Long Pelion Trail

Long Pelion Trail

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Long Pelion Trail

Το Long Pelion Trail είναι μια μεγάλου μήκους 160 χλμ. (100 μίλια) διαδρομή που περπάτησε και σχεδίασε ως ενιαία πορεία ο Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης.

Η χάραξη του Long Pelion Trail βρίσκεται σε φάση τελικών βελτιώσεων και πρόκειται να προταθεί σύντομα στο κοινό ως μια πό τις μεγαλύτερες, πιο ιδιαίτερες και πιο απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα.

Την προσπάθειά του, τόσο στο στήσιμο της διαδρομής, όσο και στην παραγωγή των μέσων με τα οποία θα προβληθεί το όλο έργο - οδηγός, ιστότοπος, εφαρμογή πλοήγησης - την στηρίζει η Μαγνήτων Κιβωτός, οργανισμός της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Long Pelion Trail: Η κύρια διαδρομη και οι οικισμοί
Long Pelion Trail: Η κύρια διαδρομη και οι οικισμοί
Πατήστε για μεγέθυνση

Η ιδέα για μια διαδρομή κατά μήκος όλης της χερσονησου γεννήθηκε το 2016, στη διάρκεια ερευνών για τις πεζοπορικές συνδέσεις στο Βόρειο Πήλιο: έτσι ξεκίνησε το όραμα για Long Pelion Trail, μια μεγάλη, πολυήμερη πεζοπορία που θα ξεκινά από το Καμάρι, στις ακτές του Αιγαίου και θα καταλήγει στην Αγία Κυριακή, στο αγκίστρι του ακρωτηρίου Τρίκερι, περνώντας από τα ομορφότερα χωριά και τοπία του Πηλίου.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Στις επιλογές των επιμέρους σκελών και στην γενική προσέγγισή του για την υποδομή και σήμανση της διαδρομής, ο Ν. Μαγγίτσης επηρεάστηκε από τα αντίστοιχα στοιχεία του Jordan Trail, μιας μεγάλης διαδρομής στην Ιορδανία.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail
Έτσι, μέσα στο 2018 και 2019, ο σχεδιαστής της διαδρομής περπάτησε επανειλημένα όλα τα σκέλη, βρίσκοντας τις κατάλληλες συνδέσεις, ώστε η όλη όδευση, από τις κορυφές του Πηλίου μέχρι τη θάλασσα, να περνά από μέρη γνωστά και σχεδόν τουριστικά, όπως η Νταμούχαρη και η Μακρινίτσα έως και τοποθεσίες άγριες και ελάχιστα γνωστές, όπως το Σχιτζουραύλι και η Δραμάλα - καταλήγοντας στο μοναδικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής.

Στοχεύοντας στο να δημιουργήσει μια διαδρομή επικεντρωμένη στην ικανοποίηση του πεζοπόρου, ο Ν. Μαγγίτσης ζήτησε τη συμμετοχή και τη γνώμη όλου του πεζοπορικού κύκλου του. Τελικά, το 2020 η διαδρομή θεωρήθηκε συγκροτημένη και περπατήθηκε ως ενιαία με ταχύ ρυθμό (4 μέρες) από μια μικρή ομάδα 10 ατόμων, στην οποία συμμετείχε ο συνορειβάτης του Γ. Ράιος και ο φωτογράφος Βασίλης Οικονόμου, που την αποτύπωσε φωτογραφικά.

Η διαδρομή έχει μια ενιαία οντότητα, ωστόσο ανάλογα με το σχεδιασμό και τις δυνατότητες της ομάδας μπορεί να γίνει σε συνεχή ροή επιπέδου Ultra (πχ. σε 3-4 24ώρα), ως ορεινό τρέξιμο (σε 4-5 μέρες), με ταχύ ρυθμό (6-8 μέρες) ή σε κανονικό πεζοπορικό ρυθμό σε 11 μέρες (ή περισσότερες, αν προβλεφθεί μια ημέρα ανάπαυσης στο μέσο του διαστήματος, πχ. στη Νταμούχαρη).

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail

Η διαδρομή του LPT βασίζεται πλήρως σε υφιστάμενα, γνωστά στους "ππηλιολόγους", μονοπάτια και λιγότερο στους αναπόφευκτους δασικούς και αγροτικούς χωματόδρομους. Στο πρώτο, βορειότερο σκέλος του, το LPT ενσωματώνει ένα μέρος της διαδρομής του Εθνικού Μονοπατιού Ο2, ενώ από τη Μακρινίτσα και νοτιότερα, χρησιμοποιεί μονοπάτια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πεζοπορικού δικτύου των δήμων Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου ή στον αγώνα ορεινού τρεξίματος Ultra Pelion Trail. Παράλληλα, σχεδόν όλη η διαδρομή έχει ήδη αοτυπωθεί και προβάλλεται από τον Κυριάκο Σταθάκη στο παλίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του πεζοπορικού πλούτου του Πηλίου, ενώ τα μονοπάτια συντηρούνται και σηματοδοτούνται από τον ΕΟΣ Βόλου και τους Φίλους των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου. Η κοινή χρήση των μονοπατιών αυτών από τους πιο πάνω φορείς, εξασφαλίζει και τη μακροβιότητα του όλου εγχειρήματος, καθώς η συντήρηση των μονοπατιών στις κλιματικές και βλαστητικές συνθήκες του Πηλίου απαιτεί ετήσια φροντίδα.

Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Μελέτη αποτύπωησης και σήμανσης, σκέλος Μηλιές-Άφησσος
Μετά τις μικρές βελτιώσεις βατότητας που έγιναν στη διάρκεια της μελέτης αποτύπωσης και σήμανσης, η διαδρομή είναι βατή στο σύνολό της, με λίγα τοπικά προβλήματα στα δυο βορειότερα σκέλη. Αν και θα βρείτε σχετικα πυκνά κόκκινα σημάδια που έχει βάλει ο ΕΟΣ Βόλου και οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, η σήμανση είναι άνισης αξιοπιστίας, αλλού πλούσια και αλλού ανεπαρκής, ενώ λείπουν εντελώς πληροφορίες κατεύθυνσης και αποστάσεων.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Μελέτη αποτύπωησης και σήμανσης, η ομάδα στο Καμάρι
Τα δύο αυτά θέματα - βατότητα και σήμανση - έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα παρεμβάσεων που υλοποιείται με τη στήριξη του οργανισμού Μαγνήτων Κιβωτός και βασίζεται στη μελέτη αποτύπωσης και σήμανσης που εκπόνησαν οι Τ. Αδαμακόπουλος και Κ. Ζαγκαρέτου, με τη συμμετοχή του Ν. Μαγγίτση. Η υλοποίηση της μελέτης θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου 2021 και η διαδρομή προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργική στα τέλη του καλοκαιριού της ίδιας χρονιάς.
Long Pelion Trail
Long Pelion Trail: Μελέτη αποτύπωησης και σήμανσης, οι μελετητές στην πλατεία των Μηλεών
Μέχρι την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ο πεζοπόρος μπορεί να βασιστεί στις περιγραφές και πληροφορίες των σελίδων των επιμέρουυς σκελών, καθώς και στους χάρτες, όπου εκτός από την όδευση της διαδρομής, παρουσιάζονται και τα τμήματα με προβλήματα βατότητας. Οι χάρτες είναι δυναμικοί και ενημερώνονται σύμφωνα με την πρόοδο του έργου.

Κατάτμηση σε 11 ημερήσια σκέλη

Όνομα διαδρομής
Δυσκολία
Μήκος
km
Χρόνος
ώρες
Σημείωση
1. Καμάρι-Κεραμίδι-Βένετο 2/5 16.9 7 Από τη θάλασσα στο ορεινό Βένετο
2. Βένετο-Μονή Φλαμουρίου-Μονή Σουρβιάς 2/5 14.5 6 Στις ερημιές του Βορείου Πηλίου
3. Μονή Σουρβιάς-Μακρινίτσα 1/5 13.4 6 Διατρέχοντας σιωπηλά ορεινά τοπία
4. Μακρινίτσα-Άγιος Ονούφριος
Σταγιάτες-Πορταριά-Χάνια
1/5 16.1 6 Στους μεγάλους πέτρινους δρόμους του Πηλίου
5. Χάνια-Μούρεσι-Τσαγκαράδα 2/5 23.9 9 Από τα ορεινά Χάνια στον παράκτιο παράδεισο της Νταμούχαρης
6. Τσαγκαράδα-Μηλιές 2/5 10.6 4 Πάνω στην άλλοτε σημαντική σύνδεση Τσαγκαράδα-Μηλιές
7. Μηλιές-Παναγιώτικο-Αφέτες-Άφησσος 3/5 14.7 6 Μια ωραία πορεία στους λόφους και τη λίμνη Παναγιώτικο
8. Άφησσος-Λεφόκαστρο-Κάλαμος-Αργαλαστή 2/5 10.7 4 Στα μονοπάτια της Αργαλαστής
9. Αργαλαστή-Πλατανιάς 2/5 14.3 5 Ωραία διαδρομή σε ορεινά και παράκτια τοπία
10. Πλατανιάς-Κουκουλέϊκα 4/5 10.6 5 Δύσκολη πορεία πάνω στο Τισσαίο
11. Κουκουλέϊκα-Τισαίο-Τρίκερι-Αγία Κυριακή 4/5 18.6 8 Δύσκολη πορεία πάνω στο Τισσαίο
Σύνολο - 0 0 -