Πεζοπορία στην Αβία

Πεζοπορία στην Αβία

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Χάρη στο απόκρημνο ανάγλυφο της Αβίας, οι παλιοί δρόμοι ανάμεσα στην παράκτια ζώνη και τους ορεινούς οικισμούς, που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τα πεδινά παρακλάδια τους, διέσωσαν αρκετά τμήματά τους. Τα μονοπάτια αυτά οργανώθηκαν παλιότερα σε ένα πλέγμα πεζοποριών, το οποίο διατηρείται βατό σε μεγάλο βαθμό.

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Ο Μπίλιοβος, ο παλιός δρόμος από τα Σωτηριάνικα στα Αλτομιρά

Διαδρομές με βάση τη Βέργα

Στις απότομες πλαγιές ανάμεσα στην Κάτω και την Πάνω Βέργα και μέχρι τις κορυφές του Καλαθίου όρους, όπου η Πάνω Βέργα άπλωνε τις ορεινές επικράτειές της, διατηρείται ένα αξιόλογο πλέγμα μονοπατιών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι διαδρομές αυτές μπορούν να γίνουν σειριακά, συνθέτοντας μια μεγάλη διάσχιση από την ακτή μέχρι τα απομονωμένα - και έρημα πλέον - Πηγάδια, στις πύλες του Ταϋγέτου.

Κάτω Βέργα-Άνω Βέργα (L= 4691 m)
Άνω Βέργα-κορυφή Προφήτης Ηλίας (L= 2897 m)
Άνω Βέργα-Πηγάδια (L= 10356 m)

Διαδρομές γύρω από τον Κάμπο

Μια ακόμα ομάδα πεζοποριών αρθρώνεται γύρω από τον Κάμπο, το κεφαλοχώρι της Αβίας. Ο πιο σημαντικός από όλους αυτούς τους παλιούς δρόμους είναι ο Μπίλιοβος, το εκπληκτικό πετρόχτιστο μονοπάτι από τα Σωτηριάνικα στα Αλτομιρά, ένα αληθινό έργο τέχνης και τεχνικής. Άλλα πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια είναι οι συνδέσεις ανάμεσα στα Σωτηριάνικα και την Οροβά ή τον Κάμπο, καθώς και ο διασκελισμός των λόφων ανάμεσα στην Αβία και την Καρδαμύλη (διαδρομή Μάλτα-Καρδαμύλη).

Μπίλιοβος (Σωτηριάνικα-Αλτομιρά) (L= 5513 m)
Βόρειο-Πηγάδια (L= 7525 m)
Σωτηριάνικα-Οροβά (L= 4440 m)
Κάμπος-Σωτηριάνικα (L= 5558 m)
Χαραυγή-Μικρή Μαντίνεια (L= 2659 m)
Μάλτα-Καρδαμύλη (L= 7069 m)
Σωτηριάνικα-μονή Αγίου Γεωργίου (L= 3790 m)

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο32

Στα ανατολικά της Αβίας διέρχεται το Εθνικό Μονοπάτι Ο32. Η διάσχιση των δυτικών υπωρειών του Ταϋγέτου μοιράζεται σε δύο τμήματα, το σκέλος Λαγκάδα-Πηγάδια, μήκους 16.6 χλμ, κυρίως σε χωματόδρομους, και το σκέλος Πηγάδια-Παναγία Καψοδεματούσα, μήκους 6.4 χλμ, που αποτελεί τμήμα του μεγάλου διασκελισμού Πηγάδια-Καταφύγιο Ταϋγέτου, που μπορεί να γίνει σε μία μέρα (αν και είναι πιο ευχάριστο να το κάνει κανείς σε δύο ημέρες, από τα Πηγάδια στην Παναγία Καψοδεματούσα ή την Βίντολη και την επομένη Παναγία Καψοδεματούσα-Καταφύγιο Ταϋγέτου - αρκεί να εξασφαλίζει επάρκεια νερού).

Ο32 Πηγάδια-Παναγία Καψοδεματούσα (L= 6427 m)
Ο32 Λαγκάδα-Πηγάδια (L= 16610 m)

Η μεγάλη διάσχιση της Αβίας

Στα ανατολικά της Αβίας διέρχεται το Εθνικό Μονοπάτι Ο32. Η διάσχιση των ανατολικών αναγλύφων του Ταϋγέτου μοιράζεται σε δύο τμήματα, το σκέλος {b}Λαγκάδα-Πηγάδια{/b}, μήκους 16.6 χλμ, κυρίως σε χωματόδρομους, και το σκέλος {b}Πηγάδια-Παναγία Καψοδεματούσα{/b}, μήκους 6.4 χλμ, που αποτελεί τμήμα του μεγάλου διασκελισμού {b}Πηγάδια-Καταφύγιο Ταϋγέτου{/b}, που μπορεί να γίνει σε μία μέρα (αν και είναι πιο ευχάριστο να το κάνει κανείς σε δύο ημέρες, από τα Πηγάδια στην Παναγία Καψοδεματούσα ή την Βίντολη και την επομένη Παναγία Καψοδεματούσα-Καταφύγιο Ταϋγέτου - αρκεί να εξασφαλίζει επάρκεια νερού).

Αρμίτσα-Πηγάδια (L= 8241 m)
Φαράγγι Κοσκάραγας (Πηγάδια-Σάνταβα) (L= 15847 m)

Όλες οι πιο πάνω 16 διαδρομές συνολικού μήκους 122 χλμ. περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Αβία topoguide. Η εφαρμογή παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος των διαδρομών και ενημερώνει τον πεζοπόρο για δεκάδες Σημεία Ενδιαφέροντος που βρίσκονται γύρω του, παραπέμποντας στα αναλυτικά λήμματα του βιβλίου-οδηγού.

Η Αβία topoguide είναι διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην περιφερειακή εφαρμογή Μάνη topoguide, διαθέσιμη για συσκευές Android.

Η Αβάι topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).