Ανακαλύψτε τη Μάνη: Αβία

Ανακαλύψτε τη Μάνη: Αβία

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μάνη: Αβία topoguide
Μάνη: Η κάλυψη της εφαρμογής Αβία topoguide

Από την Καλαμάτα μέχρι την Καρδαμύλη απλώνεται η Αβία, μια μεγάλη ενότητα ανάμεσα στις ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου και τον Ταΰγετο.

Στο φυσικό τοπίο, παρόλη τη γειτνίαση με τη θάλασσα, επικρατούν τα ορεινά χαρακτηριστικά. Στο πολιτιστικό τοπίο, αντίθετα, η ένταση βρίσκεται στην παράκτια ζώνη, παρόλο που αυτή είναι σχεδόν παντού βραχώδης και αλίμενη. Έτσι, στο παράλιο μέτωπο, ευπρόσιτο αλλά πολυσχιδές, από την Παραλία Βέργας μέχρι τις Κιτριές, εκτείνεται μια συνεχής κατοικημένη ζώνη που αποτελεί το θέρετρο της πλούσιας και πολυάνθρωπης ανατολικής Μεσσηνίας. Οι κύριοι οικισμοί, το Αλμυρό, η Μικρή Μαντίνεια, το Αρχοντικό Αβίας, η Παλιόχωρα Αβίας και το Ακρογιάλι συνδέονται με ενδιάμεσες αραιοκατοκημένες περιοχές, που φέρουν συνήθως τα οικογενειακά ονόματα των παλιών γαιοκτημόνων.
Στο κέντρο της περιοχής κυριαρχεί ο Κάμπος, παλιό κεφαλοχώρι, ενώ γύρω του διαρθρώνονται πολλά ορεινά και ημιορεινά χωριά, με πιο αξιοσημείωτα τα Σωτηριάνικα και τα Αλτομιρά.

Η περιοχή της Αβίας προσφέρει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πορείες, ανάμεσα στις οποίες ο περίφημος Μπίλιοβος, το μεγάλο χτιστό μονοπάτι (μήκος 2.9 χλμ) που συνδέει τα Σωτηριάνικα με τα Αλτομιρά.