ΒΑ Αττική: Καμάρι

ΒΑ Αττική: Καμάρι

Γεωγραφία

Το μικρό βουνό Καμάρι (558 μ.) είναι στην ουσία μονοκόρυφο, με ομαλές απολήξεις προς τα βόρεια και ανατολικά, ενώ είναι πιό απόκρημνο στις δύο μεγάλες ρεματιές που το χωρίζουν από τη Μαυρηνόρα και το Μαυροβούνι, το ρέμα Μαυροδήλεσι και τη Χούνη αντίστοιχα.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide: Η κωμόπολη Κάλαμος. Στο βάθος το Κρόι Πέτρος

Στις βόρειες υπώρειες του βουνού απλώνεται η κώμη Κάλαμος (περίπου 2000 κάτοικοι).

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide:Άποψη του όρους Καμάρι από τη Μαυρηνόρα

Μονές-εκκλησίες

Ένα βυζαντινό μοναστήρι, η μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος (6ου αι.) και ένα νεώτερο, η μονή Αγίου Συμεών, φωλιάζουν στις ανατολικές πτυχές του. Ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες είναι του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide: Η μονή Αγίου Σωτήρος

Κοντά στο Κάλαμο βρίσκεται το Αμφιαράρειο, μεγάλο ιερό του τέλους του 5ου αι. π.Χ., αφιερωμένο στον χθόνιο θεό Αμφιάραο. Το Αμφιαράρειο υπηρξε ένα από τα σημαντικότερα ιερά της εποχής του και σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής.

Φύση

Το Καμάρι βρίσκεται στον πυρήνα της πιο δασωμένης ζώνης της ΒΑ Αττικής. Ο άσφαλτος που εξυπηρετεί τον Κάλαμο σχηματίζει ένα είδος αντιπυρικής ζώνης και περιγράφει το όριο ανάμεσα στο συμπαγές πευκοδάσος και τις διασπασμένες συστάδες ενός εκτεταμένου αγροδασικού τοπίου. Εκτός από τα παλιά κτήματα, που τα περισσότερα μετατρέπονται σταδιακά σε ζώνες πρώτης ή δεύτερης κατοικίας, οι ανοιχτές εκτάσεις καθρεφτίζουν τις περιοχές που κάηκαν πρόσφατα.
Εδώ, το φθινόπωρο θα βρούμε πολλά είδη μανιταριών, που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες υγρασίας και σκιάς της ζώνης αυτής.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Clathrus ruber
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Geastrum fimbriatum
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Hygrocybe conica

Πιο ενδιαφέρουσες από τη ζώνη του δάσους είναι οι κοιλάδες της ευρύτερης ζώνης, όπως η Χούνη και το Μαυροδήλεσι, που παρόλες τις πιέσεις διατηρούν κάποια φυσικότητα. Η πυκνή βλάστηση, σε συνδυασμό με τη σχεδόν μόνιμη ροή στο μέσο τμήμα αυτών των ρεματιών δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες καταφυγίου για την άγρια πανίδα της περιοχής, που έτσι προσθέτει στα ανθρωπόφιλα είδη της Αττικής και μια ποικιλία πουλιών και αμφιβίων της μεσογειακής ζώνης.

Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Ψευταηδόνι (Cettia cetti)
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Νερόκοτα (Gallinula chloropus)
Μικρή Αττική
Μικρή Αττική topoguide
Κατσουλιέρης (Galerida cristata)

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός του όρους Καμάρι

Όρος Μικρή Αττική topoguide

Ένας πλήρης οδηγός φύσης και πεζοπορίας για το Καμάρι και την περιοχή του Καλάμου περιλαμβάνεται στην εφαρμογή Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλες τις πιο πάνω περιοχές, μέσα από 45 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.
Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Περιπλανηθείτε στην Αττική με τον μοναδικό οδηγό Μικρή Αττική topoguide.