Πεζοπορία στο Αχλάτ Τσαλ

Πεζοπορία στο Αχλάτ Τσαλ

Αχλάτ Τσαλ
Αχλάτ Τσαλ: το συγκρότημα από τα νότια

Το Αχλάτ Τσάλ (ή Τσαλ, τουρκικό τοπωνύμιο που σημαίνει Αχλαδοβούνι) είναι το ορεινό συγκρότημα που υψώνεται βόρεια της πόλης της Ξάνθης. Το συγκρότημα οριοθετείται στα ανατολικά από τον ποταμό Κόσυνθο και δυτικά από το ρού του Νέστου, αποτελώντας τα ανατολικά τοιχώματα των Στενών του Νέστου. Στα βόρεια συνδέεται με τον Ερύμανθο (Χαϊντού) με το πέρασμα του Λυκοδρομίου.
Η ψηλότερη κορυφή έχει υψόμετρο 1.415 μ., ενώ αρκετές άλλες κορυφές ξεπερνούν τα 1000 μ. (Καρπούζ-Τεπέ, 1.288 μ., η Πυραμίδα, 1.170 μ., Μεγάλος Λόφος, 1145 μ., Μαύρη 1.093 μ.) Πάνω από την Ξάνθη δεσπόζει το Αυγό (ή κορυφή "Σταύρος Τσακίρης", 664 μ.).

Αχλάτ Τσαλ
Αχλάτ Τσαλ: η βόρεια πλευρά των ψηλότερων κορυφών

Εκτός από την πόλη της Ξάνθης, στην περίμετρο του Αχλάτ Τσάλ φωλιάζουν οι οικισμοί Μέγα Εύμοιρο, Γέρακας, Πίλημα, Παλαιά Μορσίνη, Γαλάνη και Κομνηνά καθώς και οι έρημοι οικισμοί Κρωμνικό, Ίμερα, Αγέλη, Λιβερά, Κάτω Λιβερά. Το κυριότερο μοναστήρι στην ίδια ζώνη είναι η μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πάνω από την Ξάνθη.

Στο συγκρότημα έχουν χαρτογραφηθεί μια σειρά από πεζοπορικές διαδρομές που προσπελαύνουν την κορυφή από την Ξάνθη. Στα δυτικά, είναι γνωστό το μονοπάτι των σιδηροδρομικών που συνδέει τη Γαλάνη με τον παλιό σταθμό των Λιβερών: από εδώ μπορεί να

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα Βουνά της θράκης είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).