Χλωρίδα της Επιδαύρου

Χλωρίδα της Επιδαύρου

Γνωρείστε είδη φυτών

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Επίδαυρος topoGuide
Επίδαυρος topoGuide: Ο αθάνατος (Agave americana) είναι διαδεδομένος στην Επίδαυρο

Παρόλη τη μικρή υψομετρική κλιμάκωση και τη μικρή ποικιλία οικοτόπων, η Επίδαυρος φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα χλωρίδα. Τα φρυγανικά οικοσυστήματα και οι εκτεταμένοι θαμνώνες της Επιδαύρου κρύβουν μια εντυπωσιακή ποικιλία από ορχιδέες. Στους αναρίθμητους βραχώνες θα βρούμε πολλά βολβώδη είδη, ενώ στα φαράγγια και τις ορθοπλαγιές ενδημούν πολλά ενδιαφέροντα χασμόφυτα των μικρών βουνών.

Επίδαυρος topoGuide
Επίδαυρος topoGuide: Ο ενδημικός φθινοπωρινός κρόκος Crocus biflorus subsp. melantherus

Περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου και ιδίως κατά μήκος του Λιγανοπόταμου, του κεντρικού ρέματος της λεκάνης του αρχαίου ιερού, απλώνονται επιμήκεις συστάδες από θαμνώδεις λυγαριές. Η αφθονία τους μαρτυρά την παρουσία ενός ενεργού υδροφορέα, που τροφοδοτείται επαρκώς την υγρή περίοδο και διατηρεί μια σχετικά ψηλή στάθμη όλο το χρόνο.

Επίδαυρος topoGuide
Επίδαυρος topoGuide: Ανθισμένες λυγαριές (Vitex agnus-castus) γύρω από το Ασκληπιείο

Περιδιαβαίνοντας την περιοχή του Ασκληπιείου, έχει ενδιαφέρον να εντοπίσει κανείς μερικά από τα γνωστά θεραπευτικά φυτά που χρησιμοποιήσαν οι αρχαίοι Έλληνες, όπως ο ελλέβορος (Helleborus cyclophyllus) και ο μανδραγόρας (Mandragora officinarum).

Επίδαυρος topoGuide
Επίδαυρος topoGuide: Το ελληνικό κυκλάμινο (Cyclamen graecum)

Το Φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα ήπιο στην Επιδαύρια γη και τα χιλιάδες λουλούδια που ξεπετάγονται στα λιβάδια και τους βραχώνες θυμίζουν μια δεύτερη Άνοιξη. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερα πολυάριθμα είναι τα κυκλάμινα (Cyclamen graecum), οι φθινοπωρινοί κρόκοι Crocus laevigatus και τα φθινοπωρινά κολχικά Colchicum cupanii και Colchicum bivonae.

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της Επιδαύρου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Επίδαυρος topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone and iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.