Ανακαλύψτε το Μάλι Μάδι

Ανακαλύψτε το Μάλι Μάδι

Μάλι Μάδι: Το σύνολο του συγκροτήματος από τα ΝΔ
Μάλι Μάδι
Το σύνολο του συγκροτήματος από τα ΝΔ
(πατήστε για μεγέθυνση).

Ένα περίγραμμα

Το Μάλι Μάδι είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος που υψώνεται δυτικά του Λαδοπόταμου μέχρι την ύφεση της Ιεροπηγής και νότια του Τρικλάριου, με το οποίο εφάπτεται στο πέρασμα της Κρυσταλλοπηγής.

Το συγκρότημα αποτελείται από μια συμπαγή μάζα στα βόρεια, που κορυφώνεται στην Ανεμοδαρμένη (1795 μ.) και ένα σύμπλεγμα όγκων με πολλές κορυφές στα νότια, όπου πιο χαρακτηριστική είναι το Μπούτσι (ή Κωστούλα, 1713 μ.).

Μάλι Μάδι: Το Δεντροχώρι ακουμπάει στους νότιους πρόποδες του όγκου Μπούτσι. Στο βάθος η κορυφή Αγία Τριάδα των βουνών της Καστοριάς
Μάλι Μάδι
Το Δεντροχώρι ακουμπάει στους νότιους πρόποδες του όγκου Μπούτσι
Στο βάθος η κορυφή Αγία Τριάδα των βουνών της Καστοριάς
(πατήστε για μεγέθυνση).

Καθότι το Μάλι Μάδι αποτελεί φυσική γέφυρα ανάμεσα στο Γράμο και το Βίτσι και ταυτόχρονα ενσωματώνεται στις οροσειρές των συνόρων, υπήρξε ένα από τα πεδία συγκρούσεων στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου 1945-1949. Όλο το σύστημα των κορυφών του είναι κατάστικτο από χαρακώματα, οχυρά, πολυβολεία και καταλύματα που οργάνωσε την περίοδο εκείνη ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

Το τοπίο

Μάλι Μάδι
Μάλι Μάδι
Το συγκρότημα της κουρφής Μπούτσι

Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου είναι η έντονη καρστικοποίηση των ασβεστολίθων, που εκδηλώνεται με επάλληλες δολίνες, στρωμένες με χορτάρι και συνδεδεμένες με ομαλούς λαιμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από την ορεινή έρημο των κρητικών βουνών ή τα καρστικά πεδία του Παρνασσού.

Το βουνό είναι εντελώς ακατοίκητο, με εξαίρεση τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο οροπέδιο Λυκόβρυση της Κρυσταλλοπηγής και τα αντίστοιχα στανοτόπια της Ιεροπηγής στο Βαθύτοπο.

Βλάστηση

Μάλι Μάδι
Μάλι Μάδι
Η λίμνη Οχτάρα στα 1625 μ.

Όλο το Μάλι Μάδι, με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του είναι άδεντρο, με υπολειματικές κατά τόπους συστάδες κέδρων και φυλλοβόλων, ανάμεσα στις οποίες περισώζονται λίγα μαυρόπευκα. Η βόρεια πλευρά έχει δάση Μακεδονίτικης Βελανιδιάς και οξυάς. Στα λιβάδια ξεχωρίζουν δυο χαρακτηρστικές ορεινές λιμνούλες, μια μάλλον τεχνητή στη Λυκόβρυση στα 1515 μ. και μια φυσική στη θέση Λούτσα ή Οχτάρα στα 1625 μ.: το όνομα της λίμνης περιγράφει το σχήμα σε μορφή 8 που έχει η λίμνη στη συνήθη στάθμη της.

Οι κύριες οδικές προσπελάσεις εκκινούν από το Δεντροχώρι Καστοριάς (πλατύς χωματόδρομος που εξυπηρετεί μια μικρή ομάδα ανεμογεννητριών), την Ιεροπηγή και Κρυσταλλοπηγή (αγροτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) και το Βατοχώρι (πλέγμα δρόμων που φτάνουν στα βοσκοτόπια κοντά στην κορυφή Ανεμοδαρμένη).

Χλωρίδα

Μάλι Μάδι: Το Geranium macrorrhizum στολίζει τα βράχια των κορυφών
Μάλι Μάδι
Το Geranium macrorrhizum στολίζει τα βράχια των κορυφών
(πατήστε για μεγέθυνση).

Όντας μέρος της ορεοσειράς των συνόρων, το Μάλι Μάδι φιλοξενεί όλη την πανίδα των ορεινών βιοτόπων της περιοχής. Παράλληλα, στο άγριο ανάγλυφό του κρύβει πολλά ενδιαφέροντα είδη φυτών, που δεν τα συναντάμε στα μικρότερα βουνά του νομού Καστοριάς.

Η χλωρίδα του Μάλι Μάδι
Dianthus
stenopetalus
.
Η χλωρίδα του Μάλι Μάδι
Dianthus
deltoides
subsp. deltoides
Η χλωρίδα του Μάλι Μάδι
Achillea
ageratifolia
subsp. aizoon
Η χλωρίδα του Μάλι Μάδι
Potentilla
reptans
.