Πεζοπορία στο Καλλίδρομο

Πεζοπορία στο Καλλίδρομο

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Γενική εικόνα από τα δυτικά

Το Καλλίδρομο είναι ένας μακρύτατος όγκος, που απλώνεται ανάμεσα στην Οίτη και το Χλωμό. Είναι γενικά πολύ ομαλό βουνό, με έντονο ανάγλυφο μόνο στην ανατολική πλευρά. Η ψηλότερη κορυφή του (Γκιόζα, 1399 μ.) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος.

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Η λίμνη στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Χειμερινή εικόνα

Το βόρειο τμήμα του βουνού έχει έντονη καρστική τοπογραφία, με δύο μεγάλες καρστικές πόλγες, της Νεβρόπολης και της Σουβάλας, να σχηματίζουν ρηχές εποχικές λίμνες.

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Η θέα από το καταφύγιο στην Νεβρόπολη

Το συγκρότημα διατρέχεται από ένα πλούσιο οδικό δίκτυο, που έχει καταστρέψει τους παλιούς διαμήκεις δρόμους, διασώζονται όμως αρκετές εγκάρσιες συνδέσεις. Τις συνδέσεις αυτές ακολουθούν οι σημερινές πεζοπορικές διαδρομές, με πιό γνωστή την Ανοπαία Οδό, τον δρόμο που ακολούθησαν οι Πέρσες με τον Εφιάλτη για να παρακάμψουν το Στενό των Θερμοπυλών και να κάμψουν την αντίσταση των Σπαρτιατών υπό τον Λεωνίδα.

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Το χωριό Σκαμνός, κοντά στο οδικό πέρασμα από τον Μπράλο προς τις Θερμοπύλες

Το παλιό μονοπάτι από το Ελευθεροχώρι προς το οροπέδιο της Νεβρόπολης και από εκεί προς την κορυφή Γκιόζα έχει διασπαστεί από τους δρόμους. Το εναπομείναν μέρος του είναι σε άριστη κατάσταση και μαζί με τοςυ χωματόδρομους συνθέτουν μια ωραία και κλά σημαδεμένη πορεία.

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Στο μονοπάτι από το Ελευθεροχώρι προς το οροπέδιο της Νεβρόπολης

Υπάρχουν δύο καταφύγια στο Καλλίδρομο. Το καθεαυτό ορειβατικό καταφύγιο, στη λάκκα της Νεβρόπολης, είναι σε κακή κατάσταση και δεν είναι ανοιχτό: θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΣ Λαμίας (τηλ 22310 26786).

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Το καταφύγιο στο οροπέδιο της Νεβρόπολης

Υπάρχει ένα μικρό καταφύγιο 30 ατόμων, λίγο πάνω από την Ανάβρα Μώλου, που ανήκει στον Οδοιπορικό Σύλλογο Πειραιά (τηλ. 210 4177561 και 6945516979). Το καταφύγιο είναι σε άριστη κατάσταση και διατίθεται σε ομάδες και συλλόγους έναντι ελάχιστης χρέωσης.

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο: Το Κάστρο της Μενδενίτσας

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για το Καλλίδρομο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του Καλλιδρόμου περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.