Ανακαλύψτε το Αραχναίο

Ανακαλύψτε το Αραχναίο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Αραχναίο
Αραχναίο: Το Λιγουριό και το Αραχναίο όρος

Το Αραχναίο είναι ένα επίμηκες ορεινό συγκρότημα του νομού Αργολίδας. Αποτελείται από δύο σκέλη, το δυτικό, όπου η ψηλότερη κορυφή Προφήτης Ηλίας (1197 μ.), και το ανατολικό, με ψηλότερη κορυφή το Καλοβούνι (1139 μ.).
Από το διάσελο ανάμεσα στα δύο σκέλη περνά ο δρόμος Λιγουριού-Αραχναίου-Σοφικού, ενώ πολύ κοντά στο οδικό πέρασμα, που ήταν και παραμένει κύρια δίοδος της ανατολικής Αργολίδας, σώζεται μικρό κυκλικό οχυρό, ο Γκύκλος. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος χαμηλώνει προς τον κάμπο του χωριού Αραχναίο, μέσω του οποίου το βουνό συνέχεται με την Τραπεζώνα.
Στους νότιους πρόποδές του είναι χτισμένο το Λυγουριό και το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Ο Παυσανίας αναφέρει πως στους πρόποδες του Αραχναίου ήταν χτισμένη η πόλη Λήσσα.

Αραχναίο
Αραχναίο: Η θέα προς τον Αργολικό κάμπο, από το πέρασμα Σκάλα του Αραχναίου

Στα δυτικά και κατάντι της έρημης μονής Ταλαντίου διαμορφώνεται το μικρό φαράγγι του Καράμπαμπα.

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας, περιήγησης και φύσης για την περιοχή του Αραχναίου είναι η εφαρμογή Επίδαυρος topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή περιλαμβάνει συνολικά 21 πεζοπορικές διαδρομές, από τις οποίες 6 στο Αραχναίο.