Γκιώνα: Καλοσκοπή-Κοτρώνι

Γκιώνα

Κυκλική διαδρομή
Καλοσκοπή-Κοτρώνι

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Κάτω συνοικία της Καλοσκοπής
Γκιώνα topoguide
Η Κάτω συνοικία της Καλοσκοπής με την μεγάλη ενοριακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Πατήστε για μεγέθυνση

Μια από τις τρεις τοπικές πεζοπορίες της Καλοσκοπής, η μικρή κυκλική πορεία προς το Κοτρώνι ακολουθεί το παλιό καλό μονοπάτι που ένωνε παλιότερα την Καλοσκοπή με το Χάνι Ζαγκανά και από εκεί είτε με το 51ο χλμ και την Άμφισσα, είτε με τον Αποστολιά και τον κάμπο της Γραβιάς.

 Γκιώνα topoguide
Γκιώνα topoguide: Σήμανση στο χωριό

Από την πλατεία της Καλοσκοπής, ακολουθούμε κατηφορικά μια διαδοχή από δρομάκια και δρόμους μέχρι την πετρόχτιστη κρήνη Μπάρμπεση, κοντά στο ρέμα της Κρύας Βρύσης.

Με σκαλάκια και τσιμεντόδρομο φτάνουμε στη θέση Στρογγυλό, από όπου έχουμε ωραία προς το χωριό.

Με χωματόδρομο περνάμε από τη θέση Βρυτσούλα και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος του δρόμου, στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος, όπου σχετικά μεγάλο πέτρινο γεφύρι, κατασκευασμένο το 1896. Περνώντας πάνω από το γεφύρι συνεχίζουμε σε καλό μονοπάτι και φτάνουμε στη θέση Κοτρώνι, όπου φτάνει χωματόδρομος από το χωριό.

Θα επιστρέψουμε στην Καλοσκοπή από χωματόδρομο, περνώντας απο τη θέση Γκίρω και συναντώντας το πρώτο σκέλος της πορεία μας στο Στρογγυλό.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η διαδρομή έχει καλή σήμανση.

Στην Καλοσκοπή υπάρχει μεγάλη πινακίδα όλου του δικτύου (διαδρομές προς Κεφαλόβρυσο-Βρίζες, Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο, προς Κοτρώνι και προς το διάσελο Δοκίμι μέσω Φτερόλακκας). Στη διαδρομή υπάρχει μια αραιή σήμανση με Κόκκινα Σημάδια.

Η κυκλική διαδρομή Καλοσκοπή-Κοτρώνι περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.