Πεζοπορία στη Γαύδο
Πεζοπορία στη Γαύδο

Η Γαύδος είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο. Το νησί έχει έκταση 30 τετ.χλμ. και το 2011 απογράφηκαν 152 άτομα, από τα οποία περίπου 50 είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Η Γαύδος έχει ταυτιστεί με την ομηρική Ωγυγία, το νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Επιφανειακά ευρήματα δείχνουν κατοίκηση από τη Νεολιθική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Υπάρχουν 10 μικροί οικισμοί στο νησί, με πρωτεύουσα το Κάστρο και μοναδικό λιμάνι τον Καραβέ. Ο παλιός φάρος στο Κάστρο φιλοξενεί το μουσείο Φάρων της Ελλάδας.

Παρόλη την υποτυπώδη τουριστική υποδομή και την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση, η Γαύδος προσελκύει έναν αξιοσημείωτο αριθμό επισκεπτών, που προτιμά να κατασκηνώνει στη βόρεια ακτή. Το πλέγμα των μονοπατιών που συνέδεε τις διάσπαρτες αγροτικές θέσεις, τα εκκλησάκια και τις προσβάσιμες ακτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σύνθεση ενδιαφερουσών πεζοπορικών διαδρομών.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Γαύδο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
