Ανακαλύψτε την Πεντέλη

Ανακαλύψτε την Πεντέλη

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Πεντέλη (1.109 μ), δεύτερο σε ύψος βουνό του λεκανοπεδίου μετά την Πάρνηθα, υψώνεται σαν πεπλατυσμένη πυραμίδα στα ΒΑ των Αθηνών. Οι δυτικοί πρόποδές της χάνονται στις αστικές επεκτάσεις των Αθηνών, ενώ στα βόρεια και ΒΑ, τα παρακλάδια της, όπως το Διονυσοβούνι και το Αγριλίκι, σβήνουν σταδιακά στην περιοχή της λίμνης και της πεδιάδας του Μαραθώνα. Στα νότια και ανατολικά το βουνό χαμηλώνει προς τη λεκάνη της Μεσογαίας.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Γενική άποψη από την Πάρνηθα

Ο κύριος όγκος του βουνού σχηματίζει μια συμπαγή κορυφογραμμή με μικρές απολήξεις στα δυτικά, νότια και βόρεια. Μόνο η ανατολική άκρη του βουνού διακλαδίζεται σημαντικά και δίνει ένα μεγάλο όγκο, τη Μαυρηνόρα, έντονα κερματισμένη σε μικρές κοιλάδες και κορφές, και ένα μικρότερο και πιό συμπαγή, το Αγριλίκι.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Η βόρεια όψη της ψηλότερης κορυφής

Όλοι οι μικροί δορυφόροι της Πεντέλης - η Μαυρηνόρα, το Διονυσοβούνι, το Αγριλίκι και η Σκάρπα - σχηματίζουν ένα μεγάλο ορεινό τοπίο, έντονα αστικοποιημένο και σε πολλά σημεία κακοποιημένο, αλλά και με πολλά φυσικά, ημιφυσικά και πολιτιστικά στοιχεία, που προσφέρουν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου την αίσθηση μιας επαφής με τη γη και την ιστορία. Μια περιήγηση στην Πεντέλη, ακόμα και μέσα στην περιοχή των έρημων λατομείων, που θυμίζει ζώνη καταστροφής, προσφέρει πολλά ερεθίσματα για την εξέλιξη ενός τοπίου, όπου η κατοίκηση και η πολλαπλή χρήση δίνουν στην έννοια της μακράς διάρκειας μια διάσταση χιλιετιών.

Πεντέλη topoGuide
Πεντέλη topoGuide: Ξημέρωμα στις κορυφές της Πεντέλης

Στην Πεντέλη υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στην Πεντέλη είναι η εφαρμογή Πεντέλη topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 10 πεζοπορικές, 3 ποδηλατικές, 3 εκτός δρόμου διαδρομές, καθώς και τη διαδρομή του αγώνα Pendeli Trace.