Πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα

Πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Βάλια Κάλντα προσφέρει ένα εκτεταμένο αλλά κάπως στριφνό πεζοπορικό πεδίο. Η μόνη πορεία που μπορεί να έχει σημείο εκκίνησης κάποιο χωριό είναι η διαδρομή Μηλιά-Σαλατούρα Μηλιάς (σημαδεμένη ως Ε6 και Ultra Ursa Trail). Από τη Σαλατούρα Μηλιάς μπορεί να συνεχίσει κανείς από τις διαδρομές Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Κάνιζα ή Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Φλέγκας και να φτάσει στις κορυφές του Βουνό της Μηλιάς ή της Φλέγκας, αντίστοιχα. Αυτές οι δύο πορείες, όπως και η ανάβαση Σαλατούρα Σταυρού-Μπάλτσες, αν και δεν έχουν σήμανση, ούτε καν σαφές μονοπάτι, είναι πολύ ενδιαφέρουσες αισθητικά και δίνουν απλόχερα την αίσθηση της περιπλάνησης στην ορεινή στέπα της Πίνδου.

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Πέρασμα του Αρκουδορέματος

Το δεύτερο "δύστροπο" στοιχείο της πεζοπορίας στη Βάλια Κάλντα, είναι ότι ελάχιστες πορείες ξεκινούν από το κέντρο της κοιλάδας, τα λιβάδια όπου όλοι τείνουν να φτάσουν και να κατασκηνώσουν. Η σημαντικότερη διαδρομή που σχετίζεται με τον πυρήνα της κοιλάδας είναι η διάσχιση του Αρκουδορέματος, δηλαδή η σύνδεση με τη Βοβούσα, μια εξαίσια διαδρομή που προσφέρει άφθονη περιπέτεια - περάσματα του ποταμού, σάρες, άγριο τοπίο - σε ένα καλά πατημένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι (σημάδια του Ε6 και σε μεγάλο μέρος Epirus Ttal και Ultra Ursa Trail).

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Η κορυφή του Αυγού και το πυροφυλάκειο

Σε ότι αφορά την ανάβαση στο Αυγό, οι περισσότερες αναβάσεις γίνονται από το διάσελο Περιβολίου (Στάνη Τίζα-Αυγό), με μεγάλο δάνειο από το χωματόδρομο, αλλά και ωραία θέα (εδώ, μόνο το τελευταίο τμήμα επωφελείται από τη σήμανση του Ultra Ursa Trail).

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Σήμανση στη διασταύρωση Αρκουδόλακκου-Αρκουδορέματος

Τελικά, η πιο ολοκληρωμένη ανάβαση στις κορυφές εκκινεί εκτός της Βάλια Κάλντα: είναι η διαδρομή Πολιτσές-Καταφύγιο Μαυροβούνι-κορυφή Φλέγκα, που ξεκινά από τον περιμετρικό δρόμο της λίμνης Πηγών Αώου και με σχετικά μικρό ανάπτυγμα οδηγεί στην πιο ενδιαφέρουσα κορυφή του συγκροτήματος, τη Φλέγκα (όλη η διαδρομή είναι τέλεια σηματοδοτημένη με σημάδια του Ultra Ursa Trail).{cr}

Βάλια Κάλντα topoGuide
Βάλια Κάλντα topoGuide: Πληθωρισμός σήμανσης στον κοινό κορμό Epirus Ttal και Ultra Ursa Trail

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 διέρχεται από την περιοχή της Βάλια Κάλντα. Έχουμε κατατμήσει την απόσταση Βοβούσα-Μέτσοβο σε τρεις διαδρομές, που μπορούν να θεωρηθούν ως τρία ημερήσια τμήματα: Από Βοβούσα μέχρι τον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, από τη Βάλια Κάλντα μέχρι τη Μηλιά και από τη Μηλιά στο Μέτσοβο.

Όλες οι πιο πάνω διαδρομές, μαζί με 6 διαδρομές από το πεζοπορικό δίκτυο "Πίχτειο Δίκτυο" περιλαμβάνονται στον πληρέστερο οδηγό πεζοπορίας για τη Βάλια Κάλντα, την εφαρμογή Βάλια Κάλντα topoguide. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS.
Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο και περιλαμβάνει 18 πεζοπορικές διαδρομές.