Τα πουλιά του Βέρμιου

Η φύση του Βέρμιου

Τα πουλιά του Βέρμιου

Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι του Βέρμιου
Πλούσιο σε εναλλαγές, το τοπίου του Βέρμιου παρέχει ανάλογες ευκαιρίες στα πουλιά των ορεινών βιοτόπων

Η παράθεση των δασικών με τα εκτεταμένα λιβάδια και τους βραχώνες των χαραδρών και των κορυφών του Βέρμιου συνθέτουν ένα τοπίο μεγάλης ελκτικότητας για την ορνιθοπανίδα μιας ευρύτατης περιοχής που περιλαμβάνει τους κάμπους της Νάουσας και της Βέροιας, καθώς και την Εορδαία και μέρος της περιοχής της Έδεσσας. Στην ανώτερη ζώνη του βουνού βρίσκουν καταφύγιο και πεδίο θήρας αρκετά σπάνια αρπακτικά της ορεινής ζώνης, ενώ στα δάση ενδημεί μια τυπική αλλά πολυάριθμη πανίδα στρουθιόμορφων, δρυοκολαπτών και αρπακτικών του δάσους.

Συνολικά, έχουν παρατηρηθεί περίπου 120 είδη πουλιών, χωρίς να υπολογίζουμε τα πουλιά του πεδινού περίγυρου, της χαράδρας του Αλιάκμονα και των μικρών υγροτόπων κοντά στο βουνό.

Οι τρεις εμφανέστερες περιβαλλοντικές ενότητες σε σχέση με τις ενσωμάτωση των πουλιών στο τοπίο είναι:

  • η Χαράδρα της Αραπίτσας και συγκεκριμένα το κατάντη τμήμα της στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας,

  • τα δάση κωνοφόρων του βουνού, με τυπικό δείγμα το δάσος μαυρόπευκων στο Ξερολίβαδο,

  • τα εκτεταμένα υποαλπικά λιβάδια, τόσο στο Άνω όσο και στο Κάτω Βέρμιο.

Η Χαράδρα της Αραπίτσας και το πάρκο Αγίου Νικολάου

Το ρέμα Αραπίτσα είναι ο κορμός του μεγαλύτερου υδρογραφικού πλέγματος του Βέρμιου. Ξεκινά από τα νότια του δίδυμου Χαμίτης και Τσακνάκη, των δυο ψηλότερων κορυφών του βουνού και διασχίζοντας τα ομαλά ανάγλυφα της ανώτερης ζώνης (περιοχή του οικισμού Άνω Βέρμιο) μπαίνει στους ασβεστόλιθους της ανατολική πλευράς και διαγράφει μια βαθιά χαράδρα, που στα ανάντη λέγεται Σελιώτικος Λάκκος. Η ρεματιά συγκεντρώνει τις απορροές των πλευρικών κοιλάδων και χάνεται σταδιακά σε μια βαθιά χαράδρα, που τα σκοτεινά νερά της της χάρισαν το όνομα Αραπίτσα.

Η Αραπίτσα, πολύυδρη και ορμητική, φτάνει τέλος στους ανατολικούς πρόποδες του συγκροτήματος, κοντά στην πόλη της Νάουσας, όπου ενισχύεται σημαντικά από τις εκεί πηγές. Η παρουσία ενός μεγάλου ρέματος μόνιμης, άφθονης και ορμητικής ροής υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της εξέλιξης και ευημερίας της Νάουσας, προσφέροντάς της μια φυσική γραμμή άμυνας, ένα σημαντικό ενεργειακό πόρο και βέβαια μια αδιάλειπτη πηγή υδροδότησης.

Στην έξοδο της Αραπίτσας, το ριπίδιο των φερτών υλικών της ρεματιάς σχηματίζει ένα μεγάλο ομαλό χώρο, που αποτέλεσε από τον 19ο αιώνα χώρο αναψυχής των κατοίκων της Νάουσας και αργότερα ονομάστηκε, από το εκεί παλιό εκκλησάκι, Πάρκο Αγίου Νικολάου. Η σημερινή διαμόρφωση του πάρκου καλύπτει έκταση 400 στρεμμάτων και οφείλεται σε διαδοχικές παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν το 1926 και πήραν οργανωμένη μορφή στα 1959 με σχέδια του σπουδαγμένου στη Γαλλία αρχιτέκτονα τοπίου Β. Παλάσκα. Το πάρκο αποτελείται από τρεις ενότητες: στα βόρεια υπάρχει το μνημείο πεσόντων του 1822, στο κέντρο μέσα σε άλσος ψηλών δέντρων δεσπόζει το Κιόσκι, μεγάλος πολυχώρος σε σχέδια του γνωστού από τα γαλλικά project του αρχιτέκτονα - πολεοδόμου Γ. Κανδύλη, ενώ στα νότια απλώνονται κήποι και μια μικρή λίμνη. Ο χώρος διατρέχεται από σύντομα μονοπάτια που συνδέονται με γεφυράκια και περιλαμβάνει λιβαδάκια, κρήνες, θέσεις θέας και ανάπαυσης.

Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι του Βέρμιου
Η Αραπίτσα στο ύψος του Πάρκου Αγίου Νικολάου

Ο χώρος του πάρκου, τόσο γύρω από τον άξονα του ποταμού, όσο και στη λίμνη και στο πλούσιο άλσος, που αποτελείται από πλατάνια, καστανιές, φλαμουριές και βελανιδιές, είναι ιδανικός για την παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών. Εκτός από κάποια προφανή υδρόβια και παρυδάτια, όπως οι Πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), ο προσεκτικός παρατηρητής θα εντοπίσει νεροκότσυφες, σουσουράδες, πολλά είδη παπαδίτσας, δεντροτσομπανάκους, καμποδεντροβάτες, διάφορες τσίχλες, σπίζες, τσιροβάκους, φυλλοσκόπους και μυγοχάφτες, αλλά και δασικά και νυχτόβια αρπακτικά.

Το ορεινό δάσος

Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι του Βέρμιου
Σιλουέτα Πράσινου δρυοκολάπτη (Picus viridis) στο ορεινό δάσος του Βέρμιου

Ανάμεσα στα οροπέδια των κορυφών και τη γραμμή αλλαγής κλίσης που σημαδεύει τη στέψη του ασβεστολιθικού μετώπου, δηλαδή ανάμεσα στα 1000 με τα 1600 μ., μεσολαβεί μια ζώνη υπερβασικών (σύμπλεγμα οφιολιθικών πετρωμάτων, όπως περιδοτίτης, γάβρος και σερπεντίνης, δολομιτικά πετρώματα, γνεύσιοι και διάφοροι σχιστόλιθοι) εδαφών με ιδιαίτερα ομαλή τοπογραφία, αρκετά πλούσιο υπόροφο και τοπικές αναβλύσεις. Η ζώνη αυτή είχε εποχική και σήμερα δεν έχει πρακτικά κατοίκηση - όλα τα χωριά μόνιμης κατοίκησης στο Βέρμιο βρίσκονται στην περίμετρο του βουνού, με μοναδική εξαίρεση το Κάτω Βέρμιο, που υπήρξε προκεχωρημένος πυρήνας των διάσπαρτων κτηνοτροφικών συνοικήσεων.

Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι του Βέρμιου
Συστάδες μαυρόπευκων στο Ξερολίβαδο, Κάτω Βέρμιο

Η ενότητα αυτή αντιστοιχεί στη ζώνη των ψυχρόβιων δέντρων, που στο Βέρμιο περιλαμβάνει κυρίως το Μαυρόπευκο (Pinus nigra) και την Οξιά (Fagus sylvatica), με το Έλατο να έχει μικρή συμμετοχή. Το μεγαλύτερο μέρος της ενότητας καλύπτεται από μαυρόπευκα, που σχηματίζουν ευσταλή δάση με μεγάλο ύψος και καλή συγκόμοση. Τα δάση αυτά φιλοξενούν όλα τα αναμενόμενα είδη πουλιών, με ξεχωριστές παρουσίες το Διπλοσάινο, το Σαΐνι, την Καστανοπαπαδίτσα, τη Λοφιοπαπαδίτσα, το Σταυρομύτη, τον Πύρρουλα και τον Κοκκοθραύστη.

Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι
Δάσος οξιάς στην κορυφή Ύψωμα Ερεσσού, Κάτω Βέρμιο

Στο πάνω όριο (1300 – 1500 μ.) αυτής της ζώνης των ψυχρόβιων ειδών αναπτύσσεται το κατ΄εξοχήν ψυχρόβιο δέντρο της Ελλάδας, η Οξιά. Το δάσος Οξιάς είναι πιο σιωπηλό, με προφανέστερο κάτοικο τον Πράσινο δρυοκολάπτη.

