Γκιώνα: Ανάβαση στον Πύργο

Γκιώνα

Ανάβαση στον Πύργο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Στην κορυφή του Πύργου
Γκιώνα topoguide
Στην κορυφή του Πύργου
Πατήστε για μεγέθυνση

Η κορυφή Πύργος περιβάλεται από απόκρημνες πλαγιές και η προσπέλαση της είναι μία από τις σχετικά δύσκολες αναβάσεις της Γκιώνας. Χωρίς να είναι τεχνικά απαιτητική, η ανάβαση από τη Στρώμη στον Πύργο προϋποθέτει σίγουρο πάτημα και άνεση στις ασταθείς σάρες.

Η πορεία ξεκινά από την πλατεία της Στρόμης και με μια εναλλαγή μονοπατιών και χωματόδρομου, περνώντας κοντά από την Παναγάι Στρωμίτισσα, φτάνει στη διακλάδωση του κεντρικού χωματόδρομου Στρόμης-Καλοσκοπής με το δασικό δρόμο προς το λιβάδι Ίσωμα.

Γκιώνα topoguide: Pyramida peak is the highest summit of Mt Giona
Γκιώνα topoguide: Ο ναός της Παναγίας Στρωμίτισσας
Ακολουθούμε το δρόμο, που περνά πολύ κοντά από τη σπηλιά του Mayer. Κερδίζουμε λίγο χρόνο αν πάρουμε τα μικρά μονοπάτια των κοπαδιών, που κόβουν τις κορδέλες του δρόμου. Περνάμε από ποτίστρα και φτάνουμε στο ωραίο λιβάδι Ίσωμα, όπου και ενεργή στάνη.

Από το άκρο του λιβαδιού ακολουθούμε τη ράχη προς τον Πύργο και παρακάμπτουμε τα πρώτα βράχινα σπηρούνια από τα δεξιά. Έτσι οδηγούμεθα σε ένα πλατύ λούκι, που σταδιακά στενεύει και εμφανίζει τις πρώτες δυσκολίες: μικρά περάσματα και ασταθείς σάρες. Ένας στενός ντορός μας οδηγεί λοξά αριστερά και αφού υπερσκελίσουμε ένα σφηνωμένο βράχο, μπαίνουμε σε πιο σταθερό και σταδιακά ομλότερο πεδίο που μας φέρνει στην κορυφή.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η διαδρομή δεν έχει σήμανση.
Υπάρχουν λίγα, παλιά, κόκκινα σημάδια χωρίς συνοχή.

Υπάρxει μία πινακίδα που επισημαίνει τη Σπηλιά του Mayers. Στη σπηλιά, υπάρχει επιγραφή που αναφέρεται στο ρόλο της θέσης σε σχέση με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Φύση

Macrolepiota procera

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η Macrolepiota procera, γνωστή στην Ελλάδα με τα λαϊκά ονόματα Ζαρκαδίσιο, Κουκούλι, Κωνσταντάς, Αλεκάτη και Γουργουλιάνα, είναι το πιο γνωστό εδώδιμο μανιτάρι στην Ελλάδα. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο, είναι μεγάλου μεγέθους και πολύ νόστιμο και συλλέγεται παντού και σε μεγάλες ποσότητες, ακόμα και από ανθρώπους που δεν ξέρουν παρά το συγκεκριμένο είδος.

Καρποφορεί από τα μέσα του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου. Τα κύρια χαρακτηριστικά αναγνώρισης είναι το μεγάλο καπέλο με τα ομόκεντρα καφετιά λέπια, τα λευκά ή μπεζ ελάσματα, το μεγάλο και κούφιο πόδι με τη βολβώδη βάση και κυρίως το μεγάλο διπλό δακτυλίδι. Όταν είναι νεαρό, έχει τη μορφή της φωτογραφίας. Θα το βρούμε τόσο στο ελατόδασος, όσο και στα λιβάδια, μέχρι το υψόμετρο των 1800 μ.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Υπάρχει μια ποτίστρα λίγη ώρα πριν το διάσελο (φωτογραφία). H ποτίστρα χρησιμοποιείται από το κοπάδι στο διάσελο και συνήθως έχει νερό.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Σπηλιά του Mayers

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Στα δεξιά του σκέλους της πορείας πάνω στους ελιγμούς του χωματόδρομου υπάρχει σήμανση και πετρόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη Σπηλιά του Mayers.

Πρόκειται για μεγάλη βραχοσκεπή που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942.
Εδώ συναντιώντο και συσκέπτονταν οι Βρετανοί σαμποτέρ και οι Έλληνες αντάρτες, υπό την διοίκηση του Edmund Mayers, που είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στην Ταράτσα της Γκιώνας το Σεπτέμβρη του 1942.

Η διαδρομή Ανάβαση στον Πύργο περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Ο οδηγός Γκιώνα topoguide περιλαμβάνεται στην εφαρμογή topoguide Greece, στην ομάδα της Κεντρικής Ελλάδας.

Για συσκευές Android, κατεβάστε την εφαρμογή topoguide Greece από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece από το App Store.

Η εφαρμογή topoguide Greece παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.