Ανακαλύψτε το Στρατωνικό Όρος

Ανακαλύψτε το Στρατωνικό Όρος

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος
(πατήστε για μεγέθυνση).

Το Στρατωνικό όρος υψώνεται γύρω στα 900 μ. πάνω από την παράκτια πολίχνη του Σταυρού και απλώνεται μέχρι την Αρναία. Αν και μικρό και άγνωστο, το συγκρότημα του Στρατωνικού κρύβει, κάτω από μια πυκνή βλάστηση από οξιές και δρύες, ένα ολόκληρο πλούτο ορεινών διαδρομών, που ελίσσονται στα βαθύσκια μονοπάτια του.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Η σχεδόν συνεχής παράκτια οικιστική ζώνη από το Σταυρό έως την Ασπροβάλτα.
Στο βάθος το όρος Κερδύλια

Ο όγκος του Στρατωνικού όρους αποτελεί την ανατολική απόληξη του συγκροτήματος του Χολομώντα. Το σύμπλεγμα του Στρατωνικού διατρέχεται εγκάρσια από το δρόμο Αρναίας-Ολυμπιάδας, στον άξονά της οποίας γίνεται και η ορεογραφική σύνδεση με τον κύριο όγκο του Χολομώντα.
Το Στρατωνικό είναι ένα πυκνά δασωμένο, χαμηλό συγκρότημα, με μέσο υψόμετρο 400 μ. και ψηλότερο σημείο την κορυφή Σουγλιάνι (912 μ.). Τα όριά του περιγράφονται από μια σειρά φυσικές - όπως η ανατολική βάση του όρους, που φτάνει μέχρι την ακτή Σταυρού-Ολυμπιάδας - και ανθρωπογενείς γραμμές, όπως ο οδικός άξονας Νέα Μάδυτος-Βαρβάρα-Στρατονίκη-Στρατώνι, που ακολουθεί τη μεγάλη ύφεση των φυσικών υπωρειών του.
Το ανάγλυφο των πλαγιών είναι αρκετά απόκρημνο στα βόρεια και ανατολικό και πολύ πιο ήπιο στα δυτικά και νότια.
Διοικητικά, η περιοχή εμπίπτει στα όρια του παλιού νομού Χαλκιδικής.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Το Στρατωνικό κορυφώνεται στο Σουγλιάνι, σε έναν απλό βράχο μέσα στο δάσος

Γεωλογικά, ο όγκος συντίθεται κυρίως από γνεύσιους με ζώνες αδρόκοκκων μαρμάρων, ενώ δευτερευόντως συναντώνται αμφιβολίτες και περιδοτίτες. Τα κύρια ρήγματα, όπως το ρήγμα Βαρβάρα - Στρατωνίου, έχουν διεύθυνση Δ-Α: κατά μήκος αυτών εμφανίζεται η μεταλλοφορία των μικτών θειούχων. Νότια της περιοχής αναπτύσσεται μια μεγάλη μεταλλοφόρα ζώνη, όπου γίνεται εκμετάλλευση ορυκτών που περιέχουν χρυσό, ενώ προς την Αρναία απλώνεται η ζώνη των Μαντεμοχωρίων, χωριών που είχαν στραφεί από πολύ παλιά στην αξιοποίηση των σιδηρούχων και αργυρούχων κοιτασμάτων της περιοχής.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Το Πάρκο Αριστοτέλη είναι ένας βιωματικός χώρος αναψυχής δίπλα στο χωριό Στάγειρα, που δανείζεται το όνομα της πατρίδας του Αριστοτέλη

Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, η πλούσια αυτή παράκτια και ημιορεινή ζώνη φιλοξένησε στα ιστορικά χρόνια σημαντικούς οικισμούς, όπως τα Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη.
Σήμερα, πέραν του τουρισμού, που έχει πλέον παγιωθεί ως το κύριο οικονομικό αντικείμενο των παράκτιων οικισμών, και της απασχόλησης στις μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις της περιοχής, οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες - συμπληρωματικές πλέον - περιορίζονται στην υλοτομία και τα συναφή επαγγέλματα και την κτηνοτροφία.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Παραδοσιακή και άλλοτε σημαντική οικονομικά δραστηριότητα της περιοχής,
η παραγωγή κάρβουνου έχει περιοριστεί σήμερα σε ένα εργοτάξιο στα ΒΑ του Στρατωνικού όρους

Με βάση τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσε η εκμετάλλευση του δάσους, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα εντυπωσιακό πλέγμα πεζοπορικών διαδρομών, που έχει σαν πόλο το Σταυρό και απλώνεται μέχρι τη Βαρβάρα. Ένα ανεξάρτητο σκέλος ακολουθεί την παλιά σύνδεση Σταγείρων-Ολυμπιάδας, ενώ ένας ακόμα κλάδος εξυπηρετεί τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Βαρβάρας (ή της Κηπουρίστρας).
Οι διαδρομές αυτές έχουν σηματοδοτηθεί και συντηρούνται με πρωτοβουλία του τοπικού Φυσιολατρικού-Ορειβατικού Συλλόγου Σταυρού.

Στρατωνικό Όρος
Στρατωνικό Όρος: Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες της Βαρβάρας (ή της Κηπουρίστρας)

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος