Ανακαλύψτε τα Μέθανα

Ανακαλύψτε τα Μέθανα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μέθανα topoguide
Μέθανα topoguide: Η χερσόνησος των Μεθάνων καθρεφτίζεται στη λιμνοθάλασσα της Ψήφτας

Η χερσόνησος των Μεθάνων προβάλλει σαν μανιτάρι από την βόρεια ακτή της Αργολίδας. Το σύνολο σχεδόν του όγκου της είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Η κώμη των Μεθάνων, που είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός της χερσονήσου, είναι γνωστή για τα λουτρά της.
Οι κυριότεροι ηφαιστειακοί κώνοι βρίσκονται στο κέντρο της χερσονήσου, γύρω από το χωριό Καμένη Χώρα. Έχουν αναγνωριστεί περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.

Μέθανα topoguide
Μέθανα topoguide: Ο οικισμός των Μεθάνων

Η χερσόνησος έχει αρκετούς διάσπαρτους οικισμούς και πολλούς μικρούς αρχαιολογικούς χώρους.
Λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του εδάφους, η χλωρίδα περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη και ανάμεσά τους αρκετά σπάνια ή ενδημικά είδη.

Χάρη στο δύστροπο και σκληρό ανάγλυφο της χερσονήσου, μεγάλο μέρος των παλιών μονοπατιών δεν καταστράφηκαν, καθώς το οδικό δίκτυο συχνά αναγκάστηκε να ακολουθήσει νέες οδεύσεις. Τα μονοπάτια αυτά θα είχαν φυσικά χαθεί, όπως σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, αν δεν είχαν συντηρηθεί με ενέργειες πολλών φίλων της περιοχής. Παράλληλα, η συνεχής χρήση από τις πεζοπορικές ομάδες διατηρεί αυτές τις γραμμές σχετικά καθαρές, χαρίζοντας στα Μέθανα τη φήμη ενός μικρού πεζοπορικού παραδείσου.

Μέθανα topoguide
Μέθανα topoguide: Η Κρασοπαναγιά, ξωκλήσι-φάρος, στο ομώνυμο ακρωτήρι

Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας στη χερσόνησος των Μεθάνων είναι η εφαρμογή Μέθανα topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Η εφαρμογή περιλαμβάνει 17 πεζοπορικές διαδρομές, κατά μήκος των οποίων παρέχει ενεργή πλοήγηση. Παράλληλα, η εφαρμογή περιλαμβάνει μια μεγάλη εισαγωγή στο φυσικό και γεωλογικό τοπίο των Μεθάνων, καθώς αναλυτική παρουσίαση όλων των οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων και των άλλων αξιοθέατων της περιοχής.