Γκιώνα: Συκιά-Πυραμίδα από το Ίσωμα

Γκιώνα

Συκιά-Πυραμίδα από το Ίσωμα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η κοιλάδα του Λαζορέματος
Γκιώνα topoguide
Η Συκιά στα πόδια της Γκιώνας.
Η κοιλάδα του Λαζορέματος ανοίγεται ανάμεσα στο Ξεροβούνι και την Πυραμίδα.
Πατήστε για μεγέθυνση

Η κοιλάδα του Λαζορέματος είναι μια βαθειά εντομή στο στιφό ασβεστόλιθο της βορεινής πλευράς της Γκιώνας. Ανάλογη σε ύψος και μήκος με τη Ρεκά, κρύβει ωστόσο πιο χαρούμενα και φιλικά τοπία, που φιλοξένησαν μεγάλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και έτσι έχει γράψει μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Η διαδρομή Συκιά-Ίσωμα-Βαθειά Λάκκα-Πυραμίδα ακολουθεί τη γραμμή ήσσονος αντίστασης του βουνού για να φτάσει από το κατ΄ εξοχήν χωριό της Γκιώνας στην κορυφή της. Η διαδρομή ήταν σχετικά δημοφιλής παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν οι δρόμοι από την Καλοσκοπή και τη Στρόμη, που προσεγγίζουν άκοπα τη Βαθειά Λάκκα από τα ανατολικά. Σήμερα τα μονοπάτια της διαδρομής έχουν σχεδόν σβήσει, η όδευση όμως, που ακολουθούσε φυσικές γραμμές, παραμένει βατή.

Η πορεία ξεκινά από τη Συκιά και ακολουθεί το κύριο μονοπάτι του Λαζορέματος. Μετά τους ελιγμούς κάτω από τα πόδια της Πλάκας της Συκιάς, μπαίνουμε στην πιο ομαλή και πολύ πιο ευχάριστη τραβέρσα του Λαζορέματος, που μας φέρνει στη μεγάλη στάνη στου Λάζου.

Από εδώ, αγνοούμε τα σημάδια που, μέσα από μια σειρά απόκρημνων πλαγιών και δύσβατων ρεματιών οδηγούν προς τη Βαθειά Λάκκια, και συνεχίζουμε στα ομαλά λιβάδια παράλληλα με τον άξονα της ρεματιάς. Το πεδίο γίνεται πιο επικλινές: θα ακολουθήσουμε μια εμφανή νεύρωση στο μέσον της κοιλάδας, που σταδιακά εξελίσσεται σε μια ωραία ράχη σε κοκκινωπό πέτρωμα.

Η ράχη μας φέρνει σχετικά εύκολα στο Ίσωμα, το διάσελο Πύργου-Μπότσικα, όπου και καλύβα και στάνη. Θα εντοπίσουμε το παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι προς τη Βαθειά Λάκκα, που περνά μέσα από ένα πολύ βραχώδες αλλά βατό πεδίο. Το μονοπάτι είναι σήμερα ορατό μόνο κατά τόπους, αλλά η τήρηση της πορείας δεν είναι δύσκολη.

Φτάνουμε έτσι στο ΒΑ λοβό του υψιπέδου της Βαθειάς Λάκκας, κοντά στη στάνη του Σιότροπου (λείψανα εγκατάστασης κοντά σε μεγάλο ογκόλιθο). Από εδώ θα ακολουθήσουμε την όδευση της ανάβασης στην Πυραμίδα, μέχρι την κορυφή.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Μέχρι τη στάνη στο Λαζόρεμα, ακολουθούμε τη σήμανση της ανάβασης στη Βαθειά Λάκκα (δηλαδή μια ασυνεπή σειρά κόκκινων σημαδιών).

Από εκεί και μέχρι τη Βαθειά Λάκκα δεν υπάρχει σήμανση.

Στη Βαθειά Λάκκα θα ξαναβρούμε την κάπως συστηματική σήμανση με Κόκκινα Σημάδια της ανάβασης στην Πυραμίδα.

Φύση

Solenanthus stamineus

Γκιώνα: Μονοπάτι Μπέκου
Ο Solenanthus stamineus είναι ένα σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον από φυτογεωγραφικής άποψης είδος, καθώς πρόκειται για φυτό με κύρια εξάπλωση στα υψίπεδα της Ασίας (Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν) και με πολύ περιορισμένη και εντοπισμένη τοπικά παρουσία στην Ελλάδα - έχει βρεθεί μόνο στη Γκιώνα, τη Ζήρεια και το Χελμό.

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα βαθυκόκκινα σωληνοειδή άνθη - εξ ου και το εύγλωττο όνομα του γένους Solenanthus = σωληνανθός. Αναπτύσσεται σε βραχώδη μέρη και χαράδρες, στην ανώτερη υψομετρική ζώνη. Στη Γκιώνα είναι γνωστή μία μόνο αποικία, κοντά στον άξονα της παρούσας πορείας.

Η διαδρομή Συκιά-Πυραμίδα από το Ίσωμα περιλαμβάνεται στον ψηφιακό οδηγό Γκιώνα topoguide. Η πολύπλευρη αυτή εφαρμογή προσφέρει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντας τον ορειβάτη να βρει το δρόμο του ακόμα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το Γκιώνα topoguide από το Play Store.

Για συσκευές iPhone και iPad κατεβάστε το Topoguide Greece και ζητείστε την περιοχή Γκιώνα από την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας.

Η εφαρμογή Γκιώνα topoguide παρέχει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και έναν πλούσιο οδηγό στη γεωγραφία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που απεικονίζονται στο χάρτη αποτελούν διαδραστικές πηγές πληροφορίας της εφαρμογής: στο πεδίο, κάθε σημείο προβάλλεται αυτόματα στην οθόνη όταν το πλησιάζουμε και μας οδηγεί στο σχετικό λήμα του ψηφιακού οδηγού που περιέχεται στην εφαρμογή.