Πεζοπορία στην Κάσο

Πεζοπορία στην Κάσο

Κάσος Κάσος

Η Κάσος βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Έχει έκταση 64 τετ.χλμ. και πληθυσμό 1088 κατοίκους. Όλο το νησί είναι ορεινό: αν και το ανάγλυφο είναι σχετικά ομαλό, το τοπίο είναι άγριο, με εναλλαγές γυμνών βραχωδών όγκων.

Το Φρυ, μοναδικό λιμάνι και έδρα όλων των διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών του νησιού, βρίσκεται στο μέσο της βόρειας πλευράς, εκτεθειμένο στους ανέμους του Αιγαίου. Τέσσερα ακόμη χωριά, η Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, το Πόλι και η Παναγία (ή Εμποριός, το παλιό λιμάνι του νησιού), συμπληρώνουν το οικιστικό πλέγμα του νησιού.

Μεγάλο μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν τις μικρές διάσπαρτες γεωργικές ενότητες και τα βοσκοτόπια διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μπορούν να ενταχθούν σε ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές. Ο δήμος προωθεί μια προσπάθεια αξιοποίησης των μονοπατιών σε ένα οργανωμένο πεζοπορικό δίκτυο. Ενδεικτικά, επισημαίνουμε δύο από τις πιό ωραίες διαδρομές, που η πρώτη συνδέει το Φρυ με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στις Χαδιές και η δεύτερη αφορά στην ανάβαση στον Πρίωνα, το ψηλότερο σημείο του νησιού.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Κάσο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.