Ανακαλύψτε τη Λίμνη Πλαστήρα

Ανακαλύψτε τη Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα σχηματίζεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, την μεγάλη ύφεση που χωρίζει τα χωριά του δυτικού ορίου του Θεσσαλικού κάμπου (Μεσενικόλας, Μοσχάτο, Καστανιά) από τα χωριά στους πρόποδες των Αγράφων (Νεοχώρι, Πεζούλα, Κερασιά, Ανθοχώρι). Η επιμήκης αυτή λεκάνη διαρρεέται από τον άνω ρου του ποταμού Μέγδοβας (ή Ταυρωπός), που συγκεντρώνει τις απορροές των δυτικών λεκανών των Αγράφων. Στο νότιο άκρο της λεκάνης κατασκευάστηκε το 1959 ένα ψηλό φράγμα, με αποτέλεσμα την πλήρωση της λεκάνης και το σχηματισμό ενός μεγάλου ταμιευτήρα

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Εικόνες της Λίμνης Πλαστήρα

Το φράγμα, και κατ΄επέκταση η λίμνη και ολόκληρη η περιοχή φέρουν το όνομα του κατά την προφορική παράδοση εμπνευστή του έργου, στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, που στήριξε με πάθος το εγχείρημα.

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Από την Τέμπλα

Η παλιά Νεβρόπολη, η σημερινή περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, είχε σημαντικό ρόλο ως ενδιάμεση, ημιορεινή, ζώνη ανάμεσα στο Θεσσαλικό κάμπο και τα Ανατολικά Άγραφα.

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Ο Μπελοκομίτης και τα Ανατολικά Άγραφα

Η δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα έχει προσδώσει μια αξιόλογη τουριστική προοπτική στα ορεινά χωριά, κυρίως στη Μούχα, το Νεοχώρι και την Πεζούλα, όπου έχουν αναπτυχθεί ποιοτικές υποδομές εστίασης και διαμονής, αλλά και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, κυρίως με ενέργειες του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, έχει αποτυπωθεί και σηματοδοτηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που καλύπτουν τη ζώνη ανατολικά της λίμνης (διαδρομές στα χωριά Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, Μοσχάτο κλπ) και την περιοχή ανάμεσα στα χωωριά Νεοχώρι, Φυλακτή, Πεζούλα, Μπελοκομίτης και τις πιο ανατολικές κορυφές των Αγράφων (Βοτσικάκι, Μπορλέρο, Καζάρμα), αλλά και τις ζώνες βόρεια, νότια και πιο δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα.

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Ανεβαίνοντας προς το Βουτσικάκι

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης και πεζοπορίας για τη Λίμνη Πλαστήρα είναι η εφαρμογή Λίμνη Πλαστήρα topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 15 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.