Καταφύγια στο Ζαγόρι

Καταφύγια στο Ζαγόρι

Zagori topoGuide
Ζαγόρι topoGuide: Το καταφύγιο της Αστράκας

Στο Ζαγόρι και συγκεκριμένα στο συγκρότημα της Τύμφης υπάρχει ένα μόνο ορειβατικό καταφύγιο, το καταφύγιο της Αστράκας. Δύο ακόμα καταφύγια ανάγκης, πιο γνωστά ως "καλύβες", μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύματα ανάγκης.

Το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1950 μ. στον αυχένα ανάμεσα στις κορυφές Αστράκα και Λάπατος. Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Στην αρχική του μορφή κατασκευάστηκε το 1966, ενώ ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε στη σημερινή του μορφή το 2004. Έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 51 ατόμων κατά τη θερινή περίοδο. Έχει οργανωμένη κουζίνα με υπεύθυνο διαχειριστή. Λειτουργεί καθημερινά από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ανοίξει μετά από συνεννόηση.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Το καταφύγιο ανάγκης στο Σάδι Μύγας

Φωτογραφίες και περιγραφές των καταφυγίων του Ζαγορίου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζαγόρι topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το σημείο ενδιαφέροντος.