Τα μονοπάτια της Πάρνηθας

Τα μονοπάτια της Πάρνηθας

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Πάρνηθα προσφέρει το πλουσιότερο πεζοπορικό δίκτυο από όλα τα βουνά της Αττικής. Δεκάδες πεζοπόροι διατρέχουν τις δημοφιλείς διαδρομές της νότιας όψης και αρκετοί μυημένοι εξερευνούν ακόμα τις σχετικά πιο άγνωστες ζώνες της Βόρειας Πάρνηθας.
Ένα μεγάλο μέρος από τα μονοπάτια του βουνού σηματοδοτήθηκαν με διαδοχικές ευκαιρίες, με βάση μια χρωματική κλείδα. Μέρος αυτού του δικτύου έχασε την ομορφιά - και συχνά και τη σήμανση - στις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά η συστηματική χρήση των μονοπατιών τα διατηρεί ανοιχτά και σαφή.

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Δύσκολη ανάβαση στην κόψη του Φλαμπουριού

Ιδανική για μια ημερήσια εκδρομή ή για μια μεγάλη διάσχιση, η Πάρνηθα προσφέρει δύο οργανωμένα καταφύγια, το καταφύγιο Μπάφι και το καταφύγιο Φλαμπούρι. Η πιο δημοφιλής διαδρομή παραμένει η Χούνη, η απευθείας ανάβαση από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο Μπάφι. Ωστόσο, οι διαδρομές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι μερικές δεκάδες, και οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν είναι αναρίθμητοι. Δείτε στη σελίδα Οι ωραιότερες διαδρομές στην Πάρνηθα μια επιλογή για τις πιο πλούσιες σε εικόνες και εμπειρίες πεζοπορικές διαδρομές.
Σημειώστε επίσης ότι πολλές από τις πορείες μπορούν να εξυπηρετηθούν από το τελεφερίκ του Καζίνο Πάρνηθας.

Πάρνηθα topoguide
Πάρνηθα topoguide: Οικογενειακή πεζοπορία κοντά στο Μπάφι

Μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρουν τα βουνά της Αττικής, και ειδικά η Πάρνηθα, ότι ότι παρέχουν ιδανικές συνθήκες για τη μύηση και εξοικείωση των νέων ανθρώπων με την ομορφιά, τις απαιτήσεις και την απόλαυση του βουνού. Δείτε στη σελίδα Η Πάρνηθα για παιδιά ποιές διαδρομές μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στην Πάρνηθα - καθώς και μερικές ιδέες για να οργανωθείτε καλύτερα.

Τα μονοπάτια της Πάρνηθας

Περιγραφές και φωτογραφίες για δεκάδες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στην Πάρνηθα περιλαμβάνονται στην πεζοπορική εφαρμογή Πάρνηθα topoguide.

Η Πάρνηθα topoguide είναι διαθέσιμη για συσκευές Android.

Η Πάρνηθα topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Η εφαρμογή Πάρνηθα topoguide περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες για τις πιο πάνω διαδρομές. Οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.