Τα μονοπάτια του Ζαγορίου

Τα μονοπάτια του Ζαγορίου

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Μέσα στη δύσκολη τοπογραφία του ορεινού τόπου τους, οι Ζαγορίσιοι ανέπτυξαν ένα πολυδαίδαλο πλέγμα μονοπατιών, τα κυριότερα από τα οποία εξελίχθηκαν σε ημιονικούς δρόμους και πολλά από αυτά στρώθηκαν με πέτρα και έγιναν τα γνωστά καλντερίμια.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Στη Μπελόη

Τα καλντερίμια αυτά, σε συνδυασμό με τα χωμάτινα μονοπάτια, την απέραντη αλπική ζώνη και το εκτενές δασικό οδικό δίκτυο, γεννούν έναν ατελείωτο πλούτο διαδρομών, από τις οποίες πολλά ξεχωρίζουν για την αισθητική, την περιβαλλοντική ή πολιτιστική τους αξία ή την ένταξή τους σε ευρύτερα σύνολα κυκλικής πορείας ή σε μεγάλες διασχίσεις.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Στις αρχές του καλοκαιριού, το πέρασμα του φαραγγιού του Βίκου μπορεί να είναι κάπως περιπετειώδες

Μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας, η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, ακολουθεί το παλαιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Βίκος ή Πάπιγκο στα βόρεισ με το Μονοδέντρι στα νότια. Η διαδρομή έχει μήκος 12.5-13 χλμ και απαιτεί περπάτημα 5-6 ωρών. Δεν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διάσχιση του Βίκου διατρέχει ένα μεγάλο φυσικό άξονα που αποφορτίζει μια τεράστια λεκάνη απορροής. Έτσι, δεν πρέπει ποτέ να αποτολμήσουμε τη διάσχιση της χαράδρας κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από κακοκαιρία. Τέλος την Άνοιξη και στην αρχή του Καλοκαιριού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστούμε να περπατήσουμε 2 ή 3 φορές μέσα την κοίτη, ευτυχώς στην σταθερή όχθη της.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Κατεβαίνοντας τη Σκάλα του Βραδέτου

Οι περισσότερες από αυτές τις διαδρομές αυτές έχουν αποτυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και αυτές που είναι πιο κοντά στους κύριους οικισμούς έχουν επισημανθεί με πινακίδες και ποικίλα σημάδια κατά μήκος της διαδρομής.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Προς τη Μπελόη

Η περιοχή του Ζαγορίου διασχίζεται από το Εθνικό Μονοπάτι Ο3, που αποτελεί παρακλάδι του Ε6. Το Ο3 ξεκινάει από τα Γιάννενα με κατεύθυνση βόρεια της λίμνης των Ιωαννίνων, συνεχίζει προς το καταφύγιο Μιτσικελίου, κατεβαίνει στο Δίκορφο, περνά στους Κήπους, φτάνει στη Βίτσα, διατρέχει την χαράδρα του Βίκου μέχρι τις πηγές του Βοϊδομάτη, ανηφορίζει στο Μικρό Πάπιγκο και απο εκεί ανεβαίνει στο καταφύγιο της Αστράκας. Από το καταφύγιο, διασχίζει τα οροπέδια της Γκαμήλας και κατεβαίνει στο Βρυσοχώρι από το πέρασμα Καρτερού. Από το Βρυσοχώρι περνά τον Αώο από την οδική γέφυρα και συνεχίζει προς τον Σμόλικα. Η διαδρομή αυτή έχει μήκος 93.8 χλμ και μπορεί να γίνει σε 8 ημέρες

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Βρυσοχώρι, ενημερωτική πινακίδα για το αγριόγιδο

Γενικά, οι περισσότερες διαδρομές έχουν από μέτρια έως πολύ καλή σήμανση - και μερικές φορές πλεονάζουσα σήμανση με πινακίδες διαφόρων εποχών και προγραμμάτων.

Zagori topoGuide
Zagori topoGuide: Η επισφαλής γέφυρα της Βουτσάς

Εκτός από τα δεκάδες γεφύρια, ο πεζοπόρος θα συναντήσει και μερικές μεταλλικές γέφυρες. Κατά τη διάβαση χρειάζεται έλεγχος και προσοχή, καθότι οι περισσότερες είναι εγκαταλελειμένες από χρόνια.