάς. Τόσο οι δασωμένες, όσο και οι υδάτινες και λιβαδικές επιφάνειες φιλοξενούσαν ανέκαθεν πολλά είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας, με νεότερη προσθήκη τα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά. Ανάμεσα στα είδη που έχουν παρατηρηθεί εδώ ξεχωρίζουν οι Κορμοράνοι, οι Λαγγόνες, ο Αργυροπελεκάνος, ο Μαύρος Πελαργός και ο Νανόμπουφος.
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Νανόμπουφος | Long-eared owl | Asio otus |
Cormorant | Phalacrocorax carbo | |
Pygmy cormorant | Microcarbo pygmaeus | |
Yellow Legged Gull | Larus michahellis | |
Black headed Gull | Chroicocephalus ridibundus | |
Little grebe | Tachybaptus ruficollis | |
Mallard | Anas platyrhynchos | Grey heron | Ardea cinerea |
Great egret | Ardea alba | |
Little egret | Egretta garzetta | |
Dalmatian pelican | Pelecanus crispus | |
Black stork | Ciconia nigra | |
Common Sandpiper | Actitis hypoleucos | |
Little stint | Calidris minuta | |
Δασότρυγγας | Green sandpiper | Tringa ochropus |
Common snipe | Gallinago gallinago | |
Kingfisher | Alcedo atthis |
Τα πουλιά της Βάλια Κάλντα
Αρπακτικά

Φιδαετός (Circaetus gallicus)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Golden eagle | Aquila chrysaetos | |
Short-toed snake eagle | Circaetus gallicus | |
Common buzzard | Buteo buteo | |
European honey buzzard | Pernis apivorus | |
Eurasian goshawk | Accipiter gentilis | |
Eurasian sparrowhawk | Accipiter nisus | |
Σαΐνι | Levant sparrowhawk | Accipiter brevipes |
Peregrine falcon | Falco peregrinus | |
Kestrel | Falco tinnunculus | |
Eleonora's falcon | Falco eleonorae | |
Eurasian hobby | Falco subbuteo |
Νυχτοπούλια

Χουχουριστής (Strix aluco)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Eagle owl | Bubo bubo | |
Tawny Owl | Strix aluco | |
Little Owl | Athene noctua |
Δρυοκολάπτες

Μαύρος δρυοκολάπτης (Dryocopus martius)
Οι εκτεταμένοι δασικοί βιότοποι της περιοχής φιλοξενούν πληθώρα τυπικών δασόβιων πτηνών. Πολύ κοινός στην ζώνη αυτή είναι ο Μαύρος Δρυοκολάπτης, ωστόσο η περιοχή είναι ιδανικός βιότοπος και για άλλους δρυοκολάπτες, από τους πιο συνήθεις, όπως ο Πευκοδρυοκολάπτης, έως και τους πιο ακριβοθώρητους, όπως ο Σταχτής Δρυοκολάπτης και ο Λευκονώτης Δρυοκολάπτης.
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Black woodpecker | Dryocopus martius | |
European green woodpecker | Picus viridis | |
Grey-headed woodpecker | Picus canus | |
White-backed woodpecker | Dendrocopos leucotos | |
Great spotted woodpecker | Dendrocopos major | |
Middle spotted woodpecker | Leiopicus medius | |
Syrian woodpecker | Dendrocopos syriacus | |
Lesser spotted woodpecker | Dryobates minor | |
Eurasian wryneck | Jynx torquilla |
Κορακοειδή

Το Κοράκι (Corvus corax) είναι ένα πολύ ικανό αρπακτικό της μέσης και ανώτερης ζώνης των βουνών
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Raven | Corvus corax | |
Carrion crow | Corvus cornix | |
Western jackdaw | Corvus monedula | |
Eurasian jay | Garrulus glandarius | |
Eurasian magpie | Pica pica | |
Alpine chough | Pyrrhocorax graculus | |
Common starling | Sturnus vulgaris |
Κορακιόμορφα
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Eurasian hoopoe | Upupa epops |
Περιστερόμορφα
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Eurasian collared dove | Streptopelia decaocto | |
Φάσσα | Common wood pigeon | Columba palumbus |
Rock dove | Columba livia |
Χελιδόνια & σταχτάρες

Μιλτοχελίδονο (Cecropis daurica)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Western house martin | Delichon urbicum | |
Barn swallow | Hirundo rustica | |
Red-rumped swallow | Cecropis daurica | |
Eurasian crag martin | Ptyonoprogne rupestris | |
Alpine swift | Tachymarptis melba | |
Common swift | Apus apus | |
Ωχροσταχτάρα | Pallid swift | Apus pallidus |
Ορνιθόμορφα

Πετροπέρδικα (Alectoris graeca)
Φωτό: Λ. Ζιούτης
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Rock partridge | Alectoris graeca |
Κούκοι
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Common cuckoo | Cuculus canorus |
Σπίζες

Χιονόστρουθος (Montifringilla nivalis)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
European goldfinch | Carduelis carduelis | |
Eurasian chaffinch | Fringilla coelebs | |
White-winged snowfinch | Montifringilla nivalis | |
Horned lark | Eremophila alpestris | |
Red crossbill | Loxia curvirostra | |
Common linnet | Linaria cannabina | |
European serin | Serinus serinus | |
European greenfinch | Chloris chloris | |
Eurasian siskin | Spinus spinus | |
Hawfinch | Coccothraustes coccothraustes | |
Eurasian bullfinch | Pyrrhula pyrrhula |
Τσίχλες

Τσαρτσάρα (Turdus viscivorus)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Mistle thrush | Turdus viscivorus | |
Song thrush | Turdus philomelos | |
Fieldfare | Turdus pilaris | |
Κοκκινότσιχλα | Redwing | Turdus iliacus |
Common blackbird | Turdus merula | |
Ring ouzel | Turdus torquatus |
Τσιχλόνια

Τσιφτάς (Emberiza calandra)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Corn bunting | Emberiza calandra | |
Rock bunting | Emberiza cia | |
Cirl bunting | Emberiza cirlus | |
Yellowhammer | Emberiza citrinella |
Σπουργίτια
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
House sparrow | Passer domesticus |
Κεφαλάδες
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Red backed shrike | Lanius collurio |
Σουσουράδες & Κελάδες

Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
White Wagtail | Motacilla alba | |
Grey Wagtail | Motacilla cinerea | |
Western Yellow Wagtail | Motacilla flava | |
Tawny pipit | Anthus campestris | |
Meadow pipit | Anthus pratensis | |
Water pipit | Anthus spinoletta | |
Tree pipit | Anthus trivialis |
Κορυδαλλοί
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Eurasian skylark | Alauda arvensis | |
Woodlark | Lullula arborea | |
Greater short-toed lark | Calandrella brachydactyla |
Παπαδίτσες, τσομπανάκοι και συγγενή

Δεντροτσοπανάκος (Sitta europaea)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Great tit | Parus major | |
Coal tit | Periparus ater | |
Crested tit | Lophophanes cristatus | |
Long-tailed tit | Aegithalos caudatus | |
Eurasian blue tit | Cyanistes caeruleus | |
Willow tit | Poecile montanus | |
Marsh tit | Poecile palustris | |
Short-toed treecreeper | Certhia brachydactyla | |
Eurasian treecreeper | Certhia familiaris | |
Eurasian nuthatch | Sitta europaea | |
Wren | Troglodytes troglodytes |
Τσιροβάκοι, τριλιστές & βασιλίσκοι

Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla)
Στη χαμηλή βλάστηση κρύβονται οι διάφοροι τσιροβάκοι του μεσογειακού θαμνώνα.
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Common whitethroat | Curruca communis | |
Lesser Whitethroat | Curruca curruca | |
Eurasian blackcap | Sylvia atricapilla | |
Common firecrest | Regulus ignicapilla | |
Goldcrest | Regulus regulus |
Ψάλτες

Χιονοψάλτης (Prunella collaris)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Alpine accentor | Prunella collaris | |
Θαμνοψάλτης | Dunnock | Prunella modularis |
Φυλλοσκόποι
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Willow warbler | Phylloscopus trochilus | |
Wood warbler | Phylloscopus sibilatrix | |
Common chiffchaff | Phylloscopus collybita |
Αιγοθηλίδες

Γιδοβύζι (Caprimulgus europaeus)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
European nightjar | Caprimulgus europaeus |
Μυγοχάφτες

Ασπροκωλίνα (Oenanthe melanoleuca)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
Spotted flycatcher | Muscicapa striata | |
Collared flycatcher | Ficedula albicollis | |
Δρυομυγοχάφτης | Semicollared flycatcher | Ficedula semitorquata |
Black redstart | Phoenicurus ochruros | |
Common redstart | Phoenicurus phoenicurus | |
Northern wheatear | Oenanthe oenanthe | |
Western black-eared wheatear | Oenanthe melanoleuca | |
Whinchat | Saxicola rubetra | |
European stonechat | Saxicola rubicola | |
European robin | Erithacus rubecula | |
Common nightingale | Luscinia megarhynchos |
Νεροκότσυφες

Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus)
Ελληνικό όνομα |
Αγγλικό όνομα |
Επιστημονικό όνομα |
---|---|---|
White-throated dipper | Cinclus cinclus |
Κείμενο & φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide greece
ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
Ο οδηγός είναι διαθέσιμος για συσκευές Android ως μία απο τις δεκάδες διαθέσιμες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide greece. Η Βάλια Κάλντα περιλαμβάνεται στην ομάδα της Βόρειας Ελλάδας. Αποκτήστε τον οδηγό της Βάλια Κάλντα ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.
Ο οδηγός Βάλια Κάλντα topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό της Βάλια Κάλντα, που περιλαμβάνεται στην ομάδα της Βόρειας Ελλάδας, ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.
Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος των διαδρομών, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.
