Εκκλησίες στην Αβία

Εκκλησίες στην Αβία

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Άγιος Νικόλαος στα Καλλιανέικα

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Ο Άγιος Νικόλαος στα Καλλιανέικα

Ανάμεσα στα Καλλιανέϊκα και τους Δολούς προβάλει ο μικρός, γραφικός ναός του Αγίου Νικολάου (13ος – 14ος αι.). Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου, αποτελεί μάλιστα ένα από τα πρωϊμότερα παραδείγματα του τύπου στη Μεσσηνιακή Μάνη και ανάγεται στην παλαιολόγεια περίοδο. Φέρει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κεραμοπλαστικό διάκοσμο στις όψεις. Στο εσωτερικό του σώζει αποσπασματικά τοιχογραφίες της όψιμης μεταβυζαντινής περιόδου, έργα του 1785, ενώ είναι επίσης εμφανή λείψανα παλαιότερης φάσης τοιχογράφησης.

Ζωοδόχος Πηγή στη Ζαρνάτα

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο κάστρο της Ζαρνάτας

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται μέσα στο χώρο του εξωτερικού τείχους του Κάστρου της Ζαρνάτας. Είναι ένας μονόχωρος, σταυρεπίστεγος ναός του 1780. Εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1787, με έντονα χρώματα και εκφραστικά λαϊκότροπα μοτίβα. Οι τοιχογραφίες αποδίδονται στους αγιογράφους Αναγνώστη Καλλιεργάκη από το Προάστιο και Φιλιππάκη από το Εξωχώρι. Το ιδιαίτερα καλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει συντηρηθεί.

Άγιος Βασίλειος των Άνω Δολών

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Ο Άγιος Βασίλειος στους Άνω Δολούς

Ο ναός του Αγίου Βασιλείου κατασκευάστηκε το 1776. Το καμπαναριό επισκευάσθηκε μετά από ένα μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Άγιοι Θεόδωροι στον Κάμπο

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Οι Άγιοι Θεόδωροι στον Κάμπο

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι κτίσμα του 12ου αιώνα και της ίδιας τέχνης και εποχής με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας. Η εκκλησία είναι γνωστή για το πλήθος αλλά και την ιδιαιτερότητα των τοιχογραφιών της, που οι περισσότερες ανάγονται μετά το 1760, με θεματολογία κυρίως βασανιστήρια αμαρτωλών και εσχατολογικά θέματα.

Άγιος Νικόλαος στο Βόρειο Γαϊτσών

Αβία topoguide
Αβία topoguide: Ο Άγιος Νικόλαος στο Βόρειο Γαϊτσών

Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Βόρειο Γαϊτσών είναι μεγάλη μονόχωρη βασιλική με πεντάπλευρη αψίδα και οκτάπλευρο τρούλο. Ο ναός είναι του 14ου αι. και οι χρονολογίες που διακρίνονται στις εντοιχισμένες επιγραφές αναφέρονται προφανώς σε ανακαινίσεις. Στο εσωτερικό διατηρείται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1713 και αρκετές τοιχογραφίες του 19ου αι. Στη δυτική όψη έχει προστεθεί πυργόσχημο τριώροφο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο των αρχών του 19ου αιώνα.

Φωτογραφίες και περιγραφές των πιο σημαντικών εκκλησιών της περιοχής της Αβίας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Αβία topoguide.

Η Αβία topoguide είναι διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην περιφερειακή εφαρμογή Μάνη topoguide, διαθέσιμη για συσκευές Android.

Η Αβία topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).