Νότιο Πήλιο

Νότιο Πήλιο

Νότιο Πήλιο topoGuide: Η Αργαλαστή
Νότιο Πήλιο topoGuide: Η Αργαλαστή

Το Νότιο Πήλιο ξεκινά από την περιοχή των Μηλεών, όπου το κυρίως όρος Πήλιο διασπάται σε λοφώδεις όγκους, και με ένα περίπλοκο και κυμματιστό λοφώδες ανάγλυφο φτάνει μέχρι τον αυχμηρό όγκο του Τισαίου όρους. Η μεγάλη αυτή έκταση, ανάμεσα στο κυρίως Πήλιο και το Τισαίο, φιλοξενεί ένα σύνθετο τοπίο από καλλιέργειες, δάση και αρκετούς οικισμούς, με μεγαλύτερο την κωμόπολη της Αργαλαστής. Στην κοιλάδα του Πλατανορέματος, κοντά στο Νεοχώρι, κρύβεται ένας σχετικά μικρός ταμιευτήρας άρδευσης.

Νότιο Πήλιο topoGuide: Η κορυφογραμμή του Τισαίου όρους
Νότιο Πήλιο topoGuide: Η κορυφογραμμή του Τισαίου όρους

Το όρος Τισαίο αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Μαγνησίας. Εκτεινόμενο κάθετα στον άξονα Βορά - Νότου, αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του βραχίονα που οριοθετεί τον Παγασητικό κόλπο προς Νότο. Η συμπαγής μάζα του υψώνεται στα 644 μ. σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, δημιουργώντας απότομες ορθοπλαγιές, ιδίως στο Α άκρο του, όπου και βυθίζεται κάθετα μέσα στη θάλασσα.

Ο καλύτερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για το Νότιο Πήλιο είναι η εφαρμογή Νότιο Πήλιο topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).