Τα χωριά του Στρατωνικού Όρους
Τα χωριά του Στρατωνικού Όρους

προς την ακτή και την Ουρανούπολη
(πατήστε για μεγέθυνση).
(πατήστε για μεγέθυνση).
Καθώς υψώνεται ανάμεσα στο Χολομώντα και τη θάλασσα, το Στρατωνικό Όρος φιλοξενεί τόσο ορεινούς, όσο και παράκτιους οικισμούς. Χάρη στην έντονη τουριστική ροή, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, οι παράκτιοι οικισμοί αναπτύχθηκαν ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, επεκτείνοντας την επιρροή τους στον άμεσο ορεινό περίγυρό τους, ενώ αντίθετα τα χωριά του δάσους συρρικνώθηκαν.
Έτσι, σήμερα η παράλια ζώνη αποικείται από 3 μεγάλους οικισμούς, το Σταυρό, την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, ενώ η ορεινή οπισθοχώρα φιλοξενεί τα χωριά Βαρβάρα, Στάγειρα και Στρατονίκη. Το Μόδι και η Νέα Μάδυτος φωλιάζουν στη βορεινή πλευρά του συγκροτήματος και είναι προσανατολισμένα προς την γεωργική ζώνη της Βόλβης.
Ο Σταυρός

Ο Σταυρός, παράκτιος οικισμός του παλιού νομού Θεσσαλονίκης, είναι κτισμένος κοντά στο μεγάλο σταυροδρόμι που σηματοδοτεί την ανατολική οδική πύλη της Χαλκιδικής. Με πληθυσμό 3.672 κατοίκους, είναι ο μεγαλύτερος από τους οικισμούς του Στρυμονικού κόλπου και φιλοξενεί την έδρα του δήμου Βόλβης.
Ο οικισμός απλώνεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και εκατέρωθεν της κεντρικής οδικής σύνδεσης από την Εγνατία προς τη Χαλκιδική. Όλο το οικιστικό απόθεμα της κώμης είναι νεώτερο και το μεγαλύτερο μέρος του αφορά καταστήματα και χώρους εξυπηρέτησης του αξιόλογου τουριστικού ρεύματος που διέρχεται ή παραμένει εδώ κατά τους θερινούς μήνες.
Η αρχική εγκατάσταση στην περιοχή έγινε σε πιο προφυλαγμένη θέση, με πηγαία νερά και μικρότερη έκθεση στην αλμύρα της θάλασσας. Το παλιότερο αυτό χωριό, που σήμερα αποτελεί τον προτιμώμενο τόπο διαμονής για τους μόνιμους κατοίκους, λέγεται Άνω Σταυρός και διατηρεί μια μικρή απόσταση από τη βουή του τουριστικού οικισμού.

Είσοδος για τα μονοπάτια του Στρατωνικού Όρους, ο Σταυρός προσφέρει κάθε είδους εξυπηρέτηση και προμήθειες.
Τα Στάγειρα

Τα σημερινά Στάγειρα είναι ένα ημιορεινό χωριό, χτισμένο στους ΝΔ πρόποδες του Στρατωνικού όρους, σε υψόμετρο 500 μ.
Ο οικισμός συνέχεται με το χωριό Στρατονίκι, με το οποίο μοιράστηκε την κοινή μοίρα των Μαντεμοχωρίων της ορεινής Χαλκιδικής. Η εγκατάσταση στην περιοχή είναι παλιότερη του 9ου αιώνα και σχετίζεται με την βυζαντινή συνέχεια των αρχαίων και ρωμαϊκών εκμεταλλεύσεων της παρακείμενης μεταλλοφόρας ζώνης. Στο Βυζάντιο, η τοποθεσία λεγόταν Σιδηροκαύσια, όρος που αφορούσε την εκκαμίνευση των ποικίλων μεταλλευμάτων από τα προϊόντα των τοπικών ορυχείων.
Πέραν της μεταλλοφορίας, η θέση του χωριού βρίσκεται πάνω στον εσωτερικό άξονα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την ανατολική ακτή της Χαλκιδικής και στον εγκάρσιο δρόμο από την περιοχή των Λιμνών Βόλβης-Κορώνης προς την Ουρανούπολη. Το σημαντικό αυτό πέρασμα προφανώς θα είχε οχυρωθεί ήδη από τα βυζαντινά χρόνια και η στρατιωτική δύναμη που θα παρέμενε εκεί, τόσο για τον έλεγχο της διάβασης, όσο και για τη φύλαξη των μεταλλείων, θα αποτέλεσε τον πυρήνα των μετέπειτα εποικίσεων.
Η θέση έχει και πολλά ακόμα φυσικά πλεονεκτήματα: η τοποθεσία είναι σχετικά ασφαλής, έχει πηγαία νερά, παρέχει εύκολη πρόσβαση στο βουνό και γειτονεύει με άφθονους γεωργικούς πόρους.



Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων περνά από τα Μαντεμοχώρια σε μια Γαλλο-Τουρκική εταιρεία με έδρα το Παρίσι, ενώ στην περιοχή εγκαθίσταται μεγάλο στρατιωτικό σώμα, αλλοιώνοντας τη δημογραφία και παραλύοντας την οικονομία της.

Σήμερα τα Στάγειρα έχουν περί τους 300 μόνιμους κατοίκους. Στο χώρο του πύργου και της κατοικίας του Μαντέμ Αγά έχει δημιουργηθεί το υπαίθριο Πάρκο Αριστοτέλη, εξοπλισμένο με διαδραστικά εργαλεία και παιχνίδια, που παραπέμπουν σε πειράματα και ανακαλύψεις του μεγάλου φιλοσόφου και φυσικού επιστήμονα της αρχαιότητας Αριστοτέλη.