Γκιώνα: Σκαλούλα-Καρούτες

Γκιώνα

Σκαλούλα-Καρούτες

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οι Καρούτες
Γκιώνα topoguide
Οι Καρούτες
Πατήστε για μεγέθυνση

Η διαδρομή από τη Σκαλούλα στις Καρούτες ακολουθεί τον παμπάλαιο δρόμο που συνέδεε τη λεκάνη του Μόρνου με το πέρασμα του Έλατου και την Άμφισσα. Το μονοπάτι είναι όλο σαφές και καθαρό, με πολλά τμήματα ανοιγμένα στο βραχώδες πρανές ή χτιστά. Το μονοπάτι έχει εγκαταληφθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα από τη βλάστηση ή τη φθορά, παντού όμως υπάρχει εύκολη παράκαμψη.

Ο παλιός αυτός δρόμος είναι τμήμα ενός πλέγματος καλντεριμιών που από τον κάμπο της Βελάς και το Λιδορίκι συνέκλιναν στις Καρούτες και κατέβαιναν στην Άμφισσα. Στην αρχαιότητα, ο ίδιος αυτός δρόμος συνέδεε τις αρχαίες πολίχνες Φύσκεις και Κάλλιον με την Άμφισσα και τους Δελφούς.

Γκιώνα topoguide
Γκιώνα topoguide: Η Σκαλούλα

Η διαδρομή ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο της Σκαλούλας και ανηφορίζει με τσιμεντόσρομο στο ψηλότερο κατοικημένο σπίτι. Το μονοπάτι ξεκινά από εδώ, περνά ανάμεσα από τα παλιά αλώνιατου χωριού και μπαίνει σε μια μεγάλη πλαγιά, όπου εναλλάσσονται βραχώνες, θαμνότοποι και λιβάδια. Συναντάμε δύο πορτούλες για τα ζώα, η δεύτερη από τις οποίες θέλει προσπάθεια. Συνεχίζουμε σε καθαρό μονοπάτι, τέμνουμε το ρέμα και συναντάμε χωματόδρομο.

Στο μονοπάτι
Γκιώνα topoguide: Στο μονοπάτι Σκαλούλα-Καρούτες
Μετά από λίγα μέτρα στο χωματόδρομο, πιάνουμε τη συνέχεια του μονοπατιού, που δεν είναι τόσο σαφές, και ανηφορίζουμε ομαλά προς μεγάλο κτήμα με αμυγδαλιές στη βάση του χωριού Καρούτες. Με σύντομο τσιμεντόδρομο βγαίνουμε στην πλατεία του χωριού.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Η διαδρομή δεν έχει σήμανση.

Νερό και προμήθειες

Νερό στη διαδρομή

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Νερό θα βρούμε μόνο στους οικισμούς, στην αρχή και το τέλος της διαδρομής.

Η Σκαλούλα δεν έχει πηγαία νερά και παλιότερα εξυπηρετείτο από πηγάδια (φωτογραφία).

Στη ρεματιά χαμηλά στις Καρούτες υπάρχει η κυριότερη πηγή της περιοχής - στην πηγή αυτή και τις ξύλινες ποτίστρες της οφείλει άλλωστε το χωριό το όνομά του (καρούτες ή κορίτες = σκάφες για τον ποτισμό ή την εκτροφή των ζώων). Μία ακόμα μικρή πηγή πάνω από το χωριό τροφοδοτούσε την κεντρική κρήνη του οικισμού.

Και τα δύο χωριά υδροδοτούνται σήμερα από το δίκτυο του Μόρνου.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Η Μάχη στις Καρούτες

Οι Καρούτες είχαν κομβικό ρόλο στις αντιστασιακές επιχειρήσεις στην περίοδο της Γερμανοϊταλικής Κατοχής. Τον Σεπτέμβριο του 1942 οι κάτοικοι διευκόλυναν τους Βρετανούς σαμποτέρ, που έπεσαν με αλεξίπτωτα στην Ταράτσα και συμμετείχαν στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Στις 5 Αυγούστου 1944 έλαβε χώρα η Μάχη των Καρουτών, όπου οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατατρόπωσαν ένα Γερμανικό τάγμα 250 ανδρών. Το χωριό πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση και κάηκε τέσσερις φορές από τις κατοχικές δυνάμεις.

Η διαδρομή Σκαλούλα-Καρούτες περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.