Καστοριά/Κορησός: Κορησός-Ίστακος από Γάβρο

Τα μονοπάτια του Ίστακου

Κορησός-Ίστακος από Γάβρο

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς
Τα μονοπάτια του Ίστακου
Διαδρομή Κορησός-Ίστακος από Γάβρο
Από το σταυρό του Γαύρου, άπλετη θέα στη λεκάνη της Καστοριάς

Η ανάβαση από την Κορησό στον Ίστακο μέσω της ράχης Γάβρος είναι μια γραμμή ενδιάμεσης δυσκολίας, σε σχέση με τις δύο άλλες διαδρομές.

Η διαδρομή περιτρέχει τη ΒΔ ακμή του βουνού για να αποφύγει τις απότομες βόρειες πλαγιές και αφού περάσει από μια ρεματιά, συνεχίζει σε μια μεγάλη γυμνή πλαγιά, που καταλήγει στη βάση του βράχινου τοίχου της κορυφής. Εδώ συναντάμε την όδευση της ανάβασης από την Τσάκωνη και την ακολουθούμε μέχρι την κορυφή.

Τα μονοπάτια της Ψαλίδας: Διαδρομή Κορησός-Ίστακος από Γάβρο
Τα μονοπάτια του Ίστακου
Διαδρομή Κορησός-Ίστακος από Γάβρο
Στο μέσον της ανάβασης, κάτω από τις δυτικές κορυφές του Ίστακου
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή ξεκινά από το κοινό σημείο εκκίνησης των τεσσάρων διαδρομών του Ίστακου, την πηγή Κορησού, κοντά στον Άγιο Διονύσιο Κορησού.

Το πρώτο σκέλος είναι μια μεγάλη τραβέρσα, με μικρές υψομετρικές διαφορές, μέσα σε ένα ψηλό και πυκνό θαμνώνα, όπου ανάμεσα σε άλλα φυλλοβόλα κυριαρχεί το παλιούρι. Το μονοπάτι δεν είναι παντού καλά χαραγμένο στο έδαφος, αλλά τουλάχιστον η όδευση δεν συναντά εμπόδια από τη βλάστηση - ευτυχώς, γιατί το παλιούρι είναι επώδυνο.

Η τραβέρσα καταλήγει σε ένα χέρσο πλάτωμα. Κατηφορίζουμε λίγο ένα δρομάκι και συναντάμε πινακίδα που προτρέπει να ξεκινήσουμε την ανάβαση προς την κορυφή. Αρχικά ακολουθούμε ένα παλιό δρομάκι, σαν πλατύ μονοπάτι, το οποίο τελειώνει σε μικρό λιβάδι. Μπαίνουμε σε μονοπάτι και αμέσως κατεβαίνουμε σε ρεματιά (7 ξύλινα σκαλοπάτια) και σκαρφαλώνουμε σε απότομο και βραχώδες πεδίο (πολύ καλή σήμανση).

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς
Τα μονοπάτια του Ίστακου
Διαδρομή Κορησός-Ίστακος από Γάβρο
Στο βραχώδες πέρασμα, μετά τη ρεματιά

Μετά το βραχώδες τμήμα φτάνουμε στον άξονα της πετρώδους ράχης που λέγεται Γάβρος, από το όνομα του μικρού δέντρου που αφθονεί στην περιοχή. Η ράχη είναι αρκετά ανηφορική αλλά περπατιέται εύκολα, άλλοτε με μικρούς ελιγμούς και άλλοτε ίσια επάνω.

Σε όλη τη διάρκεια της ανάβασης, αλλά ακόμα περισσότερο από τη ράχη, έχουμε πλούσια θέα προς τη λεκάνη της Καστοριάς και τις δυτικές κορυφές του Ίστακου. Ολοκληρώνοντας τη γυμνή πλαγιά, συναντάμε τα σημάδια της διαδρομής από την Τσάκωνη. Ο κοινός άξονας των δύο διαδρομών μας οδηγεί στην αρχή μιας σειράς ελιγμών σε βραχώδες και αρκετά απότομο αλλά σταθερό πεδίο. Η σήμανση και οι μικρές διαμορφώσεις του μονοπατιού μας οδηγούν ασφαλώς στη ράχη της πρώτης κορυφής (1305 μ.), όπου μεγάλος μεταλλικός σταυρός.

Η πορεία μπορεί να ολοκληρωθεί στη ΝΔ κορυφή (1298 μ.), που έχει επίσης πολύ ωραία θέα προς την περιοχή του Άργους Ορεστικού και την κοιλάδα του Αλιάκμονα. Μπορούμε ωστόσο να συνεχίσουμε προς την ψηλότερη κορυφή (1383 μ.).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς: Πινακίδα στην αρχή της ανάβασης προς τη ρεματιά και την κορυφή
Η διαδρομή είναι ικανοποιητικά σημασμένη, κυρίως με κίτρινα και κόκκινα σημάδια. Τα σημάδια είναι κυρίως μεταλλικοί στύλοι (μπετόβεργες κλπ) όπου έχει στερεωθεί ένα μεταλλικό πινακιδάκι, βαμένο με λαδομπογιά.

Υπάρχουν κάποια κενά, που έχουν καλυφθεί με ταινίες σήμανσης (κορδέλες) ή ταινίες συσκευασίας.

Η σήμανση είναι συνεκτική και αμφίδρομη.

Υπάρχουν μερικές αυτοσχέδιες πινακίδες κατεύθυνσης σε καίρια σημεία (αρχή από Άγιο Διονύσιο, αρχή ανάβασης, διάσελο Σταυρός). Στην πλαγιά μετά τη ρεματιά τα περισσότερα σημάδια στηρίζονται σε πέτρινους "κούκους".

Φύση

Colchicum doerfleri

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς: Colchicum doerfleri
Το ανοιξιάτικο κολχικό Colchicum doerfleri είναι ένα από τα πρώτα φυτά στις κορυφές του Ίστακου και των άλλων βουνών της Καστοριάς. Ανθίζει αμέσως μετά την απόσυρση του χιονιού, συνήθως από τις αρχές Μαρτίου.

Αν και στην περιοχή μάλλον δεν συμπίπτει χρονικά και χωρικά με κάποιο άλλο ανοιξιάτικο κολχικό, γενικότερα ξεχωρίζει χάρη στα δύο σπαθωτά φύλλα του από το παρεμφερές Colchicum triphyllum, που επίσης ανθίζει στο τέλος του Χειμώνα, αλλά έχει τρία φύλλα. Αμφοτέρων τα φύλλα είναι παρόντα κατά την άνθιση.