Καστοριά/Κορησός: Κορησός-Ίστακος από Πόρο

Τα μονοπάτια του Ίστακου

Κορησός-Ίστακος από Πόρο

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς
Τα μονοπάτια του Ίστακου
Διαδρομή Κορησός-Ίστακος από Πόρο
Στην κορυφή του Ίστακου

Η διαδρομή Κορησός-κορυφές Ίστακου από τη περιοχή Πόρος είναι η ομαλότερη από τις τρεις επιλογές ανάβασης - από την άλλη, δεν έχει τη χορταστική και τη θέα στη λιμνη Ορεστιάδα και την γύρω περιοχή, που απλόχερα χαρίζουν οι δύο άλλες διαδρομές.

Από την πηγή κοντά στον Άγιο Διονύσιο, παίρνουμε το μονοπάτι της Τσάκωνης και όταν συναντήσουμε το χωματόδρομο τον ακολουθούμε ανηφορικά.

Περνάμε τη διακλάδωση προς το μικρό μοναστήρι και συνεχίζουμε μέχρι το οροπέδιο Πόρος. Συναντάμε πινακίδα και αφήνοντας το δρόμο, ανηφορίζουμε σε ομαλές πλαγιές.

Σταδιακά η κλίση μεγαλώνει και το μονοπάτι γίνεται πιο σαφές και μοιάζει με παλιό δρομάκι. Βγαίνοντας από το αραιό δάσος, το μονοπάτι κάνει λίγους ελιγμούς και μετά τραβερσάρει σε μια πετρώδη πλαγιά μέχρι το υψίπεδο των κορυφών. Συναντάμε ξύλινη πινακίδα και στρεφόμενοι προς τα νότια φτάνουμε άμεσα στην κορυφή.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς: Η πινακίδα στη διακλάδωση με το μονοπάτι του Σταυρού
Η διαδρομή δεν είναι πλήρως σημασμένη.

Υπάρχει μια αυτοσχέδια πινακίδα κατεύθυνσης (φωτό) στο χωματόδρομο, πριν την έναρξη της ανάβασης προς την κορυφή και μια ακόμα, παλιά και δυσανάγνωστη ξύλινη πινακίδα κοντά στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωτικά σημάδια. Ευτυχώς το μονοπάτι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σαφές.

Φύση

Draba lasiocarpa

Τα μονοπάτια του Ίστακου Καστοριάς: Saxifraga federici-augusti subsp. grisebachii
Η Draba lasiocarpa είναι ένα μικρό και αχαμνό θαμνάκι, που ωστόσο τραβάει την προσοχή νωρίς την άνοιξη με τα κατακίτρινα λαμπερά άνθη της. Φύεται σε ορεινές θέσεις με ή χωρίς ψηλή βλάστηση, με κοινό χαρακτηριστικό το βραχώδες υπόστρωμα: σχισμές βράχων και ορθοπλαγιές, σταθεροποιημένες σάρες, πετρολίβαδα και βραχώνες σε δάση ή θαμνώνες. Είναι από τα πρώτα λουλούδια που εμφανίζονται μετά το λιώσιμο των χιονιών. Ανθίζει από Απρίλιο έως Ιούλιο, σε υψόμετρα από 1100 έως 2500 μ.

Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε όλα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά Κεφαλονιά και Θάσος.