Τα μονοπάτια της Καστοριάς

Τα μονοπάτια της Χερσονήσου Καστοριάς

Η χερσόνησος της Καστοριάς προσφέρει την ευκαιρία του πιο κλασικού περίπατου της Καστοριάς, την περίφημη Γυρολιμνιά, που φυσικά δεν αφορά το γύρο της λίμνης αλλά το γύρο της χερσονήσου, συνήθως από το ΝΔ (κεντρικός χώρος στάθμευσης Νομαρχίας) προς το ΒΑ άκρο της (Ναυτικός Όμιλος).

Η Γυρολιμνιά είναι ένας υπέροχος περίπατος μήκους 6.2 χλμ και διάρκειας περίπου μιάμισυ ώρας, που εύκολα γίνεται δύο και πλέον ώρες αν σταθεί να απολαύσει κανείς - έστω βιαστικά - τα πουλιά, το τοπίο, τα βράχια και τα μνημεία της διαδρομής - αφήνοντας βέβαια για μια άλλη φορά την επίσκεψη στο σπήλαιο του Δράκου. Σε όλη τη διαδρομή, προσέξτε τα πλατάνια που γέρνουν προς το νερό, λόγω της έκκεντρης μάζας των κλαδιών, που κλαδεύτηκαν από την πλευρά του δρόμου, και προσπαθείστε να αναγνωρίσετε κάποια πιο προσιτά από τα πάνω από 260 είδη πουλιών της λίμνης, ανάμεσα στα οποία αναρίθμητες φλύαρες νερόκοτες (Gallinula chroropus), τεράστιοι σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea), ήσυχοι κύκνοι (Cygnus olor), εξοικειωμένες πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), ακίνητοι κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo), πολύχρωμες αλκυόνες (Alcedo athhis), ενώ το χειμώνα διαχειμάζουν αρκετές λαγγόνες (Microcarbo pygmeus).

Μια ακόμα διαδρομή - περιηγητική αυτή τη φορά - είναι ο πραγματικός γύρος της λίμνης, με όχημα. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και περνά μέσα ή έξω από όλα τα παραλίμνια χωριά, όπως το Δισπηλιό, το Μαυροχώρι, η Πολυκάρπη, η Φωτεινή, το Τοιχιό και το Κεφαλάρι. Το κάθε χωριό έχει τα δικά του ελκτικά στοιχεία για να επιμηκύνει το χρόνο της περιήγησής σας.

Τα μονοπάτια της Καστοριάς: στο μονοπάτι της Μαυριώτισας, με θέα τη λίμνη και τον Ίστακο
Τα μονοπάτια της Καστοριάς
Στο μονοπάτι της Μαυριώτισας, με θέα τη λίμνη και τον Ίστακο
(πατήστε για μεγέθυνση).

Παρόλο το βραχώδες και απόκρημνο πεδίο, η ράχη και το μέτωπο προς τη λίμνη διατρέχονται από αρκετά μονοπάτια, τρία από τα οποία έχουν σηματοδοτηθεί και οργανωθεί σε ένα μικρό πλέγμα περιαστικών διαδρομών. Η ανάβαση από το λαιμό της χερσονήσου προς τον Άγιο Αθανάσιο είναι η ευκολότερη των τριών, ενώ οι δύο βραχίονες προς τη Μαυριώτισα και την Αγία Κυριακή (σταθμός ΝΟΚ) έχουν υψομετρική διαφορά 240 μ. και αρκετά μεγάλη κλίσεις, οπότε είναι κάπως επίπονες ως αναβάσεις.

Το μονοπάτι από τη μονή Μαυριώτισας προς τον Άγιο Αθανάσιο, την εκκλησία στην κορυφή της χερσονήσου, είναι μια αληθινή ορειβατική πορειούλα, με παρατεταμένη και κάπως απαιτητική ανάβαση, αλλά και άπειρα σημεία υπέροχης θέας και ωραία φύση.

Το μονοπάτι του Προφήτη Ηλίαείναι η δημοφιλέστερη πεζοπορία στην περιοχή της Καστοριάς. Η ανάβαση ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του λαιμού της χερσονήσου, δηλαδή τη Βόρεια Παραλία, μέχρι την κορυφή της, μέσω της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία.

Το μονοπάτι της Αγίας Κυριακής ξεκινά από τον παραλίμνιο άσφαλτο και καταλήγει στον Άγιο Αθανάσιο, δηλαδή στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου της Καστοριάς μέσω της Αγίας Κυριακής. Είναι μια ωραία - και εξαιρετικά δημοφιλής - πορεία με χορταστική ανηφόρα και έξοχη θέα. Το πρώτο μισό τη διαδρομής εκτυλίσσεται σε διαμορφωμένο πεδίο (τσιμεντένια και πετρόχτιστα σκαλοπάτια και ράμπες), ενώ το άλλο μισό είναι σε φυσικό χωμάτινο μονοπάτι.

Οι τρεις διαδρομές παρουσιάζονται αναλυτικά στα πιο κάτω κεφάλαια.

Τα μονοπάτια της Χερσονήσου Καστοριάς

#
Διαδρομή
URL
Μήκος
km
Σήμανση
#/3
Βατότητα
#/5
Από Προφήτη Ηλία 1.8 2 5
Από Μαυριώτισα 1.6 2 4
Από Αγία Κυριακή 1 2 4
Σύνολο 0

Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης σήμανσης και βατότητας

Σήμανση: Υφιστάμενη σήμανση.

  • 0 = καθόλου σήμανση
  • 1 = κάποια επιβεβαιωτικά σημάδια (κορδέλες κλπ)
  • 2 = ικανοποιητική σήμανση (αυτοσχέδια σημάδια σε δέντρα και βράχια)
  • 3 = σήμανση συμβατή με την Υπ. Απόφαση για τα μονοπάτια (2017) και τα κριτήρια της ERA

Βατότητα. Υφιστάμενη κατάσταση βατότητας.

  • 1 = Σοβαρές και μόνιμες τεχνικές δυσκολίες (ανάγκη ασφαλιστικών μέσων)
  • 2 = τοπικά προβλήματα (διέλευση ρεματιών, απόκρημνα πρανή, ανάγκη κατασκευών)
  • 3 = μέτρια βατότητα με εκτεταμένα προβλήματα με τη βλάστηση, ανάγκη διευθετήσεων στο έδαφος)
  • 4 = καλή βατότητα (τοπικά προβλήματα με τη βλάστηση, ανάγκη καθαρισμών και τοπικών διευθετήσεων)
  • 5 = πολύ καλή βατότητα (ασφαλής διέλευση και σταθερή κατάσταση του μονοπατιού)