Γκιώνα: Ανάβαση στην Πυραμίδα

Γκιώνα

Ανάβαση στην Πυραμίδα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Πυραμίδα είναι μια από τις πιο εμβληματικές κορυφές των Ελληνικών βουνών. Το περίγραμμά της, όπως το αντικρύζει κανείς ερχόμενος από τα ανατολικά, με τον πρωινό ήλιο να την αναφλέγει σταδιακά μέχρι να την κάνει να λάμπει ολόκληρη, δικαιολογεί πλήρως το όνομα με το οποίο την καλούν οι ντόπιοι και οι ορειβάτες.

 Γκιώνα topoguide
Γκιώνα topoguide: Η Πυραμίδα είναι η ψηλότερη κορυφή της Γκιώνας

Η ανάβαση στην Πυραμίδα είναι από τις πιο δημοφιλείς ορειβατικές διαδρομές στην Ελλάδα. Η εκκίνηση γινόταν παλιότερα από την Καλοσκοπή, κεφαλοχώρι της περιοχής, εντελώς αποδυναμωμένο σήμερα, μετά την μεγάλη μείωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Τώρα οι ορειβατικές ομάδες προωθούνται με μικρά οχήματα μέχρι την Αρβανιτόραχη, τα Μνήματα ή τον Κάρκανο. Το μονοπάτι είναι πολύ καλό στην αρχή και μέχρι το κάτω άκρο της Βαθειάς Λάκκας, λιγότερο φανερό στη συνέχεια, καθώς ο βασικός χρήστης τους βουνού, τα κοπάδια, έχουν σχεδόν εκλείψει από την περιοχή. Η σήμανση είναι παλιά και αραιή, αλλά καταφέρνει να υποδεικνύει κάποιες κρίσιμες κατευθύνσεις. Πάντως η Πυραμίδα είναι από τις λίγες κορυφές που από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο έχει σχεδόν καθημερινά τους προσκυνητές της και το μονοπάτι παραμένει πατημένο και καθαρό.

 Γκιώνα topoguide
Γκιώνα topoguide
Ένας ακόμα νεραϊδότοπος των Ελληνικών βουνών,
η Βαθειά Λάκκα, απλώνεται στη βάση της ανατολική ορθοπλαγιάς της Πυραμίδας

Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική και χαρίζει μαθήματα ορεινής γεωγραφίας: Παρνασσός, Οίτη, Βαρδούσια, Βελούχι, Μόρνος και οι κορυφές της Γκιώνας απλώνονται γύρω μας.

Πέραν της καθευατό ορειβατικής διάστασης, η ανάβαση στην Πυραμίδα είναι μια πορεία σε έναν από τους φυσικούς παραδείσους της Νότιας Ελλάδας. Από τον Κάρκανο μέχρι το Σταυρό, ο φυσιοδίφης θα εντοπίσει μερικές δεκάδες αξιόλογα είδη φυτών. Επίσης, τα λιβάδια στην ευρύτερη Βαθειά Λάκκα, αν και έχουν βοσκηθεί εντατικά στο παρελθόν, διατηρούν αρκετά ενδιαφέροντα φυτά.

Είναι όμως στο τελευταίο τμήμα της ανάβασης, από το διάσελο Πυραμίδας-Πλατυβούνας μέχρι την κορυφή, που ο πεζοπόρος θα σταματάει κάθε λίγο για να θαυμάσει τα αλπικά φυτά, όταν μπορέσει να πάρει τα μάτια του από τα αγριόγιδα που βόσκουν - επιτέλους ανενόχλητα - λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα. Ακόμα και στο μικρό πλάτωμα της κορυφής, ο ενήμερος παρατηρητής θα αναγνωρίσει μια δεκάδα αλπικά, πανέμορφα, λουλούδια.

 Γκιώνα topoguide
Γκιώνα topoguide: Στην πορεία στη Βαθειά Λάκκα υπάρχουν συνεχώς μικρές εκπλήξεις

Μια ακριβέστατη χάραξη της ανάβασης στην Πυραμίδα και όλες οι λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο και τον φυσιοδίφη περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Γκιώνα topoguide.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.