Γκιώνα: Καλοσκοπή-Καταφύγιο από Φτερόλακκα

Γκιώνα

Καλοσκοπή
Καταφύγιο Γκιώνας

από Φτερόλακκα

Βραΐλα, Πλατυβούνα, Πυραμίδα
Γκιώνα topoguide
Βραΐλα, Πλατυβούνα, Πυραμίδα
Πατήστε για μεγέθυνση

Το μονοπάτι από την Καλοσκοπή στα Μνήματα, μετά μέσω Φτερόλακκας στο Διάσελο, το πέρασμα ανάμεσα στην Πλατυβούνα και τη Βραΐλα και από εκεί η κατάβαση μέσω της θέσης Δοκίμι προς τη Λάκκα Καρβούνη, συνιστούσε τον πιο πολυσύχναστο δρόμο από την Καλοσκοπή στα βοσκοτόπια της καρδιάς της Γκιώνας.

Το μονοπάτι διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση, έχει ωστόσο διασπαστεί από τους δρόμους των μεταλλείων.

Από την Καλοσκοπή ακολοθούμε ανάδρομα την πορεία του Ε4 προς τη Στρόμη. Μετά τη θέση Μνήματα αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε στο μονοπάτι.

Μετά από ανηφορική πορεία μιας περίπου ώρας φθάνουμε στη Φτερόλακκα, μεγάλο οροπέδιο καλυμένο από φτέρες.

Μετά το λιβάδι συνεχίζουμε σε πολύ βραχώδες πεδίο και περνώντας από τη ζώνη της Κακιάς Σκάλας. Εδώ το μονοπάτι μπαίνει σε στενή δίοδο ανάμεσα σε βράχια. Σύντομα συναντάμε εγκαταλελειμμένο δρόμο των μεταλλείων και συγκλίνουμε με το μονοπάτι της διαδρομής Καλοσκοπή-Καταφύγιο Γκιώνας από Κριθαρόλακκα.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η διαδρομή έχει μέτρια σήμανση με κόκκινα σημάδια στα δέντρα και τα βράχια.
Στην Καλοσκοπή υπάρχει μεγάλη πινακίδα όλου του δικτύου (διαδρομές προς Κεφαλόβρυσο-Βρίζες, Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο, προς Κοτρώνι και προς το διάσελο Δοκίμι μέσω Φτερόλακκας).
Στο πρώτο μέρος της πορείας θα συναντήσουμε πινακίδες κατεύθυνσης του Ε4.

Η διαδρομή Καλοσκοπή-Καταφύγιο Γκιώνας από Φτερόλακκα περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.