Πεζοπορία στην Φολέγανδρο

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα ορεινό νησί, ένας βράχος μεσοπέλαγα με απότομες ακτές, εκτεθειμένος στους βοριάδες του Αιγαίου. Λέγεται και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος, πιθανόν από την αρχαία ονομασία Πολύανδρος.

Οι ακτές της είναι απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως ο Κάστελλος, το Κυπαρίσσι στο βόρειο τμήμα, η Ασπρόπουντα στα ΝΔ. Δεν υπάρχουν πηγαία νερά και οι ανάγκες ύδρευσης καλύπτονται από στέρνες αποθήκευσης ομβρίων υδάτων.

Οι κυριότεροι οικισμοί του νησιού είναι η Χώρα, χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μ., ενώ βορειότερα βρίσκεται η Άνω Μεριά και νοτιο-ανατολικά ο Καραβοστάσης, το μικρό λιμάνι του νησιού και η Αγκάλη.

Η Χώρα, σκαρφαλωμένη σε βράχο, έχει ένα περίπλοκο δίκτυο από λιθόστρωτους δρόμους και σοκάκια, πλατείες αλλά και το Κάστρο, τον Μεσαιωνικό οικισμό, το παλιό κομμάτι της Χώρας, του οποίου η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων.

Η Άνω Μεριά, αποτελεί έναν παραδοσιακό αγροτικό οικισμό με τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και να δημιουργούν τις λεγόμενες "Θεμονιές". Κυριότερα αξιοθέατά της είναι η Παναγία, η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το Κάστρο και η Χρυσοσπηλιά, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Φολέγανδρος
Φολέγανδρος
Η Χώρα

Η ιστορία της Φολέγανδρου παρακολουθεί την κοινή ιστορία των Κυκλάδων, τόσο στα αρχαία χρόνια και στη ρωμαιοκρατία, οπότε υπήρξε τόπος εξορίας, όσο και στην περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Ενώνεται με την Ελλάδα το 1828, και ζει στην αφάνεια των μικρών νησιών του αρχιπελάγους. Στα χρόνια του Μεταξά ξαναγίνεται τόπος εξορίας.

Παρά την περιορισμένη έκτασή της, η Φολέγανδρος προσφέρει πλούσιες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στο πεζοπόρο που θα αποφασίσει να περιδιαβεί στο καλοδιατηρημένο δίκτυο των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών. Συνολικά 6 ενδιαφέρουσες πεζοπορίες, με μικρό έως μέτριο βαθμό δυσκολίας, διατρέχουν όλο το νησί δημιουργώντας ένα δίκτυο μονοπατιών μήκους άνω των 30 χλμ. και διασυνδέουν τις μεγάλες ενότητές του: τη Χώρα με το λιμάνι Καραβοστάση, τη Χώρα με το οικισμό Αγκάλη, την Αγκάλη με τις Παλιοθεμωνιές, τις Παλιοθεμωνιές με τον Ταξιάρχη, τον Ταξιάρχη με την Άνω Μεριά και τέλος την Άνω Μεριά με τη Χώρα.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Φολέγανδρο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).