topoguides

topoguide Greece
topoguide Greece

οδηγοί πεδίου
στα μονοπάτια,
τη φύση και τον πολιτισμό

Η AnaDigit δημιούργησε για τον απαιτητικό εξερευνητή και ταξιδιώτη τον οδηγό πεδίου topoguide Greece. Ενσωματώνοντας την αιχμή της τεχνολογίας στις χαρτογραφικές εφαρμογές, το topoguide Greece προσφέρουν την πληρέστερη και πιό αξιόπιστη μορφή οδηγού πεδίου.

Μέχρι σήμερα, μέσα στο κέλυφος topoguide Greece έχουν τεθεί στη διάθεση των πεζοπόρων, φυσιολατρών και περιηγητών περιοχές.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Ο ψηφιακός οδηγός topoguide Greece είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή που αποτελεί το διάδοχο του παλιού οδηγού-χάρτη στη νέα εποχή, συνδυάζοντας πολλές παγκόσμιες καινοτομίες.

Το topoguide Greece λειτουργεί off-line (χωρίς σύνδεση με το Ίντερνετ) και αποτελεί τη σύγχρονη μορφή των παλιών οδηγών πεδίου - όχι τυχαία, αφού είναι σχεδιασμένα από τους ίδιους ανθρώπους που έφτιαξαν τους καλύτερους πεζοπορικούς χάρτες και οδηγούς στην Ελλάδα - με επιπλέον στοιχείο την ενεργητική πλοήγηση του χρήστη στο πεδίο.

Απεικόνιση πολλών περιοχών

Ο ψηφιακός ξεναγός topoguide Greece δεν είναι απλώς η μόνη εφαρμογή που περιέχει διαδρομές, Σημεία ενδιαφέροντος και βιβλίο-οδηγό για δεκάδες περιοχές της Ελλάδας. Είναι το μοναδικό περιβάλλον παγκόσμια που επιτρέπει την ταυτόχρονη απεικόνιση πολλών περιοχών, την άμεση επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδρομές και την εύκολη εναλλαγή των βιβλίων και των καταλόγων των Σημείων Ενδιαφέροντος.

topoguide Greece

Ουσιαστικά, το topoguide Greece συνδυάζει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη οδηγών με μια μεγάλη χαρτοθήκη: μια πραγματική εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού φυσικού, πολιτισμικού και πεζοπορικού χώρου.

Ένα ώριμο χαρτογραφικό εργαλείο

Αν και η προσωπικότητά του είναι περισσότερο στραμένη προς την ερμηνεία του πεδίου, το topoguide Greece ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες μιας σύγχρονης χαρτογραφικής εφαρμογής: καταγραφές σημείων χρήστη (waypoints) και γραμμών (ίχνη πορείας) και λήψη πλοηγήσεων από το σέρβερ της AnaDigit.

topoguide Greece

Η καταγραφή σημείων υποστηρίζεται από μια παλέτα 187 συμβόλων, οργανωμένων σε 11 ομάδες (Πεζοπορία, Φύση, Νερό, Παραλίες, Γεώτοποι, Μνημεία, Εκκλησιαστικά μνημεία, Τοπωνύμια, Ναυτιλιακά, Κτίρια και υπηρεσίες, Άλλα), συν την ομάδα των παλιών συμβόλων για λόγους συμβατότητας.

Επιπλέον, οι καταγραφές σημείων και γραμμών ανταποκρίνονται στην αναζήτηση με ακτίνα (πίνακας "κοντά") και στη διαβάθμιση ως "αγαπημένα" (πίνακας favorites).

Σημαντικό: Αν ανοίξετε το αρχείο KML που εξάγεται από το topoguide Greece στο Google Earth και άλλα συμβατά προγράμματα επεξεργασίας δεδομένων, όλα τα σύμβολα του topoguide Greece θα εμφανιστούν πάνω στους χάρτες και θα αντιμετωπίζονται ως σύμβολα του Google Earth.

Εύκολος χειρισμός

Το topoguide Greece είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο περιβάλλον, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από επιστήμονες με βαθιά γνώση των Συστημάτων Διαχείρισης Γεωγραφικής Πληροφορίας. Κάτω από την ορατή επιφάνεια, τρέχουν ασταμάτητα χαρτογραφικές ρουτίνες και γεωμετρικοί αλγόριθμοι ανάλυσης και αναζήτησης δεδομένων.

Παρόλη την βαριά προγραμματιστική και χαρτογραφική καταγωγή του, το topoguide Greece προσπαθεί να είναι εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη, χάρη στα αυτοεξηγούμενα χειριστήρια.

Συμβατότητα

topoguide Greece
Πατήστε για μεγέθυνση

Οι βασικές δομές και λειτουργίες του topoguide Greece, ενώ εξελίσσονται συνεχώς, παραμένουν σταθερές στο χειρισμό και την εμφάνιση και προσφέρουν πάντα συμβατότητα με τα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, το topoguide Greece σχεδιάστηκε εξ' αρχής με την πρόβλεψη να εντοπίσει τις παλιές τοπικές εφαρμογές και να τις ενσωματώσει ως "περιοχές" στις γεωγραφικές ενότητές του. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης είχε εγκατεστημένες την Πάρνηθα και τη Νάξο, το topoguide Greece ενημερώνει τις ενότητες της Αττικής και των Νησιών με μια διαθέσιμη περιοχή, αντίστοιχα.

Καθοδήγηση βήμα προς βήμα

Όταν ο χρήστης βρεθεί στην περιοχή της εφαρμογής, το topoguide Greece του προτείνει μία λίστα διαδρομών, που βρίσκονται κοντά του. Μόλις ο χρήστης επιλέξει μιά διαδρομή, του δίνονται οδηγίες για να πλησιάσει στο κοντινότερο σημείο της.

Όταν ο χρήστης βρεθεί πάνω ή σε μια ακτίνα 20μ από τη διαδρομή, η εφαρμογή του δίνει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα την ακολουθήσει, δηλαδή:

τι τύπο δρόμου ή μονοπατιού έχει μπροστά του,
πως στρίβει σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης,
πόσα μέτρα ακολουθούν μέχρι την επόμενη σημαντική διακλάδωση.

Πλοήγηση στο Μπίλιοβο (Δυτική Μάνη) με το topoguide Greece

Κάθε λίγα λεπτά, η εφαρμογή απεικονίζει τα Σημεία Ενδιαφέροντος και φωτογραφίες του άμεσου περιβάλλοντος: φυτά, εκκλησίες, τοπία, αλώνια, ασβεστοκάμινα, χωριά, μνημεία.

Αν ο χρήστης απομακρυνθεί από τη διαδρομή, ένα μήνυμα τον προτρέπει να επιστρέψει και η εφαρμογή τον καθοδηγεί να ξαναβρεί τη διαδρομή.

Ένας πολύπλευρος ξεναγός

Κάθε περιοχή στο topoguide Greece περιέχει τέσσερα κύρια συστατικά:

Χάρτης

topoguide Greece
topoguide Greece
topoguide Greece

Ο χάρτης και το περιβάλλον του παρέχουν το χειρισμό για την εκκίνηση της πλοήγησης, την καταγραφή σημείων και της διαδρομής. Στην ίδια ενότητα απεικονίζεται και η προσομοίωση της διαδρομής, με όλα τα κοντινά Σημεία Ενδιαφέροντος, φωτογραφίες και διαδραστική μηκοτομή.

topoguide Greece

Ο χάρτης συνεργάζεται με τα Σημεία Ενδιαφέροντος μέσω μιας ισχυρής και διαδραστικής μηχανής αναζήτησης. Η αναζήτηση λειτουργεί με όνομα και ακτίνα έρευνας και είναι ενεργή καθώς κινείται ο χάρτης, δηλαδή απεικονίζει συνεχώς ότι βρίσκεται μέσα στον ορατό χάρτη και ταιριάζει με το κείμενο και την ακτίνα αναζήτησης.

Οδηγός στις διαδρομές, τη φύση και τον πολιτισμό

topoguide Greece
topoguide Greece
topoguide Greece

Για κάθε περιοχή παρέχεται ένα πολυσέλιδο ψηφιακό έντυπο πάνω στη γεωγραφία, τη γεωλογία, τη φύση, την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής. Σε κάθε ένα από τα πιό πάνω κεφάλαια, αναλύονται όλες οι σημαντικές για την κάθε περιοχή ενότητες (πχ. πηγές, σπήλαια, αναρριχητικά πεδία κλπ). Τα κείμενα, όπως και οι φωτογραφίες, είναι πρωτότυπα και υπογράφονται από ειδικούς επιστήμονες, συγγραφείς σχετικών μελετών, βιβλίων και οδηγών για την Ελλάδα.

Σημεία Ενδιαφέροντος

topoguide Greece
topoguide Greece
topoguide Greece

Κάθε περιοχή πλαισιώνεται από εκατοντάδες Σημεία Ενδιαφέροντος της περιοχής. Ο πίνακας είναι διαδραστικός ως προς το χάρτη και τον οδηγό, πατώντας δηλ. ένα Σημείο Ενδιαφέροντος που έχει ένα πράσινο info δίπλα στο όνομά τους, θα μεταβείτε άμεσα στο αντίστοιχο λήμμα του οδηγού. Αν το Σημείο δεν συνοδεύεται από λήμμα, θα μεταβείτε στο σχετικό σημείο του χάρτη.

topoguide Greece

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια ολόκληρη ομάδα Σημείων και να τα απεικονίσει στο χάρτη (όπως οι εκατοντάδες εκκλησίες της περιοχής του Γυθείου, πάνω δεξιά).

Διαδρομές

topoguide Greece
topoguide Greece
topoguide Greece

Το ισχυρότερο σημείο του topoguide Greece είναι οι Διαδρομές. Κάθε Διαδρομή περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή, φωτογραφίες και τα δικά της Σημεία Ενδιαφέροντος. Εκτός πεδίου, η Διαδρομή παρέχει λειτουργία προσομοίωσης, όπου ένας Ψηφιακός Πεζοπόρος τρέχει πάνω στη Διαδρομή, ενεργοποιώντας τις φωτογραφίες και τα Σημεία Ενδιαφέροντος. Στο πεδίο, οι Διαδρομές παρέχουν αναλυτικές οδηγίες πλοήγησης βήμα-βήμα. Οι Διαδρομές της κάθε περιοχής είναι οργανωμένες σε ομάδες με κοινή αφετηρία ή προορισμό.