Γκιώνα: Ε4 Στρόμη-Καλοσκοπή

Γκιώνα

Ε4 Στρόμη-Καλοσκοπή

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η ωραία κρήνη στην είσοδο της Στρόμης
Γκιώνα topoguide
Η ωραία κρήνη στην είσοδο της Στρόμης
Πατήστε για μεγέθυνση

Από τα δύο σκέλη του Ε4 που διατρέχουν τη Γκιώνα, το σκέλος Στρόμη-Καλοσκοπή είναι οπωσδήποτε το πιο ενδιαφέρον. Η διαδρομή διασχίζει την ελατοσκέπαστη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το τραυματισμένο τοπίο των εσωτερικών αναγλύφων.

Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία της Στρόμης (υπάρχει ένα καφενείο, αλλά συνήθως δεν λειτουργεί) και μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα στα δρομάκια του οικισμού μπαίνει σε μονοπάτι που στοχεύει προς το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην ανατολική συνοικία της Στρόμης. Από εδώ συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι πάνω στη ράχη του Γρίβα μέχρι να συναντήσουμε το χωματόδρομο Στρόμη-Μνήματα-Καλοσκοπή.

Γκιώνα topoguide: Pyramida peak is the highest summit of Mt Giona
Γκιώνα topoguide: Ο ναός της Παναγίας Στρωμίτισσας
Όλη η υπόλοιπη πορεία (περίπου 10 χλμ) ακολουθεί το χωματόδρομο και μετά τον άσφαλτο μέχρι την πλατεία της Καλοσκοπής. Ευτυχώς ο δρόμος δεν έχει καθόλου κίνηση και το τοπίο διατρέχει ένα θαλερό ελατόδασος, που κρύβει αρκετά οπτικά ερεθίσματα.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Υπάρχει μια μέτρια σήμανση με σημάδια του Ε4.

Φύση

Colias croceus

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Η Colias croceus είναι μαι κοινή και διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη πεταλούδα. Πήρε το όνομά της (croceus = του κρόκου) από το κίτρινο-πορτοκαλί χρωματισμό των φτερών του, ενώ το σχέδιο της συμπληρώνουν τα μαύρα περιθώρια στην πάνω μεριά της φτερούγας και η λευκή κηλίδα χαμηλά στην κάτω επιφάνεια.

Η Colias croceus έχει μεταναστευτική συμπεριφορά και κατά συνέπεια μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, ενώ σε θερμές περιοχές είναι δραστήρια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η διαδρομή Ε4 Στρόμη-Καλοσκοπή περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.