Καστοριά/Αγία Τριάδα: Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας

Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας Καστοριάς
Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας
Διαδρομή Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι
Η μονότοξη γέφυρα στο Χάνι Μπερίκι

Η διαδρομή από την Κορομηλιά έως τη γέφυρα στο Χάνι Μπερίκι είναι μια από τις ελάχιστες αρχαίες συνδέσεις της περιοχής που διατηρήθηκε σχεδόν ακέραιη. Η πορεία ακολουθεί την όδευση του βυζαντινού δρόμου από τη λεκάνη της Καστοριάς που βορειότερα διακλαδιζόταν αφενός προς την Πρέσπα και τα Βαλκάνια και αφετέρου προς την Κεντρική Μακεδονία.

Το μονοπάτι ξεκινά από την Κορομηλιά, περνά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθολικό παλιάς μονής που διαδέχθηκε την κατεστραμένη μονή Ταξιαρχών και καταλήγει στην πέτρινη γέφυρα στη θέση Χάνι Μπερίκι, όπου συναντά τον ασφαλτόδρομο προς τα Κορέστεια.

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας Καστοριάς
Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας
Διαδρομή Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι
Στον πετρόχτιστο βυζαντινό δρόμο

Η διαδρομή ξεκινά από το παρόδιο κέντρο της Κορομηλιάς και αρχικά κατηφορίζει προς το Λαδοπόταμο, στο ύψος της πέτρινης γέφυρας του χωριού. Ανηφορίζουμε ομαλά μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από όπου αρχίζει το ένα στενό χωμάτινο δρομάκι, μέσα στα τυπικά δάση της Μακεδονικής δρυός, δηλαδή αραιές συστάδες από μικρού και μέτριου ύψους δέντρα.

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας Καστοριάς
Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας
Η Γαλαζοπαπαδίτσα (Cyanistes caeruleus) είναι ένα από τα πιο όμορφα πουλιά των δρυοδασών
Πολύ σύντομα το χωμάτινο δρομάκι ανακτά την παλιά μορφή του: ένας καλοφτιαγμένος, πετρόχτιστος δρόμος που αν και προφανώς έχει ανακατασκευαστεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων, έλκει τη χάραξή του από τα βυζαντινά χρόνια.

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας: Στη διαδρομή Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι
Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας
Στη διαδρομή Κορομηλιά-Χάνι Μπερίκι
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η πορεία είναι ελαφρά ανηφορική. Από το ψηλότερο σημείο, από όπου βλέπουμε το στενότερο σημείο του φαραγγιού της Κορομηλιάς, στα τοιχώματα του οποίου διακρίνουμε την οχυρωμένη σπηλιά με το βυζαντινό πύργο, αρχίζει η κατάβαση προς τον άξονα του Λαδοπόταμου. Μέσα από αραιά δρυοδάση φτάνουμε σε κιόσκι και αμέσως συναντάμε τη γέφυρα. Δρασκελίζουμε το ποτάμι και φτάνουμε στην τοποθεσία Χάνι Μπερίκι, στον άσφαλτο Καστοριά-Κορέστεια.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Τα μονοπάτια του Απόσκεπου: Η πινακίδα στη διακλάδωση με το μονοπάτι του Σταυρού
Η διαδρομή είναι καλά σημασμένη με κόκκινα σημάδια σε κίτρινο κύκλο. Στο έδαφος, τα σημάδια είναι βαμένα με λαδομπογιά σε πέτρες και βράχους. Στα δέντρα χρησιμοποιούνται συνήθως κυκλικά μεταλλικά αντικείμενα (όπως, καπάκια από δοχεία).

Υπάρχουν μερικές πινακίδες της παλιότερης προσπάθειας οργάνωσης των διαδρομών της περιοχής, μάλλον ταλαιπωρημένες αλλά χρήσιμες ως επιβεβαιωτικά σημάδια. Υπάρχουν ακόμα μερικές αυτοσχέδιες πινακίδες κατεύθυνσης, που έχουν τοποθετήσει οι τοπικές ομάδες πεζοπόρων και δρομέων.
Τα μονοπάτια του Απόσκεπου: Η πινακίδα στη διακλάδωση με το μονοπάτι του Σταυρού

Βυζαντινή Καστοριά

Η βυζαντινή μονή Ταξιαρχών Κορομηλιάς

Η μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορομηλιάς ιδρύθηκε το 10 ή 11ο αιώνα στον ευρύτερο χώρο του Κάστρου της Κορομηλιάς (οχυρωμένος βυζαντινός οικισμός που αναφέρεται και ως Άνω Σλίβενη). Η μονή είναι σήμερα εντελώς ερειπωμένη: από το αρχικό μοναστικό συγκρότημα έχουν εντοπιστεί φτωχά οικοδομικά λείψανα του καθολικού, των κελιών, των βοηθητικών κτηρίων και του φρουριακού περιβόλου.

Μεταβυζαντινές μονές της Καστοριάς

Η μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας: Η μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς
O ναός του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς είναι παλαιά εκκλησία, που αποτελούσε μετόχι της γειτονικής μονής Ταξιαρχών (ή Αναλήψεως, κατ' άλλους). Μετά την καταστροφή της μονής, στον πρώιμο 18ο αιώνα, μέρος των μοναχών της (ενδεχομένως μόνον ένας, όπως αναφέρουν άλλες πηγές) μετακινήθηκαν στο παλιό μετόχι και σύστησαν νέα μονή, η οποία αφιερώθηκε τόσο στον αρχικά τιμώμενο άγιο, όσο και στην Ανάληψη του Κυρίου.

Η μονή αποτελείται από το καθολικό του 18ου αιώνα και ένα ενιαίο κτήριο, που περιλαμβάνει τα κελιά, το αρχονταρίκι και τους βοηθητικούς χώρους. Δεν υπάρχει περίβολος και οι μόνες διαμορφώσεις είναι μια κρήνη με συνοδές κατασκευές αναψυχής.

Πέτρινα γεφύρια της Καστοριάς

Το γεφύρι στο Χάνι Μπερίκι

Τα μονοπάτια της Αγίας Τριάδας: Το γεφύρι στο Χάνι Μπερίκι
Το γεφύρι στο Χάνι Μπερίκι είναι τυπικό μονότοξο γεφύρι του 19ου αιώνα. Έχει άνοιγμα 26 μ και ύψος από την επιφάνεια του νερού περίπου 7μ.

Η κατασκευή του είναι λιτή, ελαφριά και αρμονική, χωρίς ανακουφιστικά ανοίγματα. Το φέρον τόξο είναι λεπτό, με καλά συναρμοσμένα καμαρολίθια. Χάρη στο ευνοϊκό ύψος των δύο όχθεων, η κλίση του καταστρώματος είναι μικρή, με ελάχιστη προσθήκη μη φέροντος υλικού. Αντί για στηθαίο, το γεφύρι φέρει αραιούς αρκάδες (προστατευτικές πέτρες) μικρού ύψους.

Κείμενο: Τ. Αδαμακόπουλος
Φωτογραφίες: Α. Αδαμακόπουλος