Τα υποαλπικά λιβάδια

Οι περιοχές πάνω από το σημερινό όριο του δάσους, που τώρα εμφανίζονται άδεντρες και μοιάζουν με υπαλπικά λιβάδια, άλλοτε αποτελούσαν μέρος του ορεινού δάσους και ευλογοφανώς θα καλύπτονταν από μαυρόπευκα και οξιές, με λίγες διάσπαρτες συστάδες ρόμπολων στα ψηλότερα και πιο βραχώδη σημεία. Ωστόσο, το ομαλό ανάγλυφο και το μέτριο υψόμετρο προσέλκυσε τους ημινομάδες Σαρακατσάνους και οι Βλάχους κτηνοτρόφους που διαχείμαζαν στους πέριξ κάμπους: η χρήση των εκτάσεων αυτών ως θερινών βοσκοτόπων και η πολύμηνη εγκατάσταση των κοπαδιών, με ότι αυτό συνεπαγόταν - βόσκηση, ξύλευση για ξυλεία και καυσόξυλα, πυρκαγιές - δημιούργησε σταδιακά και μετά συντήρησε ετήσια τα σημερινά απέραντα λιβάδια. Τα δάση αντικασταστάθηκαν από μια χαμηλή βλάστηση αγροστωδών, ψυχανθών και άλλων ποσωδών φυτών, με πολύ μικρή συμμετοχή μεγάλων θάμνων και δέντρων.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα τα υποαλπικά λιβάδια του Βέρμιου διατρέχουν την ύφεση βιοποικιλότητας που σε όλη την Ελλάδα ακολουθεί το τέλος της κτηνοτροφίας και που εκφράζεται με δυο παραμέτρους:

  • αφενός χάνονται τα υπεραρπακτικά - λύκοι, γύπες και ασπροπάρηδες - που στην Ελλάδα ήσαν πλήρως ενταγμένα ή μάλλον παγιδευμένα στο σύστημα υψηλής παραγωγικότητας που διαμόρφωναν τα κοπάδια, και

  • αφετέρου, την πολύ αργή εξέλιξη της βλάστησης, που θα απαιτήσει αιώνες για να επανέλθει στο αρχέγονο μωσαϊκό συστάδων, ξέφωτων, ρεματιών και υγροτόπων, καθότι οι σχετικά αντίξοες κλιματικές συνθήκες της ζώνης επιβραδύνουν την επαναποίκηση των δέντρων.
Βέρμιο topoguide
Οι βιότοποι του Βέρμιου
Τα υποαλπικά λιβάδια του Κάτω Βέρμιου.
Στο πρώτο πλάνο, νεαρό Ρόμπολο

Έτσι, τα υποαλπικά λιβάδια εμφανίζουν με αντίθετους αλλά εξίσου αμείλικτους όρους το πρόβλημα που απειλεί όλα τα δασικά οικοσυστήματα χαμηλού και μέσου υψομέτρου, που από τη στιγμή που έπαψαν να βόσκονται, έγιναν λεία των δασικών πυρκαγιών: η εκτατική κτηνοτροφία διαμόρφωνε μια κατάσταση ισορροπίας, είτε αραιώνοντας τη χαμηλή βλάστηση και καθιστώντας το δάσος πιο ανθεκτικό στις πυρκαγιές, είτε τροφοδοτώντας τα μεγάλα ζώα με τις απώλειες της πρωτόγονης οργάνωσής της. Αυτη η ισορροπία διαταράχθηκε και δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί με διαχειριστικά ή άλλα μέσα.

Στην περίπτωση του Βερμίου, φυσικά, η σημερινή κατάσταση της ελάχιστης βόσκησης, της σημειακής τουριστικής δραστηριότητας και της μικρής κυνηγετικής πίεσης διαμορφώνει ένα σχετικά ασφαλές τοπίο, όπου οι χρυσαετοί και άλλοι μικροί αετοί, τα νυχτόβια αρπακτικά και τα κορακοειδή καταφέρνουν ακόμα να συντηρήσουν τους πληθυσμούς τους θηρεύοντας μικρά ζώα και ερπετά. Από την άλλη, τη θέση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχουν πάρει οι ανεμογεννήτριες, που προσθέτουν έναντι των αρπακτικών ακόμα έναν - τουλάχιστον - αρνητικό παράγοντα, αυτόν της όχλησης.

Εν πάσει περιπτώσει, στα οροπέδια του Βέρμιου μπορεί να δει κανείς αρκετά αρπακτικά των ανοιχτών εκτάσεων, με κυρίαρχο το Χρυσαετό, αρκετά στρουθιόμορφα της ανώτερης ζώνης των βουνών, όπως το Χιονοκότσυφα, τη Χιονάδα και το Χιονοψάλτη, σημαντικούς πληθυσμούς από πουλιά που ξεκαλοκαιριάζουν στα ορεινά, όπως η Σιταρήθρα, ο Σταχτοπετρόκλης και το Φανέτο, καθώς και πουλιά που κινούνται σε όλο το υψομετρικό εύρος κατάλληλων βιοτόπων, όπως η Αετογερακίνα, ο Κόρακας και ο Αετομάχος.

Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις και αναφορές, ανηγμένες στις τρεις πιο πάνω ενότητες. Η κατανομή στις τρεις ενότητες είναι ενδεικτική: ορισμένα από τα είδη - και ειδικά τα ευρύοικα - από τη μια ενότητα μπορεί κάλλιστα να παρατηρηθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες και σε κάποια άλλη.

Αρπακτικά

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Γερακίνα (Buteo buteo, αριστερά) απωθεί Αετογερακίνα (Buteo rufinus, δεξιά)
στα οροπέδια του Νότιου Βέρμιου
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Χρυσαετός Golden eagle Aquila chrysaetos - -
Φιδαετός Short-toed snake eagle Circaetus gallicus - -
Γερακαετός Booted eagle Aquila pennata -
Γερακίνα Common buzzard Buteo buteo
Αετογερακίνα Long-legged buzzard Buteo rufinus - -
Σφηκιάρης European honey buzzard Pernis apivorus - -
Διπλοσάινο Eurasian goshawk Accipiter gentilis - -
Ξεφτέρι Eurasian sparrowhawk Accipiter nisus - -
Σαΐνι Levant sparrowhawk Accipiter brevipes - -
Τσίφτης Black kite Milvus migrans - -
Πετρίτης Peregrine falcon Falco peregrinus -
Βραχοκιρκίνεζο Kestrel Falco tinnunculus
Κιρκινέζι Lesser kestrel Falco naumanni - -
Μαυροπετρίτης Eleonora's falcon Falco eleonorae - -
Δεντρογέρακο Eurasian hobby Falco subbuteo - -
Μαυροκιρκίνεζο Red-footed falcon Falco vespertinus - -

Νυχτοπούλια

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Χουχουριστής (Strix aluco) στο Σέλι
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Μπούφος Eagle owl Bubo bubo - -
Χουχουριστής Tawny Owl Strix aluco - -
Κουκουβάγια Little Owl Athene noctua -
Τυτώ Barn owl Tyto alba - -
Γκιώνης Scops Owl Otus scops -

Πελαργοί

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Μαυροπελαργός Black stork Ciconia nigra - -

Δρυοκολάπτες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Νεαρός Πράσινος Δρυοκολάπτης (Picus viridis) στο Ξερολίβαδο
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Μαύρος Δρυοκολάπτης Black woodpecker Dryocopus martius - -
Πράσινος Δρυοκολάπτης European green woodpecker Picus viridis -
Λευκονώτης Δρυοκολάπτης White-backed woodpecker Dendrocopos leucotos - -
Πευκοδρυοκολάπτης Great spotted woodpecker Dendrocopos major - -
Μεσαίος Δρυοκολάπτης Middle spotted woodpecker Leiopicus medius -
Βαλκανικός Δρυοκολάπτης Syrian woodpecker Dendrocopos syriacus - -
Νανοδρυοκολάπτης Lesser spotted woodpecker Dryobates minor - -
Στραβολαίμης Eurasian wryneck Jynx torquilla - -

Κορακοειδή

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Κίσσα (Garrulus glandarius)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Κόρακας Raven Corvus corax -
Κουρούνα Carrion crow Corvus cornix -
Κάργια Western jackdaw Corvus monedula - -
Κίσσα Eurasian jay Garrulus glandarius -
Καρακάξα Eurasian magpie Pica pica -
Κιτρινοκαλιακούδα Alpine chough Pyrrhocorax graculus - -
Ψαρόνι Common starling Sturnus vulgaris - -

Κορακιόμορφα

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Μελισσοφάγος European bee-eater Merops apiaster - -
Τσαλαπετεινός Eurasian hoopoe Upupa epops -

Περιστερόμορφα

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Τρυγόνι (Streptopelia turtur)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Δεκαοχτούρα Eurasian collared dove Streptopelia decaocto -
Τρυγόνι European turtle dove Streptopelia turtur -
Φάσσα Common wood pigeon Columba palumbus - -
Αγριοπερίστερο Rock dove Columba livia -

Χελιδόνια & σταχτάρες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Σταχτάρα (Apus apus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Σπιτοχελίδονο Western house martin Delichon urbicum -
Σταβλοχελίδονο Barn swallow Hirundo rustica -
Μιλτοχελίδονο Red-rumped swallow Cecropis daurica -
Βραχοχελίδονο Eurasian crag martin Ptyonoprogne rupestris - -
Βουνοσταχτάρα Alpine swift Tachymarptis melba -
Σταχτάρα Common swift Apus apus -
Ωχροσταχτάρα Pallid swift Apus pallidus -

Ορνιθόμορφα

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Πεδινή Πέρδικα Grey partridge Perdix perdix - -
Πετροπέρδικα Rock partridge Alectoris graeca - -
Μπεκάτσα Eurasian woodcock Scolopax rusticola - -
Ορτύκι Common quail Coturnix coturnix -

Κούκοι

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Κούκος (Cuculus canorus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Κούκος Common cuckoo Cuculus canorus -

Σπίζες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Πύρρουλας (Pyrrhula pyrrhula)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Καρδερίνα European goldfinch Carduelis carduelis
Σπίνος Eurasian chaffinch Fringilla coelebs -
Χειμωνόσπινος Brambling Fringilla montifringilla - -
Πύρρουλας Eurasian bullfinch Pyrrhula pyrrhula - -
Χιονάδα Horned lark Eremophila alpestris - -
Σταυρομύτης Red crossbill Loxia curvirostra - -
Φανέτο Common linnet Linaria cannabina - -
Σκαρθάκι European serin Serinus serinus -
Φλώρος European greenfinch Chloris chloris - -
Λούγαρο Eurasian siskin Spinus spinus -
Κοκκοθραύστης Hawfinch Coccothraustes coccothraustes - -

Τσίχλες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Τσαρτσάρα (Turdus viscivorus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Τσαρτσάρα Mistle thrush Turdus viscivorus - -
Τσίχλα Song thrush Turdus philomelos - -
Κεδρότσιχλα Fieldfare Turdus pilaris - -
Κότσυφας Common blackbird Turdus merula -
Γαλαζοκότσυφας Blue rock thrush Monticola solitarius - -
Χιονοκότσυφας Ring ouzel Turdus torquatus - -
Πυρροκότσυφας Common rock thrush Monticola saxatilis - -

Τσιχλόνια

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Βουνοτσίχλονο (Emberiza cia)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Τσιφτάς Corn bunting Emberiza calandra - -
Βλαχοτσίχλονο Ortolan bunting Emberiza hortulana - -
Βουνοτσίχλονο Rock bunting Emberiza cia - -
Σιρλοτσίχλονο Cirl bunting Emberiza cirlus -
Χρυσοτσίχλονο Yellowhammer Emberiza citrinella - -

Σπουργίτια

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Δεντροσπουργίτης (Passer montanus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Σπιτοσπουργίτης House sparrow Passer domesticus -
Δεντροσπουργίτης Eurasian tree sparrow Passer montanus - -

Κεφαλάδες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Αετομάχος (Lanius collurio)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Αετομάχος Red backed shrike Lanius collurio

Σουσουράδες & Κελάδες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Ωχροκελάδα (Anthus campestris)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Λευκοσουσουράδα White Wagtail Motacilla alba -
Σταχτοσουσουράδα Grey Wagtail Motacilla cinerea -
Ωχροκελάδα Tawny pipit Anthus campestris - -
Νεροκελάδα Water pipit Anthus spinoletta - -
Δεντροκελάδα Tree pipit Anthus trivialis - -

Κορυδαλλοί

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Σιταρήθρα (Alauda arvensis)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Κατσουλιέρης Crested lark Galerida cristata - -
Σιταρήθρα Eurasian skylark Alauda arvensis - -
Δεντροσταρήθρα Woodlark Lullula arborea - -

Παπαδίτσες, τσομπανάκοι και συγγενή

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Κλειδωνάς (Poecile lugubris)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Καλόγερος Great tit Parus major -
Ελατοπαπαδίτσα Coal tit Periparus ater -
Λοφιοπαπαδίτσα Crested tit Lophophanes cristatus - -
Αιγίθαλος Long-tailed tit Aegithalos caudatus -
Γαλαζοπαπαδίτσα Eurasian blue tit Cyanistes caeruleus -
Κλειδωνάς Sombre tit Poecile lugubris -
Καστανοπαπαδίτσα Marsh tit Poecile palustris -
Καμποδεντροβάτης Short-toed treecreeper Certhia brachydactyla - -
Βραχοτσοπανάκος Western rock nuthatch Sitta neumayer - -
Δεντροτσοπανάκος Eurasian nuthatch Sitta europaea -
Τρυποφράχτης Wren Troglodytes troglodytes -

Τσιροβάκοι, τριλιστές & βασιλίσκοι

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Μαυροσκούφης Eurasian blackcap Sylvia atricapilla -
Θαμνοτσιροβάκος Common whitethroat Curruca communis -
Πυρροβασιλίσκος Common firecrest Regulus ignicapilla -
Χρυσοβασιλίσκος Goldcrest Regulus regulus -
Ψευταηδόνι Cetti's warbler Cettia cetti -

Ψάλτες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Χιονοψάλτης Alpine accentor Prunella collaris - -
Θαμνοψάλτης Dunnock Prunella modularis - -

Φυλλοσκόποι

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Δεντροφυλλοσκόπος (Phylloscopus collybita)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Δασοφυλλοσκόπος Wood warbler Phylloscopus sibilatrix - -
Δεντροφυλλοσκόπος Common chiffchaff Phylloscopus collybita -

Αιγοθηλίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Γιδοβύζι European nightjar Caprimulgus europaeus - -

Μυγοχάφτες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Κρικομυγοχάφτης (Ficedula albicollis)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Σταχτομυγοχάφτης Spotted flycatcher Muscicapa striata -
Κρικομυγοχάφτης Collared flycatcher Ficedula albicollis - -
Δρυομυγοχάφτης Semicollared flycatcher Ficedula semitorquata - -
Μαυρομυγοχάφτης European pied flycatcher Ficedula hypoleuca - -
Καρβουνιάρης Black redstart Phoenicurus ochruros
Φοινίκουρος Common redstart Phoenicurus phoenicurus - -
Σταχτοπετρόκλης Northern wheatear Oenanthe oenanthe - -
Ασπροκωλίνα Western black-eared wheatear Oenanthe melanoleuca - -
Μαυρολαίμης European stonechat Saxicola rubicola -
Κοκκινολαίμης European robin Erithacus rubecula -
Αηδόνι Common nightingale Luscinia megarhynchos -

Νεροκότσυφες

Βέρμιο topoguide
Τα πουλιά του Βέρμιου
Νεροκότσυφας (Cinclus cinclus)
Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Νεροκότσυφας White-throated dipper Cinclus cinclus - -

Οριολίδες

Ελληνικό όνομα
Αγγλικό όνομα
Επιστημονικό όνομα Άγ.Νικόλαος Μαυρόπευκα Αλπικά
Συκοφάγος Eurasian Golden Oriole Oriolus Oriolus - -

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide greece

Οδηγός του Βέρμιου

topoguide Greece
Φωτογραφίες και περιγραφές δεκάδων ειδών πουλιών του Βέρμιου περιλαμβάνονται στον οδηγό Βέρμιο Όρος topoguide.

Ο οδηγός Βέρμιο Όρος topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android από το Play Store. Εγκαταστείστε την εφαρμογή και προμηθευτείτε το Βέρμιο Όρος topoguide μέσα από την ενότητα της Βόρειας Ελλάδας.

Ο οδηγός Βέρμιο Όρος topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Προμηθευτείτε τον οδηγό Βέρμιο Όρος topoguide ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή: θα τον βρείτε στην ενότητα της Βέρμιο Όρος Ελλάδας.

Εξοπλισμένοι με τον μοναδικό σήμερα οδηγό για το Βέρμιο Όρος, εξερευνήστε άφοβα τη φύση, τον πολιτισμό και τα μονοπάτια του μεγάλου αυτού βουνού.