Εισαγωγή στη Βαράσοβα

Εισαγωγή στη Βαράσοβα

Ένα περίγραμμα

Εισαγωγή στη Βαράσοβα: Η δυτική όψη της Βαράσοβας
Εισαγωγή στη Βαράσοβα
Η δυτική όψη της Βαράσοβας
Πατήστε για μεγέθυνση

Η Βαράσοβα, το όρος Χάλκεια της αρχαιότητας, είναι ένας ογκώδης ασβεστολιθικός σχηματισμός που δεσπόζει στην αιτωλική ακτή απέναντι από το Ρίο. Ο όγκος είναι μονοκόρυφος (κορυφή Σφυρί, 914 μ).

Το "Άγιον Όρος" της Αιτωλίας

Βαράσοβα
Βαράσοβα: το πλάτωμα της κορυφής με το πηγάδι

Η Βαράσοβα θεωρείται το "Άγιον Όρος" της Αιτωλίας, λόγω των πολλών ασκηταριών, εκκλησιών (μετόχια άλλων μονών) και μικρών μονών που δημιουργήθηκαν στις πλαγιές της. Ορισμένοι μελετητές ανάγουν τον αριθμό των εγκαταστάσεων σε 72. Στη νότια πλευρά, μέσα σε περιχαρακωμένο από ορθοπλαγιές και κατά συνέπεια προσπελάσιμο μόνο από τη θάλασσα παράκτιο σπήλαιο, ιδρύθηκε τον 10ο αι. η ερειπωμένη σήμερα μονή του Αγίου Νικολάου.

Βαράσοβα
Βαράσοβα: Η βυζαντινή σπηλαιο-εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Πεζοπορία

Βαράσοβα
Βαράσοβα: Το πηγάδι στην κορυφή

Παρόλο το απόκρημνο ανάγλυφο, υπάρχουν τέσσερις πεζοπορικές διαδρομές για την κορυφή. Η διαδρομή Άνω Βασιλική-πηγάδι Βαράσοβας-κορυφή Βαράσοβας είναι η ευκολότερη και πιό καλά σηματοδοτημένη.

Αναρρίχηση

Η Βαράσοβα υπήρξε, κυρίως στο διάστημα 1980-1990, διάσημο και αγαπημένο αναρριχητικό πεδίο των ελλήνων αναρριχητών, πριν εκτοπιστεί από τα νέα πεδία, όπως η Κάλυμνος, το Λεωνίδιο κλπ.

Οδηγός για τη Βαράσοβα

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Το topoguide Greece παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.