Γκιώνα: Ε4 Αθανάσιος Διάκος-Στρόμη

Γκιώνα

Ε4 Αθανάσιος Διάκος-Στρόμη

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Στη γέφυρα του Μόρνου
Γκιώνα topoguide
Στη γέφυρα του Μόρνου
Πατήστε για μεγέθυνση

Τα δύο σκέλη του Ε4 που διατρέχουν τα Βαρδούσια ακολουθούν μια διαδρομή χαμηλού υψομέτρου, που επιτρέπει τη διασύνδεση των επιμέρους κόμβων πρακτικά όλο το χρόνο. Το δεύτερο σκέλος συνδέει τα Βαρδούσια με τη Γκιώνα, περνώντας από τον Αθανάσιο Διάκο στη Στρόμη. Η όδευση αναζητά τα παλιά μονοπάτια μέσα σε ένα τοπίο που το διεκδικούν πλέον οι οδικές συνδέσεις.

Από την πλατεία του Αθανασίου Διάκου, αφού διασχίζουμε τον οικισμό από τα παλιά δρομάκια του, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε τον άσφαλτο προς Μουσουνίτσα, κάνοντας 3.4 χλμ σε επιστρωμένους δρόμους. Το μονοπάτι κατηφορίζει τη ράχη Κακοδούκα και είναι σχετικά σαφές, με αραιή σήμανση. Καταλήγουμε σε στάνη και περνάμε τον Μόρνο με τη βοήθεια της οδικής γέφυρας.

Μετά τη γέφυρα, το Ε4 πάει αριστερά σε χωματόδρομο, που τον αφήνει πριν την κοίτη του ποταμού. Ωστόσο, από εδώ και πέρα το μονοπάτι είναι ιδιαίτερα δύσβατο, καθότι έχει κλείσει από τη βλάστηση. Το τμήμα αυτό, μήκους 2.9 χλμ, μπορεί να παρακαμφθεί από τον άσφαλτο, σε μια παραλλαγή μήκους 4 χλμ. Θα χρειαστεί να συνεχίζουμε πάνω στον άσφαλτο επί 2.3 χλμ μέχρι την πλατεία της Στρόμης.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η επισήμανση είναι σχετικά συνεπής και συνίσταται σε μία πινακίδα διαδρομής και μερικές πινακίδες κατεύθυνσης.

Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσουμε αρκετά σημάδια του Ε4, σε στύλους και δέντρα. Η σήμανση έχει συμπληρωθεί πρόσφατα.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Νερό θα βρούμε στους οικισμούς, τον Αθανάσιο Διάκο και τη Στρόμη, στην αρχή και το τέλος της διαδρομής.

Το νερό του Μόρνου είναι σχετικά καθαρό.

Μετά τη γέφυρα του Μόρνου υπάρχει η κρήνη του Λακαφώση στα δεξιά μας, εκτός της διαδρομής (φωτογραφία).

Το σκέλος του Ε4 από τα Βαρδούσια στη Γκιώνα πάνω στη διαδρομή Αθανάσιος Διάκος - Στρόμη περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.