ΒΑ Αττική: Μαυρηνόρα

ΒΑ Αττική: Μαυρηνόρα

Χάρτης

Γεωγραφία

Η Μαυρηνόρα (646 μ.) είναι ένας μονοκόρυφος όγκος, που αντικρύζει τις απολήξεις της Πάρνηθας, και συγκεκριμένα την κορυφή Μπελέτσι, από την οποία χωρίζεται με το πέρασμα της Μαλακάσας, μια ζώνη σήμερα κατατμημένη από τη χάραξη της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Στα ανατολικά, η Μαυρηνόρα οριοθετείται από το μεγάλο ρέμα Μαυροδήλεσι, ενώ στα νότια οι απολήξεις της φτάνουν ομαλά μέχρι τους οικισμούς Πολυδένδρι και Καπανδρίτι.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide: Η κορυφή Μπελέτσι και οι ψηλότερες κορυφές της Πάρνηθας (όπου ο πύργος του ΟΤΕ) από τη Μαυρηνόρα

Εκκλησίες

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide: Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, στην κορυφή της Μαυρηνόρας

Φύση

Οι πλαγιές του βουνού καλύπτονται κυρίως από θάμνους, αν και υπάρχουν και μεγάλες συστάδες πευκοδάσους, που περισώθηκαν από τις πυρκαγιές. Τα δάση είναι κυρίως κατά μήκος του ασφαλτόδρομου, που φτάνει στην κορυφή από το Πολυδένδρι. Κατάκορφα υπάρχει ξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή, καθώς και μεγάλο πυροφυλάκειο.

Ήδη οι πλαγιές της κορυφής, αλλά κυρίως το πλάτωμα της κορυφής με τους έντονα καρστικοποιημένους ασβεστολίθους, φιλοξενούν μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από φυτά των πετρότοπων και του ανοιχτού πευκοδάσους. Εκτός από αρκετά είδη με στενή εξάπλωση στην ΝΑ Στερεά Ελλάδα, στη ζώνη αυτή θα έχουμε την ευχαρίστηση να συναντήσουμε πολλά συνηθισμένα αλλά εντυπωσιακά στοιχεία ή σύνολα χλωρίδας, όπως τις κατακκόκινες άγριες γλαδιόλες και μεγάλες ομάδες από λαδανιές και ειδικά τον Cistus parviflorus με τα μικρά, λευκά, εφήμερα άνθη του.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Sedum amplexicaule subsp. tenuifolium
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Scutellaria rupestris subsp. parnassica
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Linum strictum

Το πέρασμα της Μαλακάσας, και κατ' επέκταση και η Μαυρηνόρα, παρόλο το μέτριο υψόμετρό της, είναι από τις πιο κρύες ζώνες της Αττικής και από τις πρώτες θέσεις που δέχονται χιονοπτώσεις. Η άγρια ζωή των μικρών αυτών βουνών της ΒΑ Αττικής έχει συνηθίσει την διάχυτη ανθρώπινη παρουσία και όταν οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιεστικές, καταφεύγει στις περιαστικές αγροικίες και μαντριά, όπυυ βρίσκει άφθονη τροφή και γυμνό έδαφος. Έτσι, τις βαρυχειμωνιές δεν είναι παράξενο, ανάμεσα στους καρβουνιάρηδες και τους κοκκινολαίμηδες που συνθέτουν την τοπική, ανεκτική στον άνθρωπο, ορνιθοπανίδα, να δει κανείς δεντροσταρήθρες, τσιφτάδες, θαμνοψάλτες, βουνοτσίχλονα, χειμωνόσπινους και κεδρότσιχλες.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Δεντροσταρήθρα
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Κοκκινολαίμης
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Καρβουνιάρης

Αναρρίχηση

Στα ΒΔ κράσπεδα της Μαυρηνόρας, απλώνεται η περιοχή της Μαυροσουβάλας. Κοντά στον οικισμό Αγία Βαρβάρα έχει οργανωθεί ένα μικρό αναρριχητικό πεδίο σπορ αναρρίχησης.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός του όρους Μαυρηνόρα

Όρος Μικρή Αττική topoguide

Ένας πλήρης οδηγός φύσης και πεζοπορίας για την Μαυρηνόρα και την περιοχή γύρω από το Καπανδρίτι περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλες τις πιο πάνω περιοχές, μέσα από 45 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.

Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Περιπλανηθείτε στην Αττική με τον μοναδικό οδηγό Μικρή Αττική topoguide.