Χλωρίδα του Ζαγορίου

Χλωρίδα του Ζαγορίου

Γνωρείστε είδη φυτών

Στο Ζαγόρι συναντάται μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, όπου βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης περίπου 1800 είδη φυτών, στα οποία περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα λουλούδια, σπάνια είδη και αποκλειστικά ενδημικά φυτά.

Ανάμεσα στα πιό εντυπωσιακά λουλούδια είναι τα πέντε μέλη της οικογένειας των άγριων κρίνων (Lillium sp., με αντιπροσώπους τα L. candidum, L. chalcedonicum, L. heldraichi, L. albanicum και L. martagon), ο νάρκισσος των ποιητών (Narcisus poeticus) και η κίτρινη τουλίπα (Tulipa australis).

Ramonda serbica
Ζαγόρι topoGuide: Ramonda serbica

Η περιοχή έχει άφθονα βότανα, τα οποία αξιοποιούσαν οι Βικογιατροί (περιπλανώμενοι πρακτικοί θεραπευτές). Τα πιό γνωστά από αυτά είναι: η μέντα (Mentha longifolia), το φασκόμηλο (Salvia officinalis), η σατουρέγια (Satureja montana), το θυμάρι (Thymus leucospermus), το τσάι του βουνού (Sideritis raeseri), ο ελλέβορος (Helleborus cyclophyllus), η δάφνη η ολεοειδής (Daphne oleoides), το επιλόβιο (Epilobium alsinifolium), το κώνειο (Conium maculatum), η γαλατσίδα (Euphorbia myrsinites), ο σαμπούκος (Sambucus ebulus) και το βεράτρο (Veratrum album).

Ophrys helenae
Ζαγόρι topoGuide: Ophrys helenae

Στα λιβάδια και τα δάση της περιοχής θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία ορχεοειδών, με πιό σημαντικά είδη τα Orchis mascula, Orchis pallens, Orchis ustulata, Orchis coryophora, Orchis laxiflora, Orchis provincialis, Orchis pauciflora, Orchis papilionacea, Orchis quadripunctata, Orchis morio, Orchis tridentata, Orchis purpurea, Orchis italica, Orchis simia, Orchis pyramidalis, Dactylorhiza saccifera, Dactylorhiza sabucina, Dactylorhiza kalopissii, Dactylorhiza baumanniana, Dactylorhiza maculata, Dactylorhiza icarnata, Leucorchis frivalti.

Tulipa sylvestris
Ζαγόρι topoGuide: Tulipa sylvestris

Επίσης στο Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου φύονται πολλά σπάνια, ενδημικά και προστατευόμενα είδη φυτών, όπως η Centaurea tymphaea, η Bornmuellera tymphaea, το Alyssum heldreichi, η Silene pindicola, το Onosma epirotica, η Soldanella pindicola και άλλα.

Pinguiculla cristallina
Ζαγόρι topoGuide: Pinguiculla cristallina

Αλλά αξιόλογα είδη φυτών τς περιοχής, με γεωγραφική κατανομή περιορισμένη στα όρια του Εθνικού Πάρκου Πίνδου, είναι η Ramonda serbica και η εντομοφάγος Pinguiculla crystalline ssp. hirtiflora.

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας του Ζαγορίου, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζαγόρι topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.