Γκιώνα: Καλοσκοπή-Κεφαλόβρυσο

Γκιώνα

Κυκλική διαδρομή
Καλοσκοπή-Κεφαλόβρυσο

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η Καλοσκοπή
Γκιώνα topoguide
Η Καλοσκοπή
Πατήστε για μεγέθυνση

Η Καλοσκοπή ήταν άλλοτε ένα κομβικό στοιχείο του πλέγματος κατοίκησης και χρήσεων της ΝΑ Γκιώνας. Σήμερα το οδικό δίκτυο προς τα βουνά της περιοχής - Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη - τείνει να την παρακάμψει και το χωριό έχει ατονήσει.

Η οργάνωση ενός τοπικού δικτύου πεζοποριών επαναφέρει το χωριό στο νέο χάρτη της περιοχής, όπου η πεζοπορία και οι σχετικές υποδομές αποτελούν στοιχεία στήριξης μιας νέας μορφής οικονομικών δραστηριοτήτων σε μια ζώνη που στηριζόταν ανέκαθεν σε πιο παραδοσιακά πρότυπα.

Η διαδρομή Καλοσκοπή-Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο-Καλοσκοπή είναι μια ευχάριστη κυκλική πορεία στον άμεσο περίγυρο του χωριού. Η διαδρομή ακολουθεί καλοπατημένα μονοπάτια και ήσυχους δρόμους.

Από την πλατεία του χωριού ακολουθούμε επιστρωμένα και πετρόστρωτα δρομάκια και περνάμε από την κρήνη της Ποτίμης. Με μια εναλλαγή ασφαλτόδρομων, χωματόδρομων και μονοπατιών, περνάμε ρεματιά με μονότοξο πέτρινο γεφύρι και φτάνουμε στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Με χωματόδρομο ανεηφορίζουμε στον δρόμο Καλοσκοπής-Οινοχωρίου και γυρίζουμε αριστερά πρςο το Κεφαλόβρυσο. Επιστρέφουμε στην Καλοσκοπή από τη διαδρομή Καλοσκοπή-Κεφαλόβρυσο-Βρίζες.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Γκιώνα: Καλοσκοπή-Βρίζες
Η διαδρομή έχει καλή σήμανση.

Στην Καλοσκοπή υπάρχει μεγάλη πινακίδα όλου του δικτύου (διαδρομές προς Κεφαλόβρυσο-Βρίζες, Αγία Παρασκευή-Κεφαλόβρυσο, προς Κοτρώνι και προς το διάσελο Δοκίμι μέσω Φτερόλακκας). Στις διασταυρώσεις με το οδικό δίκτυο υπάρχουν πινακίδες κατεύθυνσης.

Η κυκλική διαδρομή Καλοσκοπή-Κεφαλόβρυσο περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.