Γκιώνα: Διάσχιση Ρεκάς

Γκιώνα

Διάσχιση Ρεκάς

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Με μήκος 11 περίπου χλμ, η χαράδρα της Ρεκάς - η Ρεκά για τους ντόπιους και τους "γκιωνολόγους" - είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και πιο εντυπωσιακή χαράδρα στη Ρούμελη. Παιδί της ένωσης ενός μεγάλου ρήγματος και των ορμητικών νερών της Γκιώνας, η Ρεκά σχηματίζει ένα αχανές σχίσιμο στο στιφό όγκο της ανατολικής πλευράς του συγκροτήματος, τόσο βαθύ και απόκρημνο που είναι εντελώς αδιάβατο σε οποιαδήποτε άλλο σημείο εκτός από την αρχή και το τέλος της. Οι κάθετοι τοίχοι που την οριοθετούν έχουν υψομετρική διαφορά 800 μ.

Ωστόσο, από ένα καπρίτσιο της φύσης, η Ρεκά είναι βατή στον άξονά της. Έτσι αξιοποιήθηκε από πολύ παλιά ως άξονας προσπέλασης της καρδιάς του βουνού: της εσωτερικής πλευράς των ψηλότερων κορυφών του. Το μονοπάτι που χαράχτηκε σταδιακά, βελτιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για μεταφορά ξυλείας και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τους κτηνοτρόφους της Σιγδίτσας, που είχαν ανέκαθεν τα θερινά κονάκια τους στο Λάκκα Καρβούνη και τις γύρω πλαγιές. Στην νεώτερη αυτή εκδοχή του, το μονοπάτι απέκτησε χτιστά πρανή και άνετους ελιγμούς.

Γκιώνα topoguide: Στο πρώτο χιλιόμετρο μέσα στη χαράδρα της Ρεκάς
Γκιώνα topoguide: Στο πρώτο χιλιόμετρο μέσα στη χαράδρα της Ρεκάς

Από το μονοπάτι αυτό, οι Σιγδιτσιώτες πήγαιναν και στο Μύλο, το πλάτωμα όπου η μοναδική πηγή της χαράδρας γύριζε σταθερά έναν από τους αλευρόμυλους του χωριού. Από το μονοπάτι αυτό επίσης, ανέβαιναν οι ορειβατικές ομάδες παλιότερα για να σκαρφαλώσουν στην Πυραμίδα: αυτή η επίπονη αλλά ασφαλής προσπέλαση υπήρξε ο λόγος που το καταφύγιο του ΠΟΑ είναι χτισμένο στη Λάκκα Καρβούνη, θέση με ωραία θέα και νερό, αλλά έκκεντρη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα προσπέλασης των κορυφών.

Γκιώνα topoguide: Χαράδρα Ρεκάς, ένα τμήμα με καλοδιατηρημένο μονοπάτι
Γκιώνα topoguide: Χαράδρα Ρεκάς, ένα τμήμα με καλοδιατηρημένο μονοπάτι

Με την κτηνοτροφία να έχει παραχωρήσει τη θέση της στην εξόρυξη βωξίτη, το μονοπάτι της Ρεκάς ξεχάστηκε και άρχισε να χαλάει. Πρόσφατα, ο παλιός αυτός δρόμος της Γκιώνας, ανακαινίστηκε, ως ορειβατικό μονοπάτι, και κάποια σημεία ενισχύθηκαν. Το νεώτερο αυτό έργο είναι σε φάση φθοράς, το καθευατό μονοπάτι ωστόσο είναι καθαρό και σαφές, ενώ οι κρήνες και η σήμανση έχουν ήδη αποσυντεθεί.

Γκιώνα topoguide: Χαράδρα Ρεκάς, καταφύγιο ΠΟΑ στη Γκιώνα
Γκιώνα topoguide: Χαράδρα Ρεκάς, καταφύγιο ΠΟΑ στη Γκιώνα

Η διάσχιση της Ρεκάς γίνεται συνήθως ως κατάβαση, με εκκίνηση από τη Βαθειά Λάκκα ή το καταφύγιο. Στην κατεύθυνση αυτή, υπολογείστε 4-5 ώρες από το καταφύγιο του ΠΟΑ μέχρι τη Βίνιανη. Η μαγεία ωστόσο της Ρεκάς είναι η ανάβασή της, 6 ώρες από τη Βίνιανη μέχρι το καταφύγιο, μια πορεία με συνεχείς οπτικές εκπλήξεις. Οι κλίσεις είναι μικρές και το τελευταίο τμήμα από τη ράχη μέχρι το καταφύγιο είναι καλοχτισμένο και με πολύ ωραία θέα.

Πέραν του πεζοπορικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, η Ρεκά έχει και μεγάλη περιβαλλοντική σημασία: αποτελεί το μεγαλύτερο χειμερινό καταφύγιο των αγριόγιδων της Γκιώνας και στις πλαγιές της κρύβει εκατοντάδες σπάνια φυτά.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Γκιώνα: Διάσχιση της Ρεκάς
Στη Βίνιανη υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα διαδρομής, αρκετά φθαρμένη αλλά αναγνώσιμη. Σε 2-3 θέσεις υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης.

Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει μια σχετικά συνεπής σήμανση με Κόκκινα Σημάδια. Το σημείου που αφήνουμε την κοίτη της Ρεκάς για να ανηφορίσουμε τη ράχη που οδηγεί στο καταφύγιο είναι επισημασμένο, αν και όχι πολύ εμφανώς.

Γενικά, η σήμανση είναι εξυπηρετική σε καλές συνθήκες.

Νερό στη Ρεκά

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Διάσχιση της Ρεκάς
Μετά την αφετηρία στη Βίνιανη, νερό θα βρούμε μόνο στην πηγή Μύλος. Η πηγή είναι περίπου 300 μ, εκτός της κοίτης, στον άξονα της δευτερεύουσας ρεματιάς και στο σημείο που η ρεματιά στενεύει. Το νερό εκκρέει από μια κακοφτιαγμένη υδρομάστευση. Η πηγή έχει μεγάλη παροχή και δεν στερεύει ποτέ.

Στα ορεινά, μερό υπάρχει μόνο στη Λάκκα Καρβούνη, στην ομώνυμη πηγή, λίγο ανάντη του καταφυγίου.

Μια ακριβέστατη χάραξη της διάσχισης της Ρεκάς και όλες οι λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο και τον φυσιοδίφη περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Γκιώνα topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.