Ανακαλύψτε την Επίδαυρο

Ανακαλύψτε την Επίδαυρο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Επίδαυρος
Γύρω από την "κοίλη" Επιδαυρία, όπου φωλιάζει το μεγάλο ιερό του Ασκληπειού, υψώνονται αναρίθμητοι βραχώδεις λόφοι και μικρά βουνά, με κυρίαρχο το συμπαγή όγκο του Αραχναίου όρους

Ο όρος «Επίδαυρος» σχετίζεται συνήθως με το ιερό του Ασκληπιού και το μεγάλο αρχαίο θέατρο, όπου τα τελευταία χρόνια γίνεται το φεστιβάλ Αθηνών και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις. Ωστόσο, η Επιδαυρία, η λοφώδης περιοχή ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο, ήταν στην αρχαιότητα μια πολύ ευρύτερη πολιτισμική ενότητα, όπου με επίκεντρο το Ασκληπιείο, διαρθρώνονταν δεκάδες οικιστικά, θρησκευτικά και συμβολικά στοιχεία.

Το κύριο συγκρότημα των κτιρίων λατρείας του Ασκληπιού, με το καθευατό ιερό του Ασκληπιού και τη Θόλο, που στέγει την υπόγεια κατοικία του θεού

Πράγματι, η Επιδαύρια Γη έχει πολύ βαθύτερο ιστορικό παρελθόν από την εποχή ίδρυσης και ακμής του μεγάλου ιερού. Η περιοχή είναι κατάσπαρτη μυκηναϊκά έργα: μια δεκάδα ακροπόλεις και οχυρά επόπτευαν μια ζώνη διαβάσεων ανάμεσα στα μεγάλα μυκηναϊκά κέντρα της κεντρικής Αργολίδας και την ακτή του Σαρωνικού. Λείψανα των δρόμων αυτών υποδεικνύουν τον άξονα επικοινωνίας, ενώ μια σειρά τυπικά μυκηναϊκά γεφύρια μαρτυρούν τη σημασία του.

Επίδαυρος: Παραλία Νέας Επιδαύρου

Η περίοδος ακμής του ιερού του Ασκληπιού εκτείνεται από τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. έως τα τέλη του 1ου αι π.Χ. Είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος, συγκρίσιμη μόνο με εκείνη του μαντείου των Δελφών και σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία του ιερού, τόσο ως κέντρο θεραπευτικών πρακτικών, όσο και ως τόπος λατρείας και πολιτισμού, στενά συναρτημένο με την λάμψη της μητρικής πόλης-κράτος της Επιδαύρου, που αναπτύχθηκε στο χώρο της σημερινής Παλαιάς Επιδαύρου.

Επίδαυρος: Το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Αν και η περιοχή δεν έχει να επιδείξει ανάλογα στοιχεία λαμπρότητας στα βυζαντινά χρόνια, η συντυχία και η ιδιαίτερη γεωγραφία του ευλογημένου αυτού τόπου, του έδωσαν την ευκαιρία να παίξει κύριο ρόλο στις πρώτες μέρες ζωής του νεότευκτου Ελληνικού κράτους. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Επιδαυρίας, που ξεκίνησε έκτοτε, συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, οπόταν το πολυπολικό σύστημα Λιγουριού, Παλαιάς και Νέας Επιδαύρου, αρχαιολογικών χώρων και ποικίλων τουριστικών πόρων αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σύνολα τοπίου και πολιτισμού της Πελοποννήσου.

Επίδαυρος: Ο ναός του Αγίου Ιωάννου (16ος αι.) κοντά στο Λιγουριό

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας, αρχαιογνωσίας και φύσης για την περιοχή της Επιδαύρου είναι η εφαρμογή Επίδαυρος topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή περιλαμβάνει 21 πεζοπορικές διαδρομές